Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 NE/JV] Zablokowana stacyjka i centralny zamek

ODPOWIEDZ
Kry
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 NE/JV] Zablokowana stacyjka i centralny zamek

Post autor: Kry » 26 lut 2014, 12:42

Witam!
Umieszczam temat w tym dziale ponieważ z dwóch problemow, blokada stacyjki wydaje mi się ważniejszym. Opiszę na czym polega, mianowicie: otwieram dziś rano samochód, słychać działającą pompkę centralnego ale bolce w drzwiach nie wyskakują, wychodzi tylko ten w drzwiach od strony kierowcy. Wkładam kluczyk do stacyjki i nie mogę jej przekręcić w pozycję startową. Kręciłem lekko kierownicą z myślą że może się zblokowała, ale to też nie pomogło. Pierwszy raz spotkałem się z czym takim.

Szukałem na forum w tym dziale jak i w dziale o zamkach, nie znalazłem jednak rozwiązania ani podpowiedzi. Jeżeli taki temat już się pojawił a ja się do niego nie dogrzebałem, proszę o link.

Czy te dwie sprawy mogą być ze sobą połączone? Czy może to być uszkodzona kostka stacyjki, ma ona wpływ na działanie zamka i odwrotnie?
Proszę o pomoc.

Serdeczne dzięki!
Krzysiek

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 27 lut 2014, 22:28

Kry, jak podałeś = sprawdź kostkę stacyjki, i dodatkowo samą stacyjkę - miejsce gdzie wchodzi kostka. powinien być taki języczek. prawdopodobnie może tu jest przyczyna

Kry
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kry » 28 lut 2014, 09:59

Witam.
Sprawa wyjaśniona. Rozwiązanie okazało się najprostsze z możliwych. Padł akumulator. Wieczorem nawet nie było mocy aby odpalić światła awaryjne.
Wymieniłem na nowy i wszystko gra :)

Trzeba rozpoczynać od najprostszych rozwiązań problemu i brnąć dalej jeżeli nie pomaga, a nie od razu komplikować :)

Temat można zamknąć.
Pozdro!
Krzysiek

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 28 lut 2014, 12:11

że central. zamek nie działa to rozumiem... ale stacyjka nie powinna sie blokować :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl