Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK LPG] Przerwy w pracy rozrusznika przy rozruchu

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
pawllo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK LPG] Przerwy w pracy rozrusznika przy rozruchu

Post autor: pawllo » 13 sty 2014, 19:37

Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem B4 2.0 ABK+LPG. Dopiero poznaje to auto i nie pokoi mnie jedna rzecz, bo na razie tylko tego mogę się przyczepić. Mianowicie zauważyłem, że w temperaturach koło 0 stopni i poniżej przy rozruchu występują dziwne przerwy.Przekręcam kluczyk 2 sek. kręci i nagle przerwa w pracy minimalna koło 0,5 sek. i znowu rozrusznik zaczyna kręcić trzymam dalej kluczyk rozrusznik dalej kręci i zapala. Chociaż dzisiaj po 8 godzinach na -2 stopniowym mrozie po dwóch przerwach przy rozruchu odpuściłem i zakręciłem jeszcze raz i wtedy odpalił od razu. W autoryzowanym punkcie aku sprawdzone i jest jeszcze OK, z kolei z rozrusznikiem pojechałem do fachowca a tam usłyszałem, że rozrusznik musiał być niedawno regenerowany i też jest OK i tylko go podczyścił, kostka od stacyjki wymieniona, ale bez efektu. Taka sytuacja miała miejsce zaledwie kilka razy przy większym ochłodzeniu i postoju, ale zima w tym roku nas rozpieszcza. Boje się że przy większych mrozach może być problem. Może pomylili się z tym aku tak przynajmniej podpowiada logika.
Proszę o jakieś przemyślenia i wskazówki w tym temacie.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 20:20 przez pawllo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 13 sty 2014, 19:53

pawllo, _uwaga

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 14 sty 2014, 12:34

jaki kolega ma olej w silniku?

Awatar użytkownika
dzikx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jurek
Model: Audi 90 B4
Silnik: 1.6 ADA+lpg

Post autor: dzikx » 14 sty 2014, 19:35

można sprawdzić masę idącą na silnik, lub też olej tylko musiał by to być jakiś zwykły żeby takie opory stawiać, chyba że to olej w skrzynia i sprawdź na wciśniętym sprzęgle czy jest różnica

pawllo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawllo » 15 sty 2014, 07:52

O ile wierzyć poprzedniemu właścicielowi to zalewał olej 5W-40 chyba Mobil.
Dziwi mnie ta usterka, może to jakis błachy problem, bo auto jest z 92r. a jest naprawdę zadbane, nie ma połamanych elementów, wszystkie zamki działają, wszystko świeci i działa. Byłem wczoraj jeszcze raz u fachmana od rozruszników i co się z nim zgadzam, że ciężko zlokalizować usterkę skoro jest występuje tylko chwilowo. Zaproponował by zostawić auto u niego na noc w większy mróz to się uda chociaż na razie zaobserwować. Raczej na to nie pójdę, to loteria. Może dzięki Waszej pomocy spróbuję własnych sił. Tylko w którą stronę: elektryka czy mechanika?
A co do masy na silniku? A gdzie są styki z masą ? Może to dobry trop.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 15 sty 2014, 11:34

no jezeli taki olej lal to nie powinien stawic oporu,
pierwsza masa to jest od akumulatora, ta tasma miedziana, odkrec ja, obejrzyj jej stan i przeczysc zaciski, wsumie obydwa zaciski oprzy aku tez warto obejrzec

pawllo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawllo » 15 sty 2014, 21:06

Z tą masą to był dobry trop. Okazało się że wszystko było pośniedziałe, ale jak wyjąłem aku to się okazało,że jest uszkodzona klema od "-" i jak przechyliłem aku to pociekł elektrolit i był podsilikonowany. Ale szajs. Myślę że na 99% to źródło problemu. Jutro jadę po nowy aku. Na razie dzięki.

pitazz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pitazz » 07 lut 2014, 15:43

Jestem ciekaw czy udało ci się rozwiązać problem.....bo mam tak samo...przy rozruchu auto raz odpala a raz jak kręcę to się dławi,przeskakuje, lampki przygasają ale w końcu odpala...Wczoraj np źle odpalał ale odpalił i samochód ładnie równo chodził.Pojechałem na zakupy a z zakupów już nie wróciłem bo akumulator nie dał znaku życia...nawet nie zakręcił...pojechałem do mechanika okazało się że aku umarł...
Oddałem stary na gwarancji i nadal to samo...Boje się że może być coś co powoduje że idzie jakieś zwarcie do akumulatora i go wykańcza...
Nie mam już pomysłu i zaczyna mnie to wnerwiać...Rozrusznik był niby regenerowany w zeszłym roku.....Jakieś sugestie macie może...?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 07 lut 2014, 15:53

pitazz pisze:Rozrusznik był niby regenerowany w zeszłym roku.
a co w nim było robione :?: bo mi to właśnie wygląda jakby to jego wina, ładowanie sprawdzałeś jak tak to ile było :?:

pitazz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pitazz » 07 lut 2014, 16:49

Ładowanie na poziomie 14,6......a co w rozruszniku było robione...szczerze nie wiem,wiem że mechanik go wyjął i zawiózł do elektryka żeby go zrobił...najlepsze jest to że przed regeneracją w ogóle nie wiedziałem że z rozrusznikiem było coś nie tak...nie dawał żadnych znaków zużycia a teraz masakra...

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 08 lut 2014, 11:16

z opisu wynika ze cie machanol zrobil w bambuko i wina lezy po stronie rozrusznika

umnie jakies 2 lata temu nagle rozrusznik nie wiadomo skad przestal krecic, okazalo sie ze pod ta nakretka na klucz 13 co trzyma gruby kabel z aku wszystko zasniedzialo i nie przewodzilo juz pradu

pitazz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pitazz » 08 lut 2014, 22:10

A może być to np. źle ustawiony zapłon że takie cuda się dzieją??co wy na to?

[ Dodano: 2014-02-11, 16:42 ]
Wróciłem od elektryka....rozrusznik zrobiony....dalej to samo...szlag mnie zaraz trafi....jest możliwe że od tak sobie rozrząd przeskoczy i przez to trudność przy odpalaniu?Dodam tylko że był robiony w zeszłym roku po tym jak mi zawór pokrzywiło właśnie przez przeskoczony rozrząd....

pawllo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawllo » 12 lut 2014, 07:35

Wymieniłem aku. Problem nie zniknął. Rozrusznik kręci lepiej, ale przy tych duzych mrozach problem wrócił, na chwile ale wrócił.
Znajomy mechanik powiedziałże miał taki problem w Polo i to był rozrusznik.
Może faktycznie jest jak pisze "pitazz" niższe temperatury - większe opory, w rozruszniku pojawia się jakies zwarcie (wada fabryczna) i to wykańcza przy okazji aku.
Naprawde nie wiem. Chyba następny krok to wymiana rozrusznika i wtedy zostaje obserwacja. Ja na razie nic z tym nie robię , bo problem nie jest aż tak uciążliwy i jest cieplej więc w ogóle zniknął. Żadna usterka nie zniknie, tylko zawsze z czasem się nasila, więc pozostaje czekać.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 12 lut 2014, 07:44

pitazz pisze:A może być to np. źle ustawiony zapłon że takie cuda się dzieją??co wy na to?
pitazz pisze:jest możliwe że od tak sobie rozrząd przeskoczy i przez to trudność przy odpalaniu?
i jedno i drugie możesz sprawdzić na pewno nie zaszkodzi.

pawllo, a jak u Ciebie z ładowaniem, jest odpowiednie :?:

pitazz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pitazz » 12 lut 2014, 16:40

No wiec tak....pojechalem do jeszcze jednego elektryka i jak tylko uslyszal ten dzwiek przy odpalaniu to powiedzial ze to wina rozrusznika na 100 procent.....ja mu mowie ze dopiero wrocilem od elektryka i ze rozrusznik mial robiony bendix i elektromagnez czy cos takiego juz z nerwow nie pamietam...a on mowi ze na 100 procent to ten elektromagnez......pojechalem do pierwszego elektryka i mu to mowie a on w zaparte...i kasa poszla sie walic....chyba pozostaje wymiana rozrusznika...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl