[ 1.9 TDI 1Z AVANT ] Nagrzewnica
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam.
Panowie mam problem z którym walcze.
Wymieniłem nagrzewnicę.
na postoju grzeje słabo dodaję gazu powyżej 2000RPM jest cieplejsze.
Zbliżała się wymiana rozrządu więc zrobiłem wszstko pompa nowa itp nagrzewnica po wymianie, termostat, uszczelki pod głowicami, parownik, liczyłem że pompa wody nie domaga już, ale się rozczarowałem gdy odpaliłem auto problem ten sam......
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2014-01-30, 08:50 ]
nie pisz jednocześnie w kilku tematach o tym samym :!:
Panowie mam problem z którym walcze.
Wymieniłem nagrzewnicę.
na postoju grzeje słabo dodaję gazu powyżej 2000RPM jest cieplejsze.
Zbliżała się wymiana rozrządu więc zrobiłem wszstko pompa nowa itp nagrzewnica po wymianie, termostat, uszczelki pod głowicami, parownik, liczyłem że pompa wody nie domaga już, ale się rozczarowałem gdy odpaliłem auto problem ten sam......
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2014-01-30, 08:50 ]
nie pisz jednocześnie w kilku tematach o tym samym :!:
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, 08:50 przez DSR, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A układ dobrze odpowietrzony ? Sprawdź czy węże od nagrzewnicy są gorące (oba) gdy silnik jest wygrzany. Jeśli oba są gorące to nagrzewnica jest OK, jeśli tylko jeden to coś jest zatkane., W przypadku gdy nagrzewnica ma przepływ pozostaje sprawdzenie gąbek na klapach które sterują powietrzem. Jeśli Ci się obkruszyła gąbka na klapie sterującej temperaturą powietrza to nawet 100% sprawna nagrzewnica będzie bardzo kiepsko grzać. Temat dobrze mi znany, bo miałem tak w obu moich samochodach (oba po wybuchu nagrzewnicy :evil: Gdyby nagrzewnicy nie wywaliło to gąbki by pewno były nadal OK).
P.S. U mnie w Audi przy 100% sprawnym ogrzewaniu podczas jazdy też można odczuć, że grzeje minimalnie lepiej niż na wolnych obrotach, ale nawet na wolnych obrotach grzeje dobrze
P.S. U mnie w Audi przy 100% sprawnym ogrzewaniu podczas jazdy też można odczuć, że grzeje minimalnie lepiej niż na wolnych obrotach, ale nawet na wolnych obrotach grzeje dobrze
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
DSR, na wężu który idzie do nagrzewnicy masz odpowietrznik.Odkręć go jak samochód jest nagrzany i wtedy się odpowietrzy.Ale przyczyn może być wiele nie tylko zapowietrzony układ.Ostatnio u znajomego było identycznie.Nie grzał a jak dodał gazu to leciało ciepłe powietrze.Odpowietrzył i chwile było ok ale nie długo i znów nie grzał.Okazało sie że poszła uszczelka pod głowicą i układ się zapowietrzał...