Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8 PM] Odma

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Joker1993
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Joker1993 » 23 cze 2014, 22:40

Witam. Mój problem wygląda następująco: posiadam silnik 6a ; bierze mi olej ok. 1,5 l na 1000km. Zdarza się, że na zimnym silniku kopci na biało, ale jeżeli chodzi o uszczelkę pod głowicą to jest sucho. Dodam, że olej wygania przez korek oleju. Słyszałem, że odma jest wpięta do rury dolotowej (łączącej filtr powietrza z przepustnicą), a z racji że u mnie w tej gumowej rurze jest dziura zaślepiona korkiem od szampana( od kiedy samochód kupiłem to tak jest zaślepione). Zmierzam do tego, czy jest możliwe, żeby przez odmę wyganiało olej przez korek oleju ? I jeżeli tak, to proszę o jakieś szczególniejsze info w którym miejscu ona się znajduje( jeżeli ktoś posiada to proszę o zdjęcie). Z góry dzięki za odpowiedź. :)

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 23 cze 2014, 23:19

Odma to jest odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika. Zatkana odma może Ci wywalić np. uszczelniacz wału i wtedy wydatki dopiero się zaczną. Zrób ori odmę, albo wolną... czyli puść jakiegoś szlaucha od pokrywy zaworów pod trawers silnika czy nawet gdzieś za auto,

Joker1993
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Joker1993 » 24 cze 2014, 00:21

kolego trochę zielony jestem w tym temacie. zacznę od podstawy, czy mógłbyś mi opisać najprostszym sposobem gdzie się znajduje odma w silniku 6a ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl