Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3] Demontaż licznika

MdeM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MdeM » 27 maja 2014, 23:51

witam
potrzebowałbym wyciągnąć licznik, ale te fotki nie chcą się odpalić, gdzie znajdują się śrubki, które należy odkręcić? może ktoś umieści nowe fotki?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
orsa_83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: orsa_83 » 28 maja 2014, 00:09

:arrow: https://audi80.pl/b3-b4-sciaganie-li ... t47647.htm

Można tez bez zdejmowania kierownicy, tylko trzeba uważać z wyjmowaniem jej górnej obudowy, bo potrafi pęknąć. W tym wypadku będziesz miał do odkręcenia tylko cztery śrubki.

MdeM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MdeM » 18 sie 2014, 22:17

licznik wykręciłem bez problemu, wyciągnąłem, w sumie łatwa spraw, tak jak orsa_83 napisał 4 śrubki tylko są. natomiast po rozkręceniu go, chciałem się dostać do trybika, który się zepsuł - widziałem że ma wyłamane ząbki, ale niestety nie mogłem ściągnąć wskazówki prędkościomierza. wyczytałem że należy to robić przy 200km/h ale coś nie szło jej ściągnąć, a nie chciałem na siłę :/ ...spróbuję innym razem jeszcze raz.

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 18 sie 2014, 22:44

MdeM:
Poszukaj sobie na forum bo wiem że jeden z rodzajów licznika był nie demontowalny. Wskazówkę da się wyciągnąć jak się ma licznik VDO a jak się ma UN4 to chyba nie. Tylko upewnij się na 100% bo nie chce cię w błąd wprowadzać :mrgreen:

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 19 sie 2014, 06:57

MdeM, Wskazówka w położeniu ,,zerowym" opiera się na ograniczniku, czy prędkościomierz jest bez ogranicznika?

MdeM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MdeM » 23 sie 2014, 22:07

andi77 pisze:MdeM, Wskazówka w położeniu ,,zerowym" opiera się na ograniczniku, czy prędkościomierz jest bez ogranicznika?
licznik jest VDO, bez ogranicznika. Ale chyba tej zębatki co się ukruszyłam nie da się kupić, przynajmniej na allegro widziałem tylko inne.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 24 sie 2014, 14:11

MdeM pisze:
andi77 pisze:MdeM, Wskazówka w położeniu ,,zerowym" opiera się na ograniczniku, czy prędkościomierz jest bez ogranicznika?
licznik jest VDO, bez ogranicznika. Ale chyba tej zębatki co się ukruszyłam nie da się kupić, przynajmniej na allegro widziałem tylko inne.
Zdarzają się liczniki VDO z nieco innym prędkościomierzem, gdzie ta słynna zębatka nie występuje... a próba rozkręcenia kończy się uszkodzeniem.

Jeżeli masz taki prędkościomierz, to ok ;-)
Obrazek

Jednak taki jest praktycznie nie rozbieralny (i nie posiada wspomnianej zębatki) <ok>
Obrazek

Zębatki są dostępne na allegro, jednak nie są pomarańczowe, lecz czarne lub białe.
Jeżeli posiadasz prędkościomierz z pierwszej fotki, to przed zamawianiem zębatki rozkręć go, gdyż nie zawsze wspomniana zębatka jest winowajcą.

[ Dodano: 2014-08-24, 14:14 ]
MdeM pisze:ale niestety nie mogłem ściągnąć wskazówki prędkościomierza.
Wskazówkę ściągam lekko przekręcając w lewo i delikatnie pociągam do góry ;-)

MdeM
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MdeM » 30 sie 2014, 15:33

udało się :) ściągnąłem wskazówkę i dostałem się do trybika - pomarańczowego, zamawiam na allegro i założę nowy trybik i powinno być ok. stary był mocno połamany, a podczas wyciągania odleciały kolejne ząbki, więc przyczyna nienaliczania km zapewne była w tym trybiku. Dziękuję za pomoc. Już bez problemu wychodzi mi odkręcania licznika :)

jak ściągałem wskazówkę: kręciłem ją w lewo - przeciwnie do wskazówek zegara i lekko ciągnąłem do góry aż w końcu wyskoczyła :) zakłada się prostu bo wcisnąłem i już :)

z tym licznikiem mam jeszcze jeden problem bo nie działa mi podświetlanie obrotomierza - w sumie to całej lewej strony, poszukam na formu, może coś znajdę.

dzięki za pomoc :)

[ Dodano: 2014-09-06, 22:37 ]
andi77 pisze:przed zamawianiem zębatki rozkręć go, gdyż nie zawsze wspomniana zębatka jest winowajcą.
Niestety Twoje słowa stały się prawdziwe, a więc mimo tego że zębatka była zniszczona, to po wymianie licznik nadal nie nabija km :/ Przyczyna jest jeszcze w czymś innym, chyba, że źle coś zrobiłem podczas składania licznika. Na dodatek kolejne lampki od podświetlania tarcz przestały świecić - podświetona jest mniejsza połowa licznika.

Kiwent
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kiwent » 13 gru 2014, 09:58

Mogę prosić o fotki z wyjmowania licznika? Nie chcę nic połamać, a te na forum już wygasły... <mikolaj>

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 13 gru 2014, 11:11

Tu masz film z wyjmowania:
Wyjmowanie licznika bez AC/BC jest deczko szybsze bo licznik bez tego nie jest taki gruby.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl