Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Ubywa olej i kpci z wydechu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Guapo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Ubywa olej i kpci z wydechu

Post autor: Guapo » 19 lut 2014, 12:18

Witam. Autko mam od niedawna. Jest to moja pierwsza audi i pierwszy gazownik.
Problem polega na tym iż zaleję silnik olejem i podczas trasy mniej więcej 300 km potrafi spalić ok 1,5 litra oleju. Do tego mocno śmierdzi spalonym olejem podczas jazdy jak tylko otworzę okno. Płynu od chłodnicy nie ubywa ani nie miesza się z olejem. Podjechałem dzisiaj do jednego (myślałem zawsze że dobrego - do dziś) mechanika i powiedział mi że najlepiej abym auto sprzedał bo szkoda czasu bo silnik jest już wyeksploatowany dlatego tyle żre oleju :evil: gdzie nawet nie zobaczył do auta. Poza tym " b4 to tylko na pole ziemniaki wozić, kup sobie porządne auto..." rozwaliło mnie do końca ( i mówi to koleś który na co dzień jeździ skuterem <lol> ). Aktualny przebieg to ok 330 tys. U mnie w mieście nie ma wiele zakładów mechanicznych, a przynajmniej nie dobrych.
A że szybko nie odpuszczam i podoba mi się to auto, więc nie mam zamiaru sprzedawać i kupować jakieś padalniczki typu golf itd...
Jak to jest panowie ? ktoś mi coś doradzi?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bartekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: bartekj » 19 lut 2014, 12:49

Olej może ubywać bo leje się z pod pokrywy zaworów i leci na kolektor wydechy i tam się spala. Sprawdź silnik czy gdzieś nie ma większych wycieków oleju. Możesz poszukać na forum bo było już kilka tematów o kopceniu z wydechu.
Jaki kolor ma dym unoszący się z wdechu. Bo może to być para wodna skoro masz elpidżi

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 19 lut 2014, 13:04

Guapo, zapraszam do lektury http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... 20kopcenie

Jeśli silnik nie gubi oleju to ewidentnie wymaga remontu no i tyle w temacie.

Guapo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Guapo » 19 lut 2014, 14:59

Dym jest biały. A śmierdzi ewidentnie spod maski.

Awatar użytkownika
Lichy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lichy » 19 lut 2014, 21:09

Jeżeli śmierdzi z wydechu to szukaj wycieków

Stocek2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stocek2 » 19 lut 2014, 23:19

Może to tylko para leci z wydechu. A co do oleju i smrodu,to tak jak wyżej koledzy pisali. Pewnie wycieka na kolektor spod pokrywy zaworów,albo wycieka uszczelniaczami i leci na kolektor.

krzysiek.ruski

Post autor: krzysiek.ruski » 20 lut 2014, 22:28

Jeśli (bo tego nie wiem) ABT ma chłodnice oleju to mógł oring puścić i też będą duże ubytki i zapach spalonego oleju chociaż wydech jest z drugiej strony silnika :roll:

Guapo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Guapo » 20 lut 2014, 23:11

No ja u siebie nie posiadam chłodnicy oleju. W poniedziałek jak jestem umówiony z innym mechanikiem prawie 40 km od domu :shock:

Awatar użytkownika
BLUECONECT
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BLUECONECT » 21 lut 2014, 00:06

Jak śmierdzi spod maski to na pewno olej ucieka na gorące elementy silnika: kolektor ssący, wydechowy i często na rurę wydechową-po otwarciu maski widać wtedy śmierdzący dymek :-/ .Często puszcza uszczelka pokrywy zaworów i warto zobaczyć z lewej strony silnika czy niejest zalany olejem kolektor ssący pod 'patelnią' <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl