Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B3 1.6D/1.9D] 4 stożki w dieslu ? Co Wy na to ?

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
Rybson91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6D/1.9D] 4 stożki w dieslu ? Co Wy na to ?

Post autor: Rybson91 » 23 mar 2014, 22:01

Witam ! znalazłem niedawno ciekawe zdjęcie obrazujące jeden z silników VW 1.6D/1.9D z przerobionym kolektorem ssącym mianowicie wygląda to tak jak na zdjęciu. Co potrzebowałbym do takiej przeróbki ? Czy wpłynie to negatywnie na pracę silnika ? Czy lepiej jest pociągnąć cztery rurki z nierdzewki w okolice błotnika i tam dać wspomniane cztery stożki ? Wiem, że jest to zwykły diesel i tutaj mogę się bawić kolektorem ssącym jak mi się tylko podoba. Co Wy na taki pomysł ? Zrodził mi się w głowie jeszcze kolektor z AAZ bez EGR'a z pociągniętą rurą inox w okolice błotnika zakończoną stożkiem.
Od razu piszę, że nie chodzi o przyrost mocy bo jej i tak nie ma i nie będzie :mrgreen:
chodzi o wywalenie chamskiej czarnej obudowy filtra :-/

Obrazek

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 23 mar 2014, 23:52

Rybson91 pisze:Czy wpłynie to negatywnie na pracę silnika ?
Rybson91 pisze:Wiem, że jest to zwykły diesel i tutaj mogę się bawić kolektorem ssącym jak mi się tylko podoba.
Proponuję 2 okrążenia rury wokół grodzi i wyjście na środku maski :lol: A tak poważnie to odpowiedziałeś sobie sam, działaj jak Ci się podoba, i bierz pod uwagę to na co masz ochotę :-)
Rybson91 pisze:Co potrzebowałbym do takiej przeróbki ?
Flanszę dzięki której przykręcisz owoc pracy do głowicy i pewnie uszczelka by się przydała ;-)

I poza konkursem, ja się nudzisz i pytasz o takie rzeczy to zadbaj aby pod maską u Ciebie było co najmniej jak na zdjęciu które podałeś i może wtedy myśl o kolektorach <piwo>

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 24 mar 2014, 12:43

Alez Tjuning muachh!! <ok> ... Mysle, ze gdyby zrobic tak w Crown Victorii z 82, silnik V8 5.0 to by wygladalo ciekawie. tj. osiem stozkow!.. <ok> heh kolego sprawdz moze galki czy zadna nie ma luzu, albo poduszki trwawersu.. Rozdzad wymieniony? ... :-P Nie to zebym byl zlosliwy, ale w 80-tce zawsze jest cos do zrobienia <ok> . A jesli nie to wymien profilaktycznie nagrzewnice, bedzie lepiej grzalo zima <nie wiem> <lupa>

Awatar użytkownika
Rybson91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rybson91 » 24 mar 2014, 18:29

ok, dzięki za odpowiedź ;-) ciekawe ile KM przybędzie po tym zabiegu :mrgreen: luzów brak (wszystko co się sypało dawałem ori więc jest święty spokój, a auto zimą nie jeździ :lol: ale zrobię nagrzewnice mimo wszystko bo letnie z niej leci i nic więcej :mrgreen:
uważam, że jest to fajna i stosunkowo tania przeróbka do wolnossaka stąd założyłem ten temat może i nie wpłynie na osiągi, ale po otwarciu maski zawsze lepiej to wygląda niż ten czarny chamski plastik - może uda mi się zainspirować posiadaczy zwykłych klekotów do zabrania się za porządki pod maską, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl