Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TDI 1Z] Samoczynne opóźnianie kąta wtrysku

ODPOWIEDZ
bylek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDI 1Z] Samoczynne opóźnianie kąta wtrysku

Post autor: bylek » 08 maja 2014, 16:58

Witam Szanownych!
Potrzebuję porady - Zetor zaczął bardzo ciężko palić na zimnym. Okazało się że kąt wtrysku w BS000 = 28. Zwiększyłem do 52. Było dobrze 2 tygodnie - podpinam VAG - znów 25. Znów podregulowałem, skręciłem i około 2 tygodnie i znów to samo - opóźnił się. Znowu go wyregulowałem na 55. Zbliża się drugi tydzień od regulacji, zobaczymy co będzie.
Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy może mieć na to jakiś wpływ nastawnik, czy on tylko od dawki jest?
Dodam, że w czasie kiedy mam te jazdy z regulacją kąta, samochód czasem miewa podczas jazdy drastyczne spadki mocy - nie są to spadki mocy takie jak przy złapaniu trybu awaryjnego - są to spadki takie, że nawet na wolnych obrotach jest bieda żeby wkręcić silnik na 2000 obrotów. Ale jak już przekroczymy te magiczne 1900-2000 obrotów, auto jedzie jakby nigdy nic, do momentu gdy trzymam go na obrotach jeździ. Problem ustępuje po około 1 - 1,5 minuty samoczynnie. Czytałem kiedyś ktoś chyba na tym forum opisał podobny przypadek (nie z opóźnianiem kąta, ale ten ze spadkiem mocy i jej ponownym powrotem po krótkim czasie) ale nie moge tego posta jakoś znaleźć - nikt temu kolesiowi nie odpowiedział na pytanie. Wiążę ten drastyczny spadek mocy z samoczynnym opóźnianiem kąta, ponieważ wcześniej żaden z obiawów nie występował, a teraz zaczęły występować oba na raz. Dodam, że na VAGu CAŁKOWITY brak błędów.
Czuje się ktoś na siłach coś poradzić? :)

Pozdrawiam
Bylek

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 08 maja 2014, 17:07

bylek pisze:Czuje się ktoś na siłach coś poradzić? :)
Czuje 8-) Na poczatek można obstawić winę luzu ,na łaczeniu dolnego koła rozrzadu z wałem ...Druga opcja ,to fiksowanie ciśnienia wewnętrznego pompy ,za które odpowiada zaworek obok wejscia paliwa ,i króciec na nastawniku

bylek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bylek » 08 maja 2014, 17:12

Hmm, no luzy chyba odpadają, skoro już 3x było regulowane ;) chyba że się mylę. Natomiast z tym ciśnieniem... Mówisz o tym zaworku który odpowiada za wyprzedzanie kąta wraz ze wzrostem obrotów?
Aha, i powiedz coś więcej o tym króćcu na nastawniku.

Dzięki :)

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 08 maja 2014, 17:19

bylek pisze:Hmm, no luzy chyba odpadają, skoro już 3x było regulowane ;)
:shock: Mylisz się ,bo akurat ustawianie kąta nie ma kompletnie nic, do ewentualnego luzu na małym kole rozrządu ,które siedzi na wale .Za to jak kat ,mimo ciągłych poprawek ,sam się przestawia ,w zwykle winny jest właśnie luz tego małego koła na wale
bylek pisze:Mówisz o tym zaworku który odpowiada za wyprzedzanie kąta wraz ze wzrostem obrotów?
Aha, i powiedz coś więcej o tym króćcu na nastawniku.
Wszystko już zostało powiedziane ,poszukaj ,bo nie będę wkółko pisał tego samego :evil:

Awatar użytkownika
krzyn33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Audi A3
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: krzyn33 » 09 maja 2014, 21:04

Kolego bylek, tak jak pisał MUNIOR na bank masz luz na dolnym kole rozrządu na wale. U mnie było dokładnie to samo, też kąt ustawiany pare razy sam się przestawiał po jakimś czasie. A winą tego luzu jest ścięty klin na wale.
Rozwiązałem to poprzez zakręcenie na chama i na kleju do gwintów dolnego koła do wału. Minęło 2 lata i jest spokój.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl