[B4 1.9 1Z] Szarpanie podczas zmiany biegów
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9 1Z] Szarpanie podczas zmiany biegów
Witam.
Mam drobny ale irytujący problem z moją B4. Podczas jazdy przy zdjeciu nogi z gazu oraz ponownym wcisnieciu odczuwalne jest krotkie szarpnięcie na każdym biegu. Zaobserwowałem to od dłuższego czasu. Co moze być tego powodem?
Mam drobny ale irytujący problem z moją B4. Podczas jazdy przy zdjeciu nogi z gazu oraz ponownym wcisnieciu odczuwalne jest krotkie szarpnięcie na każdym biegu. Zaobserwowałem to od dłuższego czasu. Co moze być tego powodem?
-
- Forum Audi 80
W ten sposób zawsze będzie luz. Trochę na przegubach, odrobina na przekładni głównej i luz gotowy. Kolega wymieni przeguby a efekt może być nie zauważalny. A co do tego szarpania to ja takiego efektu nie mam. Więc nie każdy tak ma.edok pisze:Podnieś na żabie autko złap za półośke i poruszaj kołem do przodu i do tylu jak jest luz to rzeguby zewnętrze do wymiany.
-
- Forum Audi 80
Nasze autka maja swoje lata to fakt n a przekładni zawsze bedzie delikatny luz .A na przegubach nie powinno być wiem bo przerabialem to w a3 . Proponuje sprawdzić poduchy skrzyni . Najlepiej jest je odkręcić i zobaczyć w ręku czy nie jest gdzieś peknieta bo nieraz tak bywa że jak siedzi na swoim miejsu wszytko wydaje sie byc ok a po wyjeciu :shock: . A jak od razu się nie sprawdzi to bedzie sie szukać wymieniać i pakować kase a i tak to nie pomorze.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
To akurat ,na pewno nie objaw mechanicznych problemów ze skrzynią biegów ,tylko ewidentne objawy brudnego nastawnika pompy wtryskowej ...odepnij wtyczkę impulsatora w skrzyni ,tak żeby nie działał szybkosciomierz ,to się przekonasz że nie szarpie Był kiedyś u mnie gosciu ,któremu "fahofcy "skrzynię biegów chcieli wymieniać ,bo mu szarpało ...dobrze że był mądrzejszy od nich ,bo nie pasowało mu że to może być wina skrzyni ...wymieniłem mu nastawnik na czysty i skrzyni juz nie musiał wymieniać A tak apropo takich nietrafionych diagnoz ,polecam program w tvn turbo "będzie pan zadowolony " <ok> preparują drobne usterki w autach i jeżdzą po warsztatach tam to dopiero cuda mozna zobaczyć i usłyszeć diagnozy z kosmosu :roll: wymiana dobrych części ,na nowe to standard ,bo przecież na czymś trzeba zarobić ...a jak się nie ma wiedzy ,to chociaż na wymianie :roll:olo21 pisze:posiadam b4 avant 1.9 tdi 90km i mam to samo poduszki posprawdzalem i nastawiam sie na gorsze ze to luz na mechanizmie roznicowym oby nie.przewaznie szrpie na 4 i 5 biegu nie czesto ale to sie powtaza zaczyna byc denerwujace
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2014, 23:27 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 2 razy.
no posłuchaj muniora bo na 4 i 5 biegu i zetor to 99% nastawnikolo21 pisze:witam jestem tu nowy nazywam sie marcin .posiadam b4 avant 1.9 tdi 90km i mam to samo poduszki posprawdzalem i nastawiam sie na gorsze ze to luz na mechanizmie roznicowym oby nie.przewaznie szrpie na 4 i 5 biegu nie czesto ale to sie powtaza zaczyna byc denerwujace