coś mi tu nie opasuj e z tymi siedmioma zwojamirefixedlife pisze:Tak dla innych poszukujących wystarczy jeżeli śruba wystaje około 7 zwoii poza felgę i można śmiało przykręcać
[All] Jakie szpilki do felg
Jak ostatnio zmieniałem koła u siebie to wulkanizator twierdził, że na jakiejkolwiek feldze śruba powinna się wkręcać na minimum 6 i 1/2 obrotu, więc te siedem zwojów to najwyraźniej dobra teoria. Najlepiej chyba zobaczyć jak bardzo wystaje śruba na seryjnej stali, to wtedy będziesz miał odpowiedź.LUPO pisze:coś mi tu nie opasuj e z tymi siedmioma zwojamirefixedlife pisze:Tak dla innych poszukujących wystarczy jeżeli śruba wystaje około 7 zwoii poza felgę i można śmiało przykręcać
- antares2000
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
Ja mam podobny dylemat. Kupiłem oryginalne fele 8A0 601 025 M takie dokładnie i nie jestem pewien jakiego rodzaju mają być szpilki tzn. czy stożkowe, czy kuliste? Znalazłem stronkę o śrubach do felg adres tutaj, gdzie piszą co i jak (może komuś się te informacje przydadzą) ale tak do końca nigdzie nie mogłem znaleźć informacji (nawet ETKA tego nie precyzuje) jaki dokładnie rodzaj śruby do jakiej felgi przychodzi. Próbowałem też szukać po nr VAG ale bez skutku. Pozostaje mi samemu sprawdzić jakie gniazda są w moich felgach i dopasować właściwe śruby. Jutro z rańca posprawdzam to napiszę, jakie na 100% do moich przychodzą. Mam nadzieję, że to będą takie link. Szkoda, ze nie ma na forum prostego spisu jakie śruby do jakich felg pasują (mam na myśli oryginały). Niby takie małe "nic", takie śruby i felgi a jednak ile to problemów nastręcza? :mrgreen: Pozdrawiam
- antares2000
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
to że te same to się doczytałem ale nie mówią czy stożkowe czy kulowe...LUPO pisze:słabo szukałeś w etce
do alusa oryginalnego i do stalowej idzie ta sama śruba
no próbowałem dzisiaj rozkminić jakie gniazda są w moich alusach i .... niestety na oko to niewiele można stwierdzić a robiąc przymiarkę z cienkiego drucika (przykładając po skosie) też lipa.. albo to jest prosty stożek albo gniazdo kulowe lecz duży promień "kuli" powoduje że na krótkim odcinku jakim jest długość skosu gniazda, niewiele da się zobaczyć... tak więc dalej nie jestem pewien jakie są gniazda u mnie... hmm... :idea:
Skoro masz oryginalne felgi to łeb w szpilce jest sferyczny.
VAG z tamtych lat stosował tylko takich śrub.
Poza tym etka dokładnie mówi jaka jest to śruba, informacje są zakodowane pod numerem.
Etka to nie zbiór informacji ze spisem i opisem części sporządzony po to abyśmy sobie coś dobrali tylko katalog części zalegających na regale w magazynie.
VAG z tamtych lat stosował tylko takich śrub.
Poza tym etka dokładnie mówi jaka jest to śruba, informacje są zakodowane pod numerem.
Etka to nie zbiór informacji ze spisem i opisem części sporządzony po to abyśmy sobie coś dobrali tylko katalog części zalegających na regale w magazynie.