[B4 1z 90km] napompowany uklad chlodzenia
-
- Forum Audi 80
[B4 1z 90km] napompowany uklad chlodzenia
witam moj problem polega na tym ze ostatnio ubylo mi troszke plynu chlodniczego i dzis po trasie podnioslem maske i zauwazylem ze mam twarde przewody od ukladu chlodzenia co to oznacza i czy mam sie czegos obawiac? dodam iz temparatura na zegarze nie doszla do 90 stopni
Koledzy, mam problem tematyki podobnej, ciśnienie w układzie potrafi być przez 12 godzin niewielkie ale jest, ubywa płynu po tym jak przez dłuższy czas przycisnę gazu podczas jazdy do ok 2500 / min, układ nagle sie zapowietrza temperatura jest normalna tzn do ok 85 stopni, płyn wyrzuca przez korek wymieniłem nadal to samo, wszystko inne szczelne, sprawdzałem grzebałem i nie mogę znaleźć przyczyny.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- M4teusz
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie ma co gdybać, ciśnienie w układzie ma być ale skoro ubywa płynu i nie ma żadnego widocznego wycieku... Mimo wszystko odwiedź jakiś dobry warsztat gdzie sprawdzą czy w płynie nie ma spalin. U mnie też jest naprawdę spore ciśnienie w układzie ale płynu nie ubywa. Za sprawdzenie zapłacisz pewnie kilkanaście zł a będziesz miał pewność. Pamiętaj odwiedź dobry warsztat bo w pierwszym lepszym będą Ci wciskać że bankowo padnięta uszczelka co by sobie przyrobić
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Oczywiście że ciśnienie w układzie ma być bo to jest układ ciśnieniowy ale ma być cały czas a nie gdy przekroczy jakiś pułap obrotów.Druga sprawa to jeśli korek jest ok to nie ma prawa wyrzucać płynu ze zbiorniczka.Ewidentnie objawy pasują do uszkodzonej uszczelki.Niech zrobi test o którym pisałem wcześniej to może coś się wyjaśni.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
No mi tam wsadził w zbiorniczek wyrównawczy, ale to w innym aucie, no i na zapalonym rozgrzanym obserwować trzeba było, jak płyn w tym testerze zmienia barwę, z zielonego chyba na jakieś jasne, to oznacza ze spaliny dostają się do układu chłodzenia... <ok>hudy pisze:Test może tyle kosztuje ale tester dużo więcej a taki tester mało kto ma.Ja np jeszcze się u żadnego mechanika z czymś takim nie spotkałem.Wystarczy trochę poobserwować i za darmo można diagnozować uszkodzenie uszczelki.
I test robiłem w Serwisie.