[B3 PP] ZEGARY
-
- Forum Audi 80
[B3 PP] ZEGARY
WITAM.Chciałem zalozyc obrotomierz. Kupilem drugie zegary cale i ringi ale nic nie pasuje zeby zlozyc jeden zegar.Najepszym wyjsciem kupie 3 tylko jak cofnoc kilometry. Na przegladzie w Szwecji gdzie mieszkam co rok spisuja km. a nie moge miec 50 000 km wiecej.Te dwa to juz zlom.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Co nie pasuje? Może kupiłeś zegary firmy UN4 które były w co niektórych B4kach?pawelvasteras pisze:Kupilem drugie zegary cale i ringi ale nic nie pasuje zeby zlozyc jeden zegar.
Tylko trzeba przylutować piny do obrotomierza i zegarka elektronicznego. Ewentualnie wlutować diodę aby podświetlanie zegarka nie gasło po włączeniu świateł.
Zmienić przebieg jest łatwo, ja wyjmowałem zawsze ośkę z kołami zębatymi łączącymi mechanicznie poszczególne kółka z cyferkami. Wtedy wystarczy ustawić żądany przebieg i zmontować tą ośkę z trybkami.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
Oczywiście że w uzasadnionych i tylko w swoich samochodach nie na sprzedaż. Pierwszy raz w B3 silnikiem PP też wrzucałem liczniki z obrotomierzem i sobie skopiowałem przebieg ze starych.Szara80tkaTdi pisze:mam nadzieje ze tylko w uzasadnionych przypadkachaldi pisze:ja wyjmowałem zawsze ośkę z kołami zębatymi łączącymi mechanicznie poszczególne kółka z cyferkami. Wtedy wystarczy ustawić żądany przebieg
Na początku przełożyłem sam obrotomierz ale był z innego roku i cyferblat miał delikatnie inny odcień niż reszta liczników więc wrzuciłem całe liczniki z obrotomierzem.
Drugi raz było u mnie Audi 80 z silnikiem 1Z w którym tuż po zakupie nie działał licznik km. W ori był było ustawione standardowe 200tyś. ja wrzuciłem inny sprawny i ustawiłem na nim 300tyś. Później jeden mój kolega zobaczył ten przebieg i stwierdził że z takim przebiegiem to silnika niema. W rzeczywistości ten samochód musiał mieć najechane dużo dużo więcej bo niezły kibel był.
sory za offtop.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
Będą pasować z B4, tylko musisz zrobić dwie-trzy rzeczy bo kontrolki w B4 są inaczej rozwiązane.Daavid725 pisze:Od 1.8 PM chce założyć. Od kumpla pożyczyć. Bo od B4 chyba nie będą pasować?
1. wrzucić zamiast mini-checka wyświetlacz kontrolek z B3
2. sprawdzić i uzupełnić żarówki od kontrolek na dole licznika, możliwe że trzeba by przełożyć tabliczkę z kontrolkami bo mogą być inne
3. prędkościomierz będzie zawyżał bo licznik z B4 jest skalibrowany pod większe opony.
-
- Forum Audi 80