Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi A6 C5 1.8T] problem z benzyną!

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sasaku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi A6 C5 1.8T] problem z benzyną!

Post autor: Sasaku » 18 lut 2014, 21:25

Witam założyłem ten temat, bo mój kolega z pracy ma problem ze swoją Audiczką a wiem, że ludzie na tym forum są w stanie mi jakoś pomóc:) A więc tak znajomy posiada A6 1.8T 150km z instalacja sekwencyjną. Jego problem polega na tym, że autko na LPG pali i jeździ jak strzałka:) problem jednak jest na BP. Auto odpala ale nie chodzi tak jak powinien, a dokładnie nie wkręca się na obroty i jakby się dławił. Podpowiedziałem mu, że może czujnik temp. szaleje ale wtedy to chyba by na LPg nie chodzil. Mogę się mylić specem nie jestem :D
A więc tak liczę na waszą pomoc drodzy koledzy!:) Jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe info. na temat auta etc. to proszę pisać :)

Pozdrawiam! <piwo>

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 18 lut 2014, 23:02

1. Ciśnienie paliwa (można sprawdzić czy jest odpowiednie bez manometru odkręcając powrót z listwy, jeśli będzie lecieć paliwo z listwy to znaczy że pompka daje radę przepchnąć paliwo przez regulator który wypuszcza nadmiar ciśnienia).
2. Rozregulowana instalacja lpg, sekwencyjny gaz jest sterowany głównie z sygnałów wtryskiwaczy benzynowych. Jeśli wtryskiwacze gazowe podają dużo mniej albo więcej paliwa niż zrobiłby to benzynowe w tych samych warunkach to komputer samochodu dostosuje się do wtryskiwaczy gazowych. A po przełączeniu na benzynę będzie dostawać jej dużo za dużo albo za mało. Testem na sprawdzenie tego byłoby odłączenie akumulatora na noc aby sterownik silnika przyjął wartości fabrycznie (choć nie wiem czy już tam nie bardziej pamiętliwego komputera, który nie gubi szybko adaptacji to pozostaje zrobienie tego przez vaga albo jeżdżenie dopuki się nie zaadaptuje).
Kiedy były sprawdzane ustawienia komputera gazu?

Na vagu jak wspomniałeś warto sprawdzić co pokazują czujniki, można też zobaczyć wartość korekty paliwowej.

Awatar użytkownika
Sasaku
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sasaku » 19 lut 2014, 18:42

pytałem znajomego auto posiada od 3 miesięcy i jeszcze nie wybrał się do gazownika, ponieważ autem bardzo rzadko jeździ. Mówił również, że na obrotach 3+ tyś autko na LPG się jakby dławił. Po za tym na LPG jest ok. Na noc będzie odłączony aku i się wtedy okarze co dalej ;) no chyba, że ktoś coś jeszcze podpowie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl