Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.6 ABC] Zaworki zwrotne pod kolektorem 078103175D

Wszystko co tyczy się silników V6
ODPOWIEDZ
Radek_B4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.6 ABC] Zaworki zwrotne pod kolektorem 078103175D

Post autor: Radek_B4 » 11 mar 2014, 08:57

Witam!

Jak sprawdzić sprawność zaworków zwrotnych pod kolektorami? Auto po dłuższym postoju (cała noc) potrafi po odpaleniu zaklepać z 5 razy. Szykuje mi się demontaż kolektora i wymiana uszczelki pod pokrywą która znajduje się właśnie pod kolektorem. Nie wiem czy zmieniać je w ciemno, profilaktycznie, przy okazji czy najpierw sprawdzić ich sprawność.

Piotrekłdz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Piotrekłdz » 11 mar 2014, 12:31

zaklepać 5 razy czyli jak? 5s? Po nocnym postoju to raczej normalka nie ma się co przejmować... Zanim w V'ce ciśnienie dojdzie do głowic to chwilka musi minąć.

Ale jak chcesz się pobawić to z tego co wiem to te zaworki sa jednokeirunkowe, nie pzowalają spływać olejowi z głowicy. pewnie najłatwiej dmuchnąć z obu stron i jak w jedną blokuje to są ok... Chcoiaż możliwe że głupoty opowiadam bo na oczy tych zaworków nie widziałem.. .

klejon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klejon » 18 mar 2014, 12:53

u mnie jest od pewnego czasu tak samo, po nocy zadzwoni chwilkę na prawej głowicy. Stwierdziłem że wymienię te dwa zaworki jeden wkręcony w głowicy i drugi pod kolektorem i zobaczymy jaki będzie efekt. Koszt dwóch zaworków 180 zł, bogato ale zamienników brak i tylko ASO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki V6”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl