Witam!
Jak sprawdzić sprawność zaworków zwrotnych pod kolektorami? Auto po dłuższym postoju (cała noc) potrafi po odpaleniu zaklepać z 5 razy. Szykuje mi się demontaż kolektora i wymiana uszczelki pod pokrywą która znajduje się właśnie pod kolektorem. Nie wiem czy zmieniać je w ciemno, profilaktycznie, przy okazji czy najpierw sprawdzić ich sprawność.
[B4 2.6 ABC] Zaworki zwrotne pod kolektorem 078103175D
-
- Forum Audi 80
zaklepać 5 razy czyli jak? 5s? Po nocnym postoju to raczej normalka nie ma się co przejmować... Zanim w V'ce ciśnienie dojdzie do głowic to chwilka musi minąć.
Ale jak chcesz się pobawić to z tego co wiem to te zaworki sa jednokeirunkowe, nie pzowalają spływać olejowi z głowicy. pewnie najłatwiej dmuchnąć z obu stron i jak w jedną blokuje to są ok... Chcoiaż możliwe że głupoty opowiadam bo na oczy tych zaworków nie widziałem.. .
Ale jak chcesz się pobawić to z tego co wiem to te zaworki sa jednokeirunkowe, nie pzowalają spływać olejowi z głowicy. pewnie najłatwiej dmuchnąć z obu stron i jak w jedną blokuje to są ok... Chcoiaż możliwe że głupoty opowiadam bo na oczy tych zaworków nie widziałem.. .