Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4 ALL] Diagnostyka VAG

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 14 cze 2014, 00:35

wszystko juz przetestowane, nie oddzis mam te kable :-> napisalem jedynie na forum o wartosci napięć na liniach K i L, odpowiedzi otrzymalem, i wlasciwie tyle, niema sie co rozczulac wychodzi na to ze kable sie juz skonczyly i pora na nowe

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 14 cze 2014, 11:48

Szara80tkaTdi pisze:wychodzi na to ze kable sie juz skonczyly i pora na nowe
W tych kablach ,o ile nie podłaczyłeś odwrotnie zasilania i nie ujarałeś ;-) psuje się zwykle to samo ,konwerter rs-usb ,mały wielonóżkowy element smd .W moich kilku kablach ,w tym jeden z viakena ,wymieniałem to już we wszystkich ,+ w kablu po RS stabilizator napięcia ...także nie ma znaczenia chińczyk ,czy nie ,rs czy usb ...po iluśtamdziesieciu podłaczeniach po prostu padają elementy i tyle ;-) Jak nie ujarałeś płytki ,to odkupię ten uszkodzony kabelek ....choć dla przeciętnego uzytkownika ,naprawa jednej sztuki raczej nie opłacalna ,bo sama część kosztuje ok.10 -15zł ,ale mam zakupione na zapas elementy ,to go sobie naprawię ;-) Jak ujarałeś podłączając odwrotnie czarną wtyczkę ,to nic się nie da zrobić ,bo na płytce wypalają się ścieżki , a nawet sama płytka :roll: Też tak sobie raz załatwiłem ;-) ,bo wtyczka w przejściówce ,po setkach podłaczeń się wyrabia ,i da się ją praktycznie bez oporu ,wsadzić na odwrót :-/ W swoim aucie ,te ori beznadziejne wtyczki na przejściówkę ,tak mnie irytowały ,że je skasowałem z tamtego miejsca ,załozyłem sobie na stałe przejsciówkę i zamontowałem pod nogami ...teraz wpinam się normalnie wtyką od interfejsu .Ogólnie to twórcy tego chorego patentu , z tą przejściówką ,powinni się leczyć na głowę :roll: tworząc takie zbędne komplikacje z jakimiś beznadziejnymi wtyczkami i przejsciówkami żeby się do nich wpiąć .Zamiast zrobić normalnie obd2 ,bo samej wtyki obd 2 ,nie da się już wsadzić na odwrót .Ale jak nie wiadomo o co chodzi ,to zwykle chodzi o to samo ,czyli o kasę i jak się można domyśleć ,nie było to zrobione żeby ułatwić ,tylko żeby utrudnić ;-)

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 14 cze 2014, 13:42

Z kolei mój kabel nie lubi długo pracować (viaken). Ledwo wytrzyma godzinę na zasilaniu a potem zrywa połączenie (kabel OBDII na USB plus przejściówka na OBDI).

Tak więc coś w tym jest, że nie lubią się zbytnio przemęczać.

Zupełnie jakby nie dało się użyć lepszych podzespołów albo zamontować jakiś radiator. Ale wtedy kable by tak nie schodziły a o to chodzi, żeby firma i producent zarabiali.

Choć ten ostatni dość długo się trzyma (ze dwa lata <ok> ).

Awatar użytkownika
dzikx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jurek
Model: Audi 90 B4
Silnik: 1.6 ADA+lpg

Post autor: dzikx » 14 cze 2014, 16:32

mój chinol ( 35pln ) ma dobre trzy lata czasami wala się w garażu, nie raz został w aucie nawet zimą razem z lapkiem i odpukać wciąż oba działają ( no laptop miał mały problem z odpaleniem ). A co do przejściówki to mam założone gniazdo obd2 pod kierownicą z paska wyjąłem sobie kiedyś, no i za frre było + trochę pracy.

Awatar użytkownika
drivtens
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: drivtens » 23 cze 2014, 12:32

Podepnę się pod temat. Czy jest ktoś w okolicach Wrocławia, kto zna się na obsłudze VAGa i posłużyłby pomocą np. przy zmianie ECU i sprawdzeniu dawki? Byłbym wdzięczny za pomoc, oczywiście nie bezinteresowną <ok>.

xshadows
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xshadows » 28 cze 2014, 11:48

ludki przymierzam się do kupna interfejsu VAG
Czy to

Kod: Zaznacz cały

http&#58;//allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-obd2-obd1-piny-promocja-i4305507794.html
będzie pasować do mojego ABK?

Awatar użytkownika
audki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audki » 28 cze 2014, 11:58

xshadows pisze:ludki przymierzam się do kupna interfejsu VAG
Czy to

Kod: Zaznacz cały

http&#58;//allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-obd2-obd1-piny-promocja-i4305507794.html
będzie pasować do mojego ABK?
Będzie:)

Blackers
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blackers » 01 sie 2014, 02:38

Witam mam pewien problem z wtykami obd1, posiadam Audi 80 b4 1.9td sprawdzam sobie pod maską tam gdzie są bezpieczniki obd i widzę, że mam tylko jedne wejście czarne, w takim razie gdzieś uciekło mi wejście na białą wtyczkę? Kupiłem sobie przejściówkę obd1 na obd2 ale w tej chwili chyba nic z niej nie zrobię, miał ktoś podobny problem? Gdzie ta biała wtyczka mogła się zgubić;o

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 01 sie 2014, 04:55

Blackers pisze:Witam mam pewien problem z wtykami obd1, posiadam Audi 80 b4 1.9td sprawdzam sobie pod maską tam gdzie są bezpieczniki obd i widzę, że mam tylko jedne wejście czarne, w takim razie gdzieś uciekło mi wejście na białą wtyczkę? Kupiłem sobie przejściówkę obd1 na obd2 ale w tej chwili chyba nic z niej nie zrobię, miał ktoś podobny problem? Gdzie ta biała wtyczka mogła się zgubić;o
a dziurka po niej jest może wlatala pod plytke bezpieczników,albo kto spsul
odkręć schowek pod nogami kierowcy i sprawdz

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 01 sie 2014, 13:44

Wstaw fotkę tego co masz. Może po gniazdku zostały kable. Wątpię by ktoś to wypruł w cholerę... Poza tym jak masz 1Z bez kabla niewiele zrobisz przy aucie.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 01 sie 2014, 18:43

Francis1982 pisze:Poza tym jak masz 1Z bez kabla niewiele zrobisz przy aucie.
kolega napisał że ma
Blackers pisze:posiadam Audi 80 b4 1.9td
a tam sprawdzi chyba jeszcze mniej o ile się orientuję.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 01 sie 2014, 20:52

elbula pisze:
Blackers pisze:Witam mam pewien problem z wtykami obd1, posiadam Audi 80 b4 1.9td sprawdzam sobie pod maską tam gdzie są bezpieczniki obd i widzę, że mam tylko jedne wejście czarne, w takim razie gdzieś uciekło mi wejście na białą wtyczkę? Kupiłem sobie przejściówkę obd1 na obd2 ale w tej chwili chyba nic z niej nie zrobię, miał ktoś podobny problem? Gdzie ta biała wtyczka mogła się zgubić;o

Czarna może i by zleciała ale biała nigdy! ponieważ to jest krótki odcinek i biała kostka ma kabelki z 5cm

Sprawdź pierw ile masz kabli w skrzynce po lewej stronie w rogu tam są punkty liniowe. Minimum po 2x. jak mniej to widocznie ktoś wtyczkę odkręcił.

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 01 sie 2014, 23:03

Jarewa pisze:
elbula pisze:

Czarna może i by zleciała ale biała nigdy! ponieważ to jest krótki odcinek i biała kostka ma kabelki z 5cm

Sprawdź pierw ile masz kabli w skrzynce po lewej stronie w rogu tam są punkty liniowe. Minimum po 2x. jak mniej to widocznie ktoś wtyczkę odkręcił.
jedna to zasilanie ,jak mnie nie myli a drugie diagnozujemy

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 01 sie 2014, 23:27

Czarne zasilanie białe to linie diagnostyczne, czarny ma prawo uciec bo idzie z pod deski, biały nie ma gdzie uciec bo idzie spod śrubek z boku skrzynki.

Blackers
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blackers » 02 sie 2014, 12:01

No właśnie dziwna sprawa, potem zrobię zdjęcie całej skrzynki i tu wstawię, dziwne jest to, że tam nie ma nic co by sugerowało, że w ogóle ta biała wtyczka była, ale może jestem ślepowaty ;p

a i dodam, że mam AAZ jeżeli to ma znaczenie.

Sprawdzę, jeszcze pod kierownicą czy tam nic nie ma ale skoro mówicie, że nie mogła uciec to nie wiem czy jest sens, a ręcznie nie da się zrobić takiej wtyczki? Skoro mógł ją ktoś "odczepić"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl