Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TDI 1z] Szarpanie na wolnych i gaśnięcie silnika

ODPOWIEDZ
Parysom
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michał
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Cabrio
Silnik: 1.9 1Z

[1.9 TDI 1z] Szarpanie na wolnych i gaśnięcie silnika

Post autor: Parysom » 28 mar 2014, 14:10

Witam,
przed zimowaniem autka wszystko było cacy. Auto mialo aku wyjete i stalo przez cala zime w nieogrzewanym garazu. 2 tyg temu temu przy pierwszym odpaleniu pojawila sie masa dymu czarnego i obroty zaczęły falować w zakresie 900-1200. Pojechałem na przeglad gdy objawy ustaly a na przeglądzie jak na złość znow obroty zaczely falować do tego zaczęła migać kontrolka od swiec żarowych (w B4 znaczy to chyba check engine) i zaczął meega kopcić z wydechu.
Są dni że nic sie nie dzieje, jest dzień, ze wariuje. Zauważyłem, że na zimnym silniku potrafi szarpać przy dodawaniu gazu z niskich obrotów przy 1,2 biegu a gdy pojawi się falowanie to przy hamowaniu (sprzęgło wcisnięte) silnik gasnie. Byłem u mechanika zeby podpiąć pod komputer to jedyny błąd jaki pokazał (nie pamietam dokladnie co to bylo) to od jakiegoś zaworka...
Osprzęt mam pierburga
Co mogło się stać?

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Nadwozie: Sedan

Post autor: Krzysiek 84 » 28 mar 2014, 17:44

Odkręć korek na dole filtra paliwa i spuść troche paliwa, może coś osadziło sie na dnie troche.
A skoro masz pierburga to zrób logi dynamiczne, odepnij wtyczke impulsatora i przejedź sie.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan

Post autor: MUNIOR » 28 mar 2014, 19:58

Parysom pisze:Co mogło się stać?
Jak to co :roll: to <ok>
Parysom pisze: Auto mialo aku wyjete i stalo przez cala zime w nieogrzewanym garazu.
Auto nie ruszane kilka miesięcy ,to najgorsza rzecz ,jaką można mu zafundować :roll: Wszystko się "zastało " ...pewnie hamulce ,wtryski ...no i prawdopodobnie nastawnik ...także proponuje dolać do paliwa ok.0,5 litra oleju do dwusuwów, i liczyć na to ,że pomoże ;-) Ech i ja mam drugie tdi ,którym jeżdzę "od święta " ,zimą bardzo żadko ,bo jest na letnich oponach ...ale żadko ,nie znaczy wcale :roll: nawet zimą ,o ile są sprzyjające warunki ,staram się przynajmniej dwa razy w miesiącu nim jeżdzić ,bo wiem co się dzieje ,jak auto zbyt długo stoi ...akurat tej zimy ,warunki były takie ,ze można było jeżdzić częściej ;-)

[ Dodano: 2014-03-28, 20:02 ]
Krzysiek 84 pisze:A skoro masz pierburga to zrób logi dynamiczne, odepnij wtyczke impulsatora i przejedź sie.
a zanim to zrobisz ,sprawdż błedy w sterowniku ,bo napewno jak migala kontrolka od świec ,to jakieś są 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl