[B3 SF] Regulacja gazu
[B3 SF] Regulacja gazu
pomoże ktoś w regulacji gazu instalacja I generacji. parownik lovato z mosiezna i plastikowa śrubką. wiem że najlepiej by było żeby zrobił to gość pod analizatorem i który wie co robi, ale w mojej okolicy nie ma za dużo takich osób. byłem w ...autoryzowanej stacji lpg... ale zrobili jeszcze gorzej. więc próbuje to jakoś sam ustawić. wie może ktoś coś na ten temat proszę o pomoc !
Ostatnio zmieniony 21 lip 2014, 18:10 przez lukaszb3, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jak masz sprawną sondę lambda to możesz wyregulować korzystając ze wskazań sondy. Albo zamiast szukać zmiany napięcia sondy można ustawiać tak aby przy każdym przepływie powietrza były najwyższe obroty bez ruszania registra. Tutaj jest opisane dokładnie: audi80.pl/viewtopic.php?p=905872
I zależy jeszcze masz nalatane na gazie bo za dawkowanie gazu w instalacjach I/II generacji odpowiada kawałek gumy w postaci membrany.
I zależy jeszcze masz nalatane na gazie bo za dawkowanie gazu w instalacjach I/II generacji odpowiada kawałek gumy w postaci membrany.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
To ja wyżej pisałem twoim punktem odniesienia mogą też obroty. Np. jak na niskich obrotach ustawisz dawkę tak, że uzyskasz najwyższe możliwe obroty. A po podniesieniu obrotów będzie dało się uzyskać wyższe obroty kręcą registrem to znaczy, że gaz podawany jest nieliniowo i trzeba kręcić czułością i bypassem.
czyli do regulacji ma duży wpływ krecenie na wężu? jeśli na węzu mam ustawione tak ze na obroty sie wkreca ok tylko np nie zapala na gazie albo przy dojezdzaniu i hamowaniu obroty spadaja to wtedy trzeba na parowniku? no i wydaje mi sie ze spalanie jest tez duze. tylko nie wiem jak przy parowniku ustawic krecic tym bajpasem ? czy ustawiac plastiowa?
-
- Forum Audi 80
Ja ostatnio regulowałem tak jak czytałem na różnych forach że wykręcamy śróbę na wężu do połowy a później ustawiamy wolne obroty do takich jakie byśmy chcieli żeby były, następnie trzymamy gaz mi pomagał brat trzymał gaz w środku informując mnie jakie są obroty silnika, a więc wkręcamy silnik na 3tyś obrotów i skręcamy śróbę na wężu aż obroty zaczną spadać a następnie odkręcamy ją o pół obrotu, później doregulowywujemy wolne obroty i następnie jazda próbna jak ma za małą moc to wykręcamy co 1/4 obrotu śróbę na wężu aż będziemy zadowoleni z osiągów. Na tą chwilę nie mogę powiedzieć o spalaniu po takiej regulacji ponieważ znowu licznik przestał nabijać mi kilometry aczkolwiek wydaje mi się że zrobiłem wiecej kilometrów na tym samym paliwie co przed regulacją. Wcześniej paliła mi 16l w mieście i 8-10 w trasie a teraz w mieście wydaje mi się że mniej ale i lepiej się zbiera. Wiem że mogę zostać znegowany za taką regulację bo takie żeczy robi się na analizatorze ale byłem u najlepszego gazownika w mieście na analizatorze i zrobił gorzej niż było ponieważ audi gasło na każdym skrzyżowaniu wogóle nie miało mocy i paliło 19 l na 100 przy spokojnej jeździe.