[B3] Demontaż licznika
https://audi80.pl/b3-b4-sciaganie-li ... t47647.htm
Można tez bez zdejmowania kierownicy, tylko trzeba uważać z wyjmowaniem jej górnej obudowy, bo potrafi pęknąć. W tym wypadku będziesz miał do odkręcenia tylko cztery śrubki.
Można tez bez zdejmowania kierownicy, tylko trzeba uważać z wyjmowaniem jej górnej obudowy, bo potrafi pęknąć. W tym wypadku będziesz miał do odkręcenia tylko cztery śrubki.
licznik wykręciłem bez problemu, wyciągnąłem, w sumie łatwa spraw, tak jak orsa_83 napisał 4 śrubki tylko są. natomiast po rozkręceniu go, chciałem się dostać do trybika, który się zepsuł - widziałem że ma wyłamane ząbki, ale niestety nie mogłem ściągnąć wskazówki prędkościomierza. wyczytałem że należy to robić przy 200km/h ale coś nie szło jej ściągnąć, a nie chciałem na siłę ...spróbuję innym razem jeszcze raz.
Zdarzają się liczniki VDO z nieco innym prędkościomierzem, gdzie ta słynna zębatka nie występuje... a próba rozkręcenia kończy się uszkodzeniem.MdeM pisze:licznik jest VDO, bez ogranicznika. Ale chyba tej zębatki co się ukruszyłam nie da się kupić, przynajmniej na allegro widziałem tylko inne.andi77 pisze:MdeM, Wskazówka w położeniu ,,zerowym" opiera się na ograniczniku, czy prędkościomierz jest bez ogranicznika?
Jeżeli masz taki prędkościomierz, to ok
Jednak taki jest praktycznie nie rozbieralny (i nie posiada wspomnianej zębatki) <ok>
Zębatki są dostępne na allegro, jednak nie są pomarańczowe, lecz czarne lub białe.
Jeżeli posiadasz prędkościomierz z pierwszej fotki, to przed zamawianiem zębatki rozkręć go, gdyż nie zawsze wspomniana zębatka jest winowajcą.
[ Dodano: 2014-08-24, 14:14 ]
Wskazówkę ściągam lekko przekręcając w lewo i delikatnie pociągam do góryMdeM pisze:ale niestety nie mogłem ściągnąć wskazówki prędkościomierza.
udało się ściągnąłem wskazówkę i dostałem się do trybika - pomarańczowego, zamawiam na allegro i założę nowy trybik i powinno być ok. stary był mocno połamany, a podczas wyciągania odleciały kolejne ząbki, więc przyczyna nienaliczania km zapewne była w tym trybiku. Dziękuję za pomoc. Już bez problemu wychodzi mi odkręcania licznika
jak ściągałem wskazówkę: kręciłem ją w lewo - przeciwnie do wskazówek zegara i lekko ciągnąłem do góry aż w końcu wyskoczyła zakłada się prostu bo wcisnąłem i już
z tym licznikiem mam jeszcze jeden problem bo nie działa mi podświetlanie obrotomierza - w sumie to całej lewej strony, poszukam na formu, może coś znajdę.
dzięki za pomoc
[ Dodano: 2014-09-06, 22:37 ]
jak ściągałem wskazówkę: kręciłem ją w lewo - przeciwnie do wskazówek zegara i lekko ciągnąłem do góry aż w końcu wyskoczyła zakłada się prostu bo wcisnąłem i już
z tym licznikiem mam jeszcze jeden problem bo nie działa mi podświetlanie obrotomierza - w sumie to całej lewej strony, poszukam na formu, może coś znajdę.
dzięki za pomoc
[ Dodano: 2014-09-06, 22:37 ]
Niestety Twoje słowa stały się prawdziwe, a więc mimo tego że zębatka była zniszczona, to po wymianie licznik nadal nie nabija km Przyczyna jest jeszcze w czymś innym, chyba, że źle coś zrobiłem podczas składania licznika. Na dodatek kolejne lampki od podświetlania tarcz przestały świecić - podświetona jest mniejsza połowa licznika.andi77 pisze:przed zamawianiem zębatki rozkręć go, gdyż nie zawsze wspomniana zębatka jest winowajcą.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH