[1.9TDI 1Z] Przewód łączącu turbinke z ... ?.
[1.9TDI 1Z] Przewód łączącu turbinke z ... ?.
Ostatnio wszedłem pod auto na kanale i zobaczyłem tak jak na zdjęciu strasznie mokry od oleju przewód łączący turbinke chyba z blokiem silnika tak mi się wydaje.
Chciałem się dokładnie zapytać co to jest za przewód co dokładnie łączy i czy trudno jest go wymienić na nowy, żeby nie było tam tak mokro. Jaka jest cena takiego przewodu ??
Chciałem się dokładnie zapytać co to jest za przewód co dokładnie łączy i czy trudno jest go wymienić na nowy, żeby nie było tam tak mokro. Jaka jest cena takiego przewodu ??
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 08:27 przez gigs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Witaj. Grzegorz tak jak napisał Robert najpierw dobrze wytrzyj ten przewód i upewnij się bo być może jest przecięty albo słabo dokręcony do turba. U mnie tak było zauważyłem, że jest upaćkany od oleju dokręciłem i było ok. Mocowanie do turba dwie śrubki na inbus. Jeśli natomiast, chodzi o wymianę to nie ma z tym problemu.
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Avant
Grzegorz, jeśli chodzi o klucz to imbus 4, postaraj się o dobry imbus np. YATO itp. wymontuj obudowę filtra powietrza oraz zdejmij opaskę z przewodu gumowego turbo-intercooler odchyl przewód, a jak nie dasz rady to go wyciągnij jak będzie za mało to odchyl puszkę ciśnieniową tzw. gruszkę dwie śrubki Mx8. Pozdrawiam.
wąż turbiny
Witam
Chciałem zapytać czy ten wąż od spływu oleju z turbiny występuje też z nakrętką bo znalazłem taki na necie i pisze że do 1z ja sprawdzałem u siebie to jest przykręcany do turba na dwie śruby inbus a do bloku idzie taki kwadrat przykręcany na śrubę w etce znalazłem taki numer 028 145 736C czy tym numerem się sugerować i proszę napisać czy występują zamienniki bo w serwisie śpiewają za niego 430zł
Chciałem zapytać czy ten wąż od spływu oleju z turbiny występuje też z nakrętką bo znalazłem taki na necie i pisze że do 1z ja sprawdzałem u siebie to jest przykręcany do turba na dwie śruby inbus a do bloku idzie taki kwadrat przykręcany na śrubę w etce znalazłem taki numer 028 145 736C czy tym numerem się sugerować i proszę napisać czy występują zamienniki bo w serwisie śpiewają za niego 430zł
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Nadwozie: Sedan
przewód łączący turbinę z... blokiem silnika
Witam w audi b4 tdi występowały 2 rodzaje turbin t2 i t15. W t2 przewód od spływu oleju jest zakończony nakrętką którą się przykręca do turbiny. W t15(nowszy typ- od osprzętu Pierburg) przewód jest zakonczony małą flanszą która jest przykręcona do turbiny na dwie śrubki fi 6mm na klucz 10mm lub w środku niej znajduje się imbus. Radzę kupić uzywkę najtaniej wyjdzie ,bo nowy z ASO to koszt drugiej turbiny. tak jak koledzy wcześniej pisali najlepiej umyć ten przewód i dokręcić(t2) lub w t15 rozkręcić odtłuścić i posmarować Dirko i skręcić lub dokupić albo dorobić uszczelkę do tej flanszy(t15). W ostatecznsci wymienić. A propos dorabiania takich przewodów to myślę że ni dorabiają :cry:
-
- Forum Audi 80