[1.9 TD AAZ] jaki olej ?
[1.9 TD AAZ] jaki olej ?
Witam. Bede w najblizszym czasie wymienial olej ale nie mam pojecia jaki byl wlany...samochod sprowadzony z belgi zadnej naklejki nie ma...wiec nie mam pojecia jakim zalac?? Prosze o pomoc. Z Gory dziekuje
nie wiem jakim byś chciał zalać i nie znam stanu twojego silnika ale ja bym zalał syntetykiem lub półsyntetykiem tylko nie zalewaj mineralnym np.15w40 bo szkoda silnika a w szczególności turbinki panewek, pompy oleju i wałka głowicy.
Jeśli nie wiesz co było zalane to dokładnie zlej stary olej i zalej 10w40 np motulem,mobilem, castrolem, valvoline, petro-canadą dedykowanym do diesla z doładowaniem a będziesz zadowolony.
Jeśli nie wiesz co było zalane to dokładnie zlej stary olej i zalej 10w40 np motulem,mobilem, castrolem, valvoline, petro-canadą dedykowanym do diesla z doładowaniem a będziesz zadowolony.
Ja leje do swoje SHELL Diesel Plus półsyntetyk i jestem zadowolony a olej polecam średnia cena i jest dobry a Lotos odradzam. Jeździłem 2 samochodami na benzynie na Lotosie i po około 3000 - 5000 km tracił właściwości zalałem SHELL półsynetetyk i całe 10 000 bez problemu bez grania zaworów itp.
Do swojej audiczki tez leje SHELL i jest OK
Do swojej audiczki tez leje SHELL i jest OK
jaki olej do aaz
Witam ja mam 1.9td aaz przebieg 290 i mam zalany 15w40 i dziwi mnie to myslalem o zmianie na 10w ale czy przy tym przebiegu ma to sens??
- Sagitari
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Cześć Arku. Czy pisząc o przebiegu 290 000 masz na myśli że to dużo :shock: ?? Żeby faktycznie tyle miał ... to by była igiełka A co do zalania 10W40 to pewnie że warto, nawet jeśli faktycznie miałby już przebieg blisko pół bańki (jak np. mój 1Z).
Mój kolega ma AFN-a z realnym przebiegiem około 250 000 i ostatnio przeszedł z półsyntetyka na pełny. Przed wymianą motor miał raczej suchy i nie brał oleju, po wymianie ma już przejechane jakieś 5000 km i nic nie zapowiada się, żeby coś się miało dziać. Oczywiście olej dobrał według normy wymaganej przez producenta.
Mój kolega ma AFN-a z realnym przebiegiem około 250 000 i ostatnio przeszedł z półsyntetyka na pełny. Przed wymianą motor miał raczej suchy i nie brał oleju, po wymianie ma już przejechane jakieś 5000 km i nic nie zapowiada się, żeby coś się miało dziać. Oczywiście olej dobrał według normy wymaganej przez producenta.