[80 B4 ABK] dziwna praca po odpaleniu zimnego silnika
-
- Audi 80 Klub
[80 B4 ABK] dziwna praca po odpaleniu zimnego silnika
Witam. Po kilkugodzinnym postoju na mrozie odpalilem auto i tak oto ono pracowalo jakis czas az wreszcie sie naprawilo. Na filmiku jest nagrane jak chodzi dziwnie silnik
czy ktos ma jakis pomysl czemu tak pracowal? Dodam ze mam tez albo padniety termostat albo korek od zbiorniczka plynu chlodzacego zrypany albo uklad chlodzenia zapowietrzony ale z tym problemem podpiolem sie do innego tematu. Czy to dzisiejsze dziwne zachowanie moze miec z tym problemem powiazanie? Dodam tez ze mam odlaczone wentylatory od czujnika termicznego w chlodnicy bo dzisiaj mi sie zalaczyly juz przy 60 stopniach i nie chcialy sie wylaczyc.
czy ktos ma jakis pomysl czemu tak pracowal? Dodam ze mam tez albo padniety termostat albo korek od zbiorniczka plynu chlodzacego zrypany albo uklad chlodzenia zapowietrzony ale z tym problemem podpiolem sie do innego tematu. Czy to dzisiejsze dziwne zachowanie moze miec z tym problemem powiazanie? Dodam tez ze mam odlaczone wentylatory od czujnika termicznego w chlodnicy bo dzisiaj mi sie zalaczyly juz przy 60 stopniach i nie chcialy sie wylaczyc.
-
- Audi 80 Klub
Sory, ale Ty wszystkim wciskasz "TPS". Jak masz takowy na sprzedaż, to idź na allegro, a nie tutaj ludzi w błąd wprowadzasz i naciągasz na niepotrzebne ustrojstwa.potencjometr przepustnicy (TPS)
Kolego, autorze tematu z Twoim potencjometrem (TPS) jest wszystko w porządku, a samym problemem ja bym się nie przejmował. Otóż ja miałem dzisiaj identyczną sytuację co ta na filmiku, na tych samych zakresach obrotów, dosłownie te same zachowania na gazie i benzynie co Ty. Tak jak powiedziałeś "coś przymarzło", bo u mnie też po chwili puściło i wszystko było już bez zarzutu. A TPS całkiem niedawno wymieniałem. Najwidoczniej "ten typ już tak ma" i wcale się nie dziwię, w końcu mróz ostro daje się we znaki.
-
- Audi 80 Klub
Ach tak? Szybko Panie wyciągasz wnioski co do wiedzy innych ludzi, zbyt szybko... Ba, nie jestem specem, mechanikiem, niedawno zrobiłem prawko i nabyłem swój pierwszy samochód, ale... Staram się uczyć na przykładzie mojego auta i problemach innych użytkowników, doradzać innym na bazie własnych, może niewielkich doświadczeń.kolego widac ze nie masz pojecia...
Dobra... a po jakimś czasie TPS się magicznie naprawia i wszystko jest ok? Wydaje mi się, że jak są wytarte ścieżki, to problem będzie występował cały czas, no ale co ja tam wiem, prawda? W tak dużym mrozie zwyczajnie mogło coś przymarznąć i tyle. Jak wyżej napisałem, miałem to samo wczoraj, identyczna sytuacja co na filmie i też po chwili ustąpiło i było ok. A TPS niedawno wymieniany. Krokowy po gruntownym czyszczeniu i smarowaniu, przepływomierz zregenerowany i sprawdzony kilka tygodni temu, normalnie nic się nie dzieje, tylko jak jest duży mróz. Taka pogoda i ciężko coś poradzić, a trzeba się liczyć z tym że te samochody tez mają po ponad 20 lat, dużo rzeczy, kabli i innych dupereli zużytych.tps ma sciezki jak sa starte to tak sie dzieje. specjalizujemy sie w autach z grupy vw (serwis i czesci ), i nie pisz glupot ze ten typ tak ma bo nie moze tak miec sprawny samochod.za te obroty odpowiqda krokowiec, tps i przeplywka.
-
- Forum Audi 80
- damianek1234561
- Forum Audi 80
-
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Audi 80 Klub
Francis1982, niebieski czujnik wymieniany byl ze 4 miesiace temu a przekaznik 30 nowy z ASO wymieniany byl w poprzednia zime. A na cieplym silniku nic nie faluje i obroty ladnie trzyma. Ten problem sie zaczal ja kmrozy przyszly jak by cos przymarzalo gdzies ale na szczescie zapowiadaja ocieplenie hahaha