Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4]Quattro Avant od eSPe

Prezentacja w/w od 1991 do 1996.
Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 25 lut 2014, 09:20

duo pisze:Paweł .. hak to nic dobrego w momencie stłuczki,
Dokładnie. Podłużnice i buda klękają do ziemi jak złoto.
Hak ratuje ewentualnie przy jakichś mikro stłuczkach gdzie ten z tyłu zatrzymuje się na haku a tobie nic nie jest lub ewentualnie ryski na zderzaku.

Awatar użytkownika
jaco124
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaco124 » 25 lut 2014, 19:47

eSPe pisze:
jaco124 pisze:fajna sesja. co to za rybka? (tzn. jaki obiektyw?)
To już nie do mnie pytanie tylko do martineza jak coś https://www.facebook.com/marcin.bornowski
Pełna sesja na FB PKA C4 https://www.facebook.com/marcin.bornows ... 099&type=1
dzisiaj zeby sie cos dowiedziec to trzeba miec fb, ja nie mam, ale spoko, sam sie bawie foto wiec pytałem tylko z ciekawości.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 26 lut 2014, 08:15

jaco124 pisze:dzisiaj zeby sie cos dowiedziec to trzeba miec fb
Takie czasy. Ale tam sesje można chyba bez zalogowania obejrzeć.

[ Dodano: 2014-02-26, 10:15 ]
Jeszcze kilka strzałów od martineza.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: Tigeros » 26 lut 2014, 12:12

kurcze tak po tych fotach to pomyślałbym nad białymi ori kierunkami :-)

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 26 lut 2014, 12:33

kurcze tak po tych fotach to pomyślałbym nad białymi ori kierunkami :-)
U siebie czy u mnie?
Mi nie leżą jakoś.

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: Tigeros » 26 lut 2014, 13:02

eSPe pisze:U siebie czy u mnie?
Mi nie leżą jakoś.
u Ciebie, na mój wypaczony gust pomarańcze strasznie postarzają przód, szczególnie kontrastują z lśniącymi soczewkami u góry :-) u mnie mam ciemny front, dałbym czarne kierunki ale giną przy czarnej listwie więc pomarańcz zostaje...

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 26 lut 2014, 13:11

Tighe pisze:u Ciebie, na mój wypaczony gust pomarańcze strasznie postarzają przód
A kto powiedział że chcę go odmładniać? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jak bym chciał odmładniać to bym wsadził front CFLa a nie S2.
Jakoś pomarańcza bardziej mi leży. Fakt że lepiej wygląda na ciemnych lakierach lub jasnych a na pośrednich jak mój trochę ginie ale zobaczymy. Może kiedyś jak mi się odwidzi.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 26 lut 2014, 22:44

duo pisze:Paweł .. hak to nic dobrego w momencie stłuczki, emeryci tylko wierzą, że im coś uratuje
Dlaczego hak to nic dobrego ? Przecież jak ktoś Ci uderzy w hak to tylko większe zniszczenia będzie miał niż jakby uderzył w samochód bez haka, hak ma małą powierzchnię więc nie przenosi tak sił bo łatwo się wbija w przód uderzającego pojazdu, często przy tym rozwalając chłodnicę u "atakującego" <zly>
Ale to też zależy od tego jak hak jest montowany, np w Passacie B3 hak stanowi integralną część belki tylnej, która jest przykręcona do solidnie wyglądających podłużnic za pomocą konkretnych śrub, a sama belka to dość potężna rura tak więc ten kto w to przywali może się niemile zdziwić. Wersja bez haka ma bardzo podobną belkę, tyle że wtedy ta belka nie ma haka, więc różnica jest taka że jak ktoś przywali w Passka B3 z hakiem to ma większe szkody niż jakby przywalił w takiego samego bez haka <ok>
W 80 B3 hak nie jest już tak "pancernie" zamontowany, ale w przypadku tych kolizji w których miałem nieprzyjemność brać udział jakbym miał zamontowaną końcówkę to raczej na pewno by to o wiele lepiej wyglądało. Po akcji z citroenem ZX miałem jeszcze jedną kolizję (o wiele słabszą) z Astrą F i gdybym wtedy miał hak to bym tym razem wyszedł bez żadnych śladów z tego a tak znowu musiałem walczyć z niezamykającym się bagażnikiem :evil:

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 27 lut 2014, 09:03

pawelrybak15 pisze:Dlaczego hak to nic dobrego ?
To jest niestety broń obosieczna, przy mocniejszym uderzeniu hak przenosi siłę na podłużnice i które mogą ulec zniszczeniu, bez haka prawdopodobnie uległa by zniszczeniu "tylko" podłoga bagażnika.
pawelrybak15 pisze:W 80 B3 hak nie jest już tak "pancernie" zamontowany, ale w przypadku tych kolizji w których miałem nieprzyjemność brać udział jakbym miał zamontowaną końcówkę to raczej na pewno by to o wiele lepiej wyglądało.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 27 lut 2014, 19:51

No przy cytrynie mogłoby być różnie, za to żłopel na bank by się pozbył chłodnicy <zly>
Wielkich szkód mi nie zrobił na szczęście, ale sam też za mocno niestety nie ucierpiał :evil:
W Passacie czy to z hakiem czy to bez belka pod zderzakiem tylnym mocowana jest tak samo, więc "lodołamacz" w postaci haka w tym wypadku jednak trochę pomoże :-)

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 27 lut 2014, 20:08

pawelrybak15 pisze:gdybym wtedy miał hak to bym tym razem wyszedł bez żadnych śladów z tego a tak znowu musiałem walczyć z niezamykającym się bagażnikiem
Walczyłeś tylko z niedomykającą się pokrywą, a mogłeś walczyć z zakleszczonymi tylnymi drzwiami.

eSPe, Twój Avant, z sezonu na sezon coraz konkretniejszy. <spoko>

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 27 lut 2014, 20:31

pawelrybak15 pisze:więc "lodołamacz" w postaci haka w tym wypadku jednak trochę pomoże :-)
Nie do końca. Hak ciągnie podłużnice w twoim aucie w dół wślizgując się pod "napastnika" w efekcie wygląda to tak jakby twoje auto się złamało w dół.
Widziałem nie raz zarówno B3 jak i B4avanta jak ktoś wpakował im się hak i niestety auto się zgięło w bana (w avancie łącznie z dachem). Po prostu patrząc od boku auta od tylnej piasty linia auta opada już ku ziemi.
IC69 pisze:eSPe, Twój Avant, z sezonu na sezon coraz konkretniejszy. <spoko>
Dzięki ale w tym sezonie jeszcze nic nie tknięte więc zasadniczo wygląda tak jak go widziałeś w Grabinie tylko teraz ma zestaw kół zimowych i bez gleby jest.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 27 lut 2014, 21:32

IC69, Problem z tylnymi drzwiami miałem jak mi baba przywaliła cytryną rok temu :evil: I akurat hak miałem zdemontowany :roll: Nie wiem jak wygląda mocowanie oryginalnego haka w Audi B4, w moim B3 hak jest zamocowany do podłogi bagażnika i do tylnego pasa (hak Brink dedykowany do 80 B3). W Passacie jest to tak jak opisywałem i zakładając, że "napastnik" nie wpadnie na hak tylko hak w niego się wbije nie powinno być źle, jak wpadnie na hak cisnąc go w dół to może być nie ciekawie. No ale w Passacie hak musi zostać, czymś trzeba czasami przyczepę ciągnąć :roll:

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 27 lut 2014, 22:01

pawelrybak15, widzę że wiesz swoje więc uważam że dalsza dyskusja na ten temat jest bez sensu.
Ja wiem swoje bo widziałem nie jedno auto z hakiem przy ziemi po stłuczce (a w raz z nim klęknięty tył auta łącznie z podłużnicami i dachem) i tyle.
pawelrybak15 pisze: jak wpadnie na hak cisnąc go w dół to może być nie ciekawie
tak będzie prawie zawsze bo jak przebije się hak przez chłodnice "napastnika" i dojdzie do jego silnika to wsunie się pod niego tym samym łamiąc dupę twojego bolidu w dół łącznie z podłużnicami i dachem który ściągną ze sobą.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 27 lut 2014, 22:47

Ja się nie upieram przy swoim :-P To co piszesz ma sens i po zastanowieniu trudno się z tym nie zgodzić <ok> W takim razie wywalam końcówkę haka z 80tki a przy remoncie cały hak wypierdzielam. W Passacie zostać niestety musi :evil:
A tak swoją drogą, to istnieje jakiś skuteczny sposób na wzmocnienie tyłu samochodu ? Wzmocnienie w taki sposób, by przy uderzeniach w tył uszkodzenia były u mnie jak najmniejsze a u tego co walnął jak największe.

P.S. Zastanawiam się czemu wśród większości pokutuje mit o tym jak to hak się przydaje przy uderzeniach w tył. W moim otoczeniu każdy kto ma hak tak twierdzi, znam też osobę która zamontowała hak tylko po to aby właśnie "opancerzyć" tył samochodu :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B4.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl