Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Kontrolki zwariowały i samochód zgasł

ODPOWIEDZ
snes38
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] Kontrolki zwariowały i samochód zgasł

Post autor: snes38 » 31 lip 2014, 22:51

Witam, dziś przytafiło mi się coś dziwnego, samochód pracuje bardzo dobrze od już długiego czasu, dziś podczas odpalenia auta pod domem i przejechaniu jakichś 50 metrów, na zegarach zaczęła migać kontrolka od ABS, ale nie tak jak powinna tylko tak jakby gdzieś było jakieś zwarcie i tak nie regularnie migała razem z wyświetlaczem temperatury, po przejechaniu następnych 50 metrów zaczęły się zaświecać kolejne kontrolki tworząc choinkę aż w końcu samochód mi zgasł jak dojeżdzałem do świateł. Po ponownym odpaleniu nic już takiego nie miało miejsca i wszystko póki co jest okej. Nie wiem o co może chodzić, samochód jak już wspomniałem pracuje świetnie odkąd wymieniłem nastawnik u kolegi munior, jutro wepnę komputer, zobaczę czy nie wyrzuciło jakichś błędów, no i tu następuje moje pytanie, czy ktoś się spotkał kiedyś z podobną sytuacją?

Nie wiem czy temat w odpowiednim dziale, wydaje mi się że to coś ma wspólnego z elektryką, w razie czego to proszę o przeniesienie.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 01 sie 2014, 08:21

Wygląda na jakiś problem z elektryką ,być moze chwilowy brak masy ...sprawdż masy pod maską ,przy skrzyni,przy filtrze paliwa ,zasialnia przy rozruszniku ....no i klemy na aku .Vag raczej nic nie pokaże ,bo "nie widzi" tego co się dzieje z licznikiem i kontrolkami ,z kontrolek "widzi " tylko kontrolkę świec żarowych ,której zasilanie idzie bezpośrednio z ECU ...Jedyne co moze pokazać to "internal error module " co często ma miejsce przy dużym spadku napięcia w instalacji ,np gdy mamy słaby aku i kręcimy rozrusznikiem "do zdechu " ;-)

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 01 sie 2014, 23:07

podepne sie pod temat ,miałem padnięty aku i autko jechalo raz dobrze raz jak d zwykły po zmianie aku zasuwa spoko dodam że ładowanie pod obciążeniem swiatła mijania dmuchawa powyżej 14v czy wina byla aku bo jak zmienilem zasuwa dobże

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 02 sie 2014, 07:16

elbula, jeśli piszesz o dieslu to tu akurat aku ma do tego nie wiele aby zapalił, oczywiście padnięty aku obciąża altka a ten silnik ale chyba nie aż w takim stopniu.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 02 sie 2014, 19:36

elbula pisze:miałem padnięty aku i autko jechalo raz dobrze raz jak d zwykły po zmianie aku zasuwa spoko dodam że ładowanie pod obciążeniem swiatła mijania dmuchawa powyżej 14v czy wina byla aku bo jak zmienilem zasuwa dobże
Raczej na pewno ,aku słaby aku nie maił związku ,z jechaniem ,lub nie ... zbieg okoliczności i tyle ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl