jestem świeżym posiadaczem audi b3. rok produkcji 1989, rok modelowy 1990.
auto w prawdzie jest w moim domu prawie od nowości bo od 1991 ale dopiero niedawno, kiedy pojawił się pomysł sprzedaży, ze względu na to że od lat stoi w garażu nieużywany, postanowiłem go przejąć i się nim trochę zająć. ma oryginalny symboliczny przebieg około 200k km, oprócz drobnej stłuczki (przód) jest bezwypadkowe.
chciałbym przywrócić go do oryginału, ale mam podstawowy problem z identyfikacją jaki to model:)) spokojnie, już wszystko wyjaśniam. w dowodzie jest Audi 80. przeglądnąłem forum, historię modelu i z moich oględzin wynika że wygląda jak audi 90.. po vinie wychodzi 8A - Audi 80/90 (w tym quattro) B3 z lat 1989-1991, rok modelowy to 1990. silinik 1,9D bez turbiny.
co sprawia że (dla mnie) auto wygląda na 90'ke? otóż zarówno przód jak i tył wygląda(ł) jak w 90. niestety auto miało stłuczkę i przód aktualnie jest od 80'ki ale znalazłem stare zdjęcia, które dołączam i które ukazują że lampy były zespolone, migacze w zderzaku + chrom. tył wygląda nadal tak jak na zdjęciach. na zderzaku jest chrom. chromów na bocznych listwach nie ma. auto jest obniżone (zdecydowanie niższe od 80-tek) i tak było od początku. to tyle jeśli chodzi o wygląd zewnątrzny. w środku egzemplarz ma welurową tapicerkę w kolorze nadwozia, szyberdach z moziwością uchylenia "lotki". nie posiada klimy ani wspomagania. na tylnej "półce" jest oryginalne urządzenie z podłączeniem na słuchawki i przyciskiem do wyłączenia tylnych głośników.
mam gorącą prośbę do znawców tematu o identyfikację tego egzemplarza
czy taki model to normalka, nic specjalnego, czy rzadko spotykany, czy jakaś przejściówka, czy coś niewytłumaczalnego ?? auto zostało sprowadzone w 1991 z belgii jako bezwypadkowe więc nie jest to raczej kwestia modyfikacji, chociaż nie jestem tego pewien na 100%.
jeśli będą jakieś pytanie, które pomogą w rozwikłaniu mojej zagadki, to oczywiście odpowiem.
Audi 80/90 B3
-
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Blenda tył, lampy przód mówią, że to 90, dziwi jedynie brak chromów na bokach, więc albo to jest ogołocone 90 albo upodobniona do 90tki osiemdziesiątka
pewnie jakiś spec od b3 się wypowie dokładniej
każdy szyber w 80/90 jest taki, to nic niezwyczajnegoejsi pisze:szyberdach z moziwością uchylenia "lotki"
to się nazywa Duo Sound jak się nie mylę.ejsi pisze:na tylnej "półce" jest oryginalne urządzenie z podłączeniem na słuchawki i przyciskiem do wyłączenia tylnych głośników.
pewnie jakiś spec od b3 się wypowie dokładniej
Na wstępie powiem ze bardzo ładne auto <ok>
Dla mnie jest to 80ka przerobiona wizualnie na 90kę - wiec tak - nie ma chromów na listwach drzwiowych, wokół szyb (przednia i tylna też powinny miec chromy a zeby je założyć trzeba wklejac od nowa szyby), i w 90ce był jedyny diesel 1.6TD Ty masz 1,9D on jest słabszy, pozostałe silniki były tylko 5 garów. Nie znaczy to ze auto było od razu bite, po prostu ktoś przerobił, zawieszenie tez jest pewnie coś -60mm.
Daj aktualne zdjecia środka i zewnatrz, masz jasna deskę?
Dla mnie jest to 80ka przerobiona wizualnie na 90kę - wiec tak - nie ma chromów na listwach drzwiowych, wokół szyb (przednia i tylna też powinny miec chromy a zeby je założyć trzeba wklejac od nowa szyby), i w 90ce był jedyny diesel 1.6TD Ty masz 1,9D on jest słabszy, pozostałe silniki były tylko 5 garów. Nie znaczy to ze auto było od razu bite, po prostu ktoś przerobił, zawieszenie tez jest pewnie coś -60mm.
Daj aktualne zdjecia środka i zewnatrz, masz jasna deskę?