[B3/B4 ALL] Diagnostyka VAG
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
W tych kablach ,o ile nie podłaczyłeś odwrotnie zasilania i nie ujarałeś psuje się zwykle to samo ,konwerter rs-usb ,mały wielonóżkowy element smd .W moich kilku kablach ,w tym jeden z viakena ,wymieniałem to już we wszystkich ,+ w kablu po RS stabilizator napięcia ...także nie ma znaczenia chińczyk ,czy nie ,rs czy usb ...po iluśtamdziesieciu podłaczeniach po prostu padają elementy i tyle Jak nie ujarałeś płytki ,to odkupię ten uszkodzony kabelek ....choć dla przeciętnego uzytkownika ,naprawa jednej sztuki raczej nie opłacalna ,bo sama część kosztuje ok.10 -15zł ,ale mam zakupione na zapas elementy ,to go sobie naprawię Jak ujarałeś podłączając odwrotnie czarną wtyczkę ,to nic się nie da zrobić ,bo na płytce wypalają się ścieżki , a nawet sama płytka :roll: Też tak sobie raz załatwiłem ,bo wtyczka w przejściówce ,po setkach podłaczeń się wyrabia ,i da się ją praktycznie bez oporu ,wsadzić na odwrót W swoim aucie ,te ori beznadziejne wtyczki na przejściówkę ,tak mnie irytowały ,że je skasowałem z tamtego miejsca ,załozyłem sobie na stałe przejsciówkę i zamontowałem pod nogami ...teraz wpinam się normalnie wtyką od interfejsu .Ogólnie to twórcy tego chorego patentu , z tą przejściówką ,powinni się leczyć na głowę :roll: tworząc takie zbędne komplikacje z jakimiś beznadziejnymi wtyczkami i przejsciówkami żeby się do nich wpiąć .Zamiast zrobić normalnie obd2 ,bo samej wtyki obd 2 ,nie da się już wsadzić na odwrót .Ale jak nie wiadomo o co chodzi ,to zwykle chodzi o to samo ,czyli o kasę i jak się można domyśleć ,nie było to zrobione żeby ułatwić ,tylko żeby utrudnićSzara80tkaTdi pisze:wychodzi na to ze kable sie juz skonczyly i pora na nowe
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Z kolei mój kabel nie lubi długo pracować (viaken). Ledwo wytrzyma godzinę na zasilaniu a potem zrywa połączenie (kabel OBDII na USB plus przejściówka na OBDI).
Tak więc coś w tym jest, że nie lubią się zbytnio przemęczać.
Zupełnie jakby nie dało się użyć lepszych podzespołów albo zamontować jakiś radiator. Ale wtedy kable by tak nie schodziły a o to chodzi, żeby firma i producent zarabiali.
Choć ten ostatni dość długo się trzyma (ze dwa lata <ok> ).
Tak więc coś w tym jest, że nie lubią się zbytnio przemęczać.
Zupełnie jakby nie dało się użyć lepszych podzespołów albo zamontować jakiś radiator. Ale wtedy kable by tak nie schodziły a o to chodzi, żeby firma i producent zarabiali.
Choć ten ostatni dość długo się trzyma (ze dwa lata <ok> ).
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
mój chinol ( 35pln ) ma dobre trzy lata czasami wala się w garażu, nie raz został w aucie nawet zimą razem z lapkiem i odpukać wciąż oba działają ( no laptop miał mały problem z odpaleniem ). A co do przejściówki to mam założone gniazdo obd2 pod kierownicą z paska wyjąłem sobie kiedyś, no i za frre było + trochę pracy.
ludki przymierzam się do kupna interfejsu VAG
Czy to
będzie pasować do mojego ABK?
Czy to
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-obd2-obd1-piny-promocja-i4305507794.html
Będzie:)xshadows pisze:ludki przymierzam się do kupna interfejsu VAG
Czy tobędzie pasować do mojego ABK?Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-obd2-obd1-piny-promocja-i4305507794.html
Witam mam pewien problem z wtykami obd1, posiadam Audi 80 b4 1.9td sprawdzam sobie pod maską tam gdzie są bezpieczniki obd i widzę, że mam tylko jedne wejście czarne, w takim razie gdzieś uciekło mi wejście na białą wtyczkę? Kupiłem sobie przejściówkę obd1 na obd2 ale w tej chwili chyba nic z niej nie zrobię, miał ktoś podobny problem? Gdzie ta biała wtyczka mogła się zgubić;o
a dziurka po niej jest może wlatala pod plytke bezpieczników,albo kto spsulBlackers pisze:Witam mam pewien problem z wtykami obd1, posiadam Audi 80 b4 1.9td sprawdzam sobie pod maską tam gdzie są bezpieczniki obd i widzę, że mam tylko jedne wejście czarne, w takim razie gdzieś uciekło mi wejście na białą wtyczkę? Kupiłem sobie przejściówkę obd1 na obd2 ale w tej chwili chyba nic z niej nie zrobię, miał ktoś podobny problem? Gdzie ta biała wtyczka mogła się zgubić;o
odkręć schowek pod nogami kierowcy i sprawdz
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
elbula pisze:a dziurka po niej jest może wlatala pod plytke bezpieczników,albo kto spsulBlackers pisze:Witam mam pewien problem z wtykami obd1, posiadam Audi 80 b4 1.9td sprawdzam sobie pod maską tam gdzie są bezpieczniki obd i widzę, że mam tylko jedne wejście czarne, w takim razie gdzieś uciekło mi wejście na białą wtyczkę? Kupiłem sobie przejściówkę obd1 na obd2 ale w tej chwili chyba nic z niej nie zrobię, miał ktoś podobny problem? Gdzie ta biała wtyczka mogła się zgubić;o
Czarna może i by zleciała ale biała nigdy! ponieważ to jest krótki odcinek i biała kostka ma kabelki z 5cm
Sprawdź pierw ile masz kabli w skrzynce po lewej stronie w rogu tam są punkty liniowe. Minimum po 2x. jak mniej to widocznie ktoś wtyczkę odkręcił.
jedna to zasilanie ,jak mnie nie myli a drugie diagnozujemyJarewa pisze:elbula pisze:a dziurka po niej jest może wlatala pod plytke bezpieczników,albo kto spsulBlackers pisze:Witam mam pewien problem z wtykami obd1, posiadam Audi 80 b4 1.9td sprawdzam sobie pod maską tam gdzie są bezpieczniki obd i widzę, że mam tylko jedne wejście czarne, w takim razie gdzieś uciekło mi wejście na białą wtyczkę? Kupiłem sobie przejściówkę obd1 na obd2 ale w tej chwili chyba nic z niej nie zrobię, miał ktoś podobny problem? Gdzie ta biała wtyczka mogła się zgubić;o
Czarna może i by zleciała ale biała nigdy! ponieważ to jest krótki odcinek i biała kostka ma kabelki z 5cm
Sprawdź pierw ile masz kabli w skrzynce po lewej stronie w rogu tam są punkty liniowe. Minimum po 2x. jak mniej to widocznie ktoś wtyczkę odkręcił.
No właśnie dziwna sprawa, potem zrobię zdjęcie całej skrzynki i tu wstawię, dziwne jest to, że tam nie ma nic co by sugerowało, że w ogóle ta biała wtyczka była, ale może jestem ślepowaty ;p
a i dodam, że mam AAZ jeżeli to ma znaczenie.
Sprawdzę, jeszcze pod kierownicą czy tam nic nie ma ale skoro mówicie, że nie mogła uciec to nie wiem czy jest sens, a ręcznie nie da się zrobić takiej wtyczki? Skoro mógł ją ktoś "odczepić"
a i dodam, że mam AAZ jeżeli to ma znaczenie.
Sprawdzę, jeszcze pod kierownicą czy tam nic nie ma ale skoro mówicie, że nie mogła uciec to nie wiem czy jest sens, a ręcznie nie da się zrobić takiej wtyczki? Skoro mógł ją ktoś "odczepić"