to nie jest dobry pomysładam14121 pisze: nie ma najmniejszej potrzeby, odpowiednio mocna sprężyna i odpowiednia podkładka z dołu i po problemie
[B4 2.0 ABK] Audi problemy techniczne
PieterB, mierzyłem szczelinomierzem i jest ciut więcej niż było . Z tym 1,5 mm to przesadziłem, nie wiem czy tam jest nawet 0,7 mm . Działa to - nie zacina się, luzów nie ma, przedmuchu też nie. Po podpięciu pod VAG, ogarneło mnie wielkie zdziwienie ...
1 błąd 16518 P0134 Obwód czujnika O2
usunięty, po godzinie kolejny pomiar i 0 błędów.
Co do odpalania na gazie obstawiam wadliwy filterek gazu, a co do PB to błagam o pomoc ...
1 błąd 16518 P0134 Obwód czujnika O2
usunięty, po godzinie kolejny pomiar i 0 błędów.
Co do odpalania na gazie obstawiam wadliwy filterek gazu, a co do PB to błagam o pomoc ...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Emulator nie służy jako substytut sondy, bo sygnały z emulatora nijak mają się do składu mieszanki. Emulator służy do tego, aby podczas pracy na gazie I/II/III generacji sterownik benzyny dostawał głupie sygnał, że niby sonda jest. I raz ma to służyć, aby nie było błędów uszkodzenia sondy, ale sterownik po jakimś czasie zorientuje się, że nie ma żadnego wpływu na to, co dostaje kablem sondy. A po drugie emulator ma powodować aby sterownik benzyny nie nauczył się złego dawkowania benzyny w czasie, gdy będzie mu się wydawało, że ma wpływ na skład mieszanki.Francis1982 pisze:@aldi dalej się uczę i myślałem, że emulator sondy ma ją udawać jak sama nazwa wskazuje "emulowanie czegoś znaczy udawanie czegoś". Przecież są dostępne sterowniki wystarczająco szybkie i "inteligentne", które obsługują fabryczną sondę...
Wyobraź sobie taką sytuację: masz kran z wodą i z tego kranu wąż prowadzący za drzwi, gdzie jest włożony do wiadra z dziurką z boku. Woda wylatująca z tej dziury spada na blachę (sonda).
Do tego ludzie kubkami czerpią wodę z tego wiadra w zróżnicowanym tempie. Ale widzisz ile osób przychodzi po wodę i mniej więcej przewidujesz w jakim zakresie odkręcać i zakręcać kran aby najoptymalniej dostarczać wodę.
Ktoś każe Ci powoli odkręcać kurek, gdy nie słyszysz wody kapiącej na blachę i powoli przykręcać jak tylko usłyszysz. W ten sposób działasz w sprzężeniu zwrotnym, dudniąca woda jest twoim sygnałem wejściowym a elementem wykonawczym jest kurek kranu. W ten sposób uzyskujesz poziom wody w okolicach dziurki pomimo wody wybieranej przez ludzi.
Teraz przychodzi osoba, która zatyka twój wąż i sama zaczyna nalewać wodę do wiadra po swojemu. Abyś nie zdenerwował się, że nie masz kontroli nad dudniącą wodą nakłada Ci słuchawki i puszcza dźwięk z pojawiającym się z i znikającym dudnieniem wody, abyś dalej zakręcał i odkręcał kran. To nagranie, to jest właśnie emulowany sygnał.
Po jakimś czasie zdejmują Ci słuchawki i odtykają twój wąż. Okazuje się, że przez ten czas odkręcałeś kran coraz bardziej i bardziej, bo w nagranym dźwięku było więcej ciszy niż dźwięku wody i zaczynasz przelewać wiadro. Woda wali w blachę dłuższy czas, zanim powoli zakręciłeś kran i doszedłeś do stanu oscylacji dźwięku wypływającej wody.
A teraz w układzie bez sondy.
Masz na kurku skalę z ilością osób i ustawiasz na tyle osób ile aktualnie weszły do pokoju po wodę. Do tego wiadro niema dziurki ani niema blachy na podłodze a ty jesteś głuchy.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
adam14121, o pompkę to bym się na martwił akurat o rozrusznik może trochę tak.
Co do Twoich problemów z odpalaniem to, hmm a rozrząd i zapłon poprawnie ustawione :?:
Co do Twoich problemów z odpalaniem to, hmm a rozrząd i zapłon poprawnie ustawione :?:
zarąbiście to wytłumaczyłeś hehealdi pisze:Teraz przychodzi osoba, która zatyka twój wąż i sama zaczyna nalewać wodę do wiadra po swojemu. Abyś nie zdenerwował się, że nie masz kontroli nad dudniącą wodą nakłada Ci słuchawki i puszcza dźwięk z pojawiającym się z i znikającym dudnieniem wody, abyś dalej zakręcał i odkręcał kran. To nagranie, to jest właśnie emulowany sygnał.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt: