Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6D/1.9D] 4 stożki w dieslu ? Co Wy na to ?

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
Rybson91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6D/1.9D] 4 stożki w dieslu ? Co Wy na to ?

Post autor: Rybson91 » 23 mar 2014, 22:01

Witam ! znalazłem niedawno ciekawe zdjęcie obrazujące jeden z silników VW 1.6D/1.9D z przerobionym kolektorem ssącym mianowicie wygląda to tak jak na zdjęciu. Co potrzebowałbym do takiej przeróbki ? Czy wpłynie to negatywnie na pracę silnika ? Czy lepiej jest pociągnąć cztery rurki z nierdzewki w okolice błotnika i tam dać wspomniane cztery stożki ? Wiem, że jest to zwykły diesel i tutaj mogę się bawić kolektorem ssącym jak mi się tylko podoba. Co Wy na taki pomysł ? Zrodził mi się w głowie jeszcze kolektor z AAZ bez EGR'a z pociągniętą rurą inox w okolice błotnika zakończoną stożkiem.
Od razu piszę, że nie chodzi o przyrost mocy bo jej i tak nie ma i nie będzie :mrgreen:
chodzi o wywalenie chamskiej czarnej obudowy filtra :-/

Obrazek

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 23 mar 2014, 23:52

Rybson91 pisze:Czy wpłynie to negatywnie na pracę silnika ?
Rybson91 pisze:Wiem, że jest to zwykły diesel i tutaj mogę się bawić kolektorem ssącym jak mi się tylko podoba.
Proponuję 2 okrążenia rury wokół grodzi i wyjście na środku maski :lol: A tak poważnie to odpowiedziałeś sobie sam, działaj jak Ci się podoba, i bierz pod uwagę to na co masz ochotę :-)
Rybson91 pisze:Co potrzebowałbym do takiej przeróbki ?
Flanszę dzięki której przykręcisz owoc pracy do głowicy i pewnie uszczelka by się przydała ;-)

I poza konkursem, ja się nudzisz i pytasz o takie rzeczy to zadbaj aby pod maską u Ciebie było co najmniej jak na zdjęciu które podałeś i może wtedy myśl o kolektorach <piwo>

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 24 mar 2014, 12:43

Alez Tjuning muachh!! <ok> ... Mysle, ze gdyby zrobic tak w Crown Victorii z 82, silnik V8 5.0 to by wygladalo ciekawie. tj. osiem stozkow!.. <ok> heh kolego sprawdz moze galki czy zadna nie ma luzu, albo poduszki trwawersu.. Rozdzad wymieniony? ... :-P Nie to zebym byl zlosliwy, ale w 80-tce zawsze jest cos do zrobienia <ok> . A jesli nie to wymien profilaktycznie nagrzewnice, bedzie lepiej grzalo zima <nie wiem> <lupa>

Awatar użytkownika
Rybson91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rybson91 » 24 mar 2014, 18:29

ok, dzięki za odpowiedź ;-) ciekawe ile KM przybędzie po tym zabiegu :mrgreen: luzów brak (wszystko co się sypało dawałem ori więc jest święty spokój, a auto zimą nie jeździ :lol: ale zrobię nagrzewnice mimo wszystko bo letnie z niej leci i nic więcej :mrgreen:
uważam, że jest to fajna i stosunkowo tania przeróbka do wolnossaka stąd założyłem ten temat może i nie wpłynie na osiągi, ale po otwarciu maski zawsze lepiej to wygląda niż ten czarny chamski plastik - może uda mi się zainspirować posiadaczy zwykłych klekotów do zabrania się za porządki pod maską, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl