Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] Spalony licznik

ODPOWIEDZ
Malydex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] Spalony licznik

Post autor: Malydex » 10 lip 2014, 20:05

Witam, dzisiaj spotkala mnie bardzo niemila sytuacja. Stalem na swiatlach kiedy nagle zaczal sie wydobywac gesty dym z licznika. Zamglil cala szybke, w caltm aucie momentalnie smierdzialo palonym plastikiem. Auto wylaczylem, akumulator odpialem i zaczalem wykrecac licznik. Na pierwszy rzut oka nic nie bylo widac ale smierdzial niemilosiernie wiec rozkrecilem go na elementy pierwsze, spalil sie rezystor ( chyba rezystor ) prsy predkosciomierzu, nadpalil plyte i plastikowa obudowe od tylu. Pojechalem na szrot i wyrwalem drugi licznik, podmienilem te elementy na ktortch mi zalezalo ( ringi, wskaznik temp.) i wstawilem do auta. Wszystko zdaje sie dzialac ale licznik moim zdaniem nienaturalnie sie grzeje wlasnie od strony predkosciomierza od tylu. Nie wiem czy powinien miec taka temperature czy za jakas chwile znowu sie nie spali a w najgorszym wypadku nie poleci gdzies po instalacji. Mial ktos taki przypadek? Te liczniki faktycznie tak czesto padaja? Do dzisiaj zadnych przygod tego typu niemialem dlatego jestem tymbardziej zaskoczony

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 11 lip 2014, 11:44

a jakie napiecie ladowania aku jest? zarowki od podswietlenia maja maks 1,2W ?
Malydex pisze:e liczniki faktycznie tak czesto padaja?
ja osobiscie pierwszy raz o czyms takim czytam ani nie slyszalem o tym

Malydex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Malydex » 12 lip 2014, 07:25

Napiecie w normie, akumulator zreszta swiezy, alternator sprawny plus rowniez w miare swiezy regulator napiecia, zmieniony okolo pol roku temu. Zarowki tez w porzadku. Goscie na dwoch szrotach u mnie w miescie powiedzieli ze przy tych licznikach to nic dziwnego, ze lubia sie palic i ogolnie psuc i nie ma sie co doszukiwac przyczyny w elektryce gdzies dalej. Podobnie opowiadajac koledze o mojej przygodzie uslyszalem ze jego ojcu licznik w B3 spalil sie 2 razy!

Poki co zrobilem okolo 150km z wsadzonym "nowym" licznikiem i nic niepokojacego na razie sie nie dzieje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl