[B3 1.9 SD] Dziwne kwiczenie z okolic rozrządu
[B3 1.9 SD] Dziwne kwiczenie z okolic rozrządu
Ostatnio przestawił mi się rozrząd o jeden ząbek, po ponownym ustawieniu wszystkiego tak jak być powinno po odpaleniu auta usłyszałem coś takiego:
Przepraszam za jakość nagrania, myślę, że wiadomo o co chodzi
Wie ktoś co może wdawać taki dźwięk? Wiem, że na pewno nie jest to tarcie paska o obudowę.
Przepraszam za jakość nagrania, myślę, że wiadomo o co chodzi
Wie ktoś co może wdawać taki dźwięk? Wiem, że na pewno nie jest to tarcie paska o obudowę.
Pompa wody jest nowa, a pompa wspomagania jest dużo niżej niż występuje dźwięk. Dźwięk wydobywa sie bardziej z pod obudowy rozrządu w okolicach klawiatury. Paski są naciągnięte optymalnie. Wcześniej mechanik napiął tak paski, że kółka od pomp się śliskały, a piski też występowały (w okolicach 950-1100 R.P.M.) teraz gdy wszystko jest poprawnie naciągnięte, a rozrząd poprawnie ustawiony auto chodzi ciszej, jest bardziej elastyczne ale są te piski/kwiki (tym razem w okolicach 1300 R.P.M.)
-
- Forum Audi 80
Witam,
U mnie jest podobny efekt przy obrotach ok. 1000. Po wizycie u mechanika dowiedzialem sie, ze to koncowe zywota łożyska oporowego sprzęgła. Bylem nie mile zaskoczony bo mialem nadzieje, ze to moze lozysko alternatora. Daj znac jak rozwiazales ten problem bo sam jestem ciekawy co to za swist. Chcialbym zeby to byko cos innego niz sprzeglo bo to kosztowny serwis. Pozdro
U mnie jest podobny efekt przy obrotach ok. 1000. Po wizycie u mechanika dowiedzialem sie, ze to koncowe zywota łożyska oporowego sprzęgła. Bylem nie mile zaskoczony bo mialem nadzieje, ze to moze lozysko alternatora. Daj znac jak rozwiazales ten problem bo sam jestem ciekawy co to za swist. Chcialbym zeby to byko cos innego niz sprzeglo bo to kosztowny serwis. Pozdro
-
- Forum Audi 80
Witam,
Moze w końcu ktoś pomoże . Ten dźwięk jest identyczny z tym, który wydostaje sie z pod maski mojej Audi.
Tyle, że jak zaznaczylem wylacznie przy obrotach ok 1000. Lekko obniz lub dopnies i powinno byc ok. Trzeba jednak wziąć pod uwage chwilowy moment obciazenia silnika np. Wentylator chlodzenia, reguluj z wyczuciem no a dobrze jest ta usterke usunąć. ,) . Czekamy więc na POMOC ...
Moze w końcu ktoś pomoże . Ten dźwięk jest identyczny z tym, który wydostaje sie z pod maski mojej Audi.
Tyle, że jak zaznaczylem wylacznie przy obrotach ok 1000. Lekko obniz lub dopnies i powinno byc ok. Trzeba jednak wziąć pod uwage chwilowy moment obciazenia silnika np. Wentylator chlodzenia, reguluj z wyczuciem no a dobrze jest ta usterke usunąć. ,) . Czekamy więc na POMOC ...
- 12adriatexs15
- Forum Audi 80
Dokładnie znajomy miał takie coś jak sam sobie rozrząd zrobił też w 1Z. Pojechał do mechanika, ten mu poluzował odrobinę pasek i ucichło. Powiedział mu, że zbyt duża siła obciążała rolkę, czy coś takiego. Btw. pasek musi się leciutko uginać, kiedyś czytałem, że naciąg jest dobry wtedy gdy paska nie da się obrócić o 90* w najluźniejszym miejscu tzn. da się na jakieś 80*, ale nwm czy to prawda