Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 B4] podłączenie radia

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
burda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burda » 07 sie 2014, 11:56

Witam Koledzy i prosze o pomoc,
kupilem na aukcji oryginalne glosniki vw o oznaczeniu 3BO 035411G Pullman Cs 2.16.Jest to system dwudrozny .Mam tez oryginalne zwrotnice ale nie mam kabli Glosniki basowe 16 cm
130W 4-8 ohm.W basowych glosnikach sa gniazda /4pin/ lecz zastanawiajace jest to,ze w jednym glosniku jest umiejscowiona mala cewka i chyba kondensator a w drugim tego niema
Glosniki wysokotonowe maja po 1 kondensatorze .Na zadnym glosniku nie ma oznaczen polaryzacji. Chce te duze glosniki umiescic w drzwiach
a te male to jeszcze nie wiem gdzie.Moje radio Gelhard GXD 645BT 4X100Watt/kolega mi powiedzial ,ze to jakas kompletna bzdura-najwyzej 4X20/.Pomozcie mi prosze bo sam sobie z tym nie poradze.Za jakies wskazowki dotyczace polaczenia oraz maly szkic z gory dziekuje.

Chce jeszcze nadmienic,ze od 2 tygodni jestem posiadaczem Audi/jakze by inaczej/ 80 B4
1994 silnik ABT 2,0l w kolorze bialym no i nareszcie z klimatyzacja.Niestety czeka mnie wkrotce wymiana nagrzewnicy ale dzieki Waszym poradom chyba sobie poradze.
Pozrawiam burda

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 08 sie 2014, 03:26

burda pisze:Moje radio Gelhard GXD 645BT 4X100Watt/kolega mi powiedzial ,ze to jakas kompletna bzdura-najwyzej 4X20/.
400 wat podziel przez 12V to ci wyjdzie 33 Ampery przy maksymalnej glosnosci, tzn ze kable orginalne by ci sie topily o przeciazenia, juz nie wspomne ze radio tez by nie wytrzymalo tego pradu - 4x100W to bzdura, bardziej tu chodzi o inny parametr lub po prostu oszustwo

zaloz sobie zwykle glosniki najlepiej orginalne jeszcze nie zajechane, pare lat temu znalazlem na szrocie ori glosniki nokia te co masz na podszybiu i je zalozylem do siebie, roznica miedzy chinskim nowym blaupunktem ogromna, wiekszy bas i pelne dzwieki, bez porownania

burda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burda » 08 sie 2014, 09:11

Dziekuje Przemek za szybka odpowiez o 3 rano,ale chyba nie przeczytales doklanie mojego postu.Glosniki jak pisalem juz mam tylko nie wiem jak je podlaczyc.Czy glosniki wysokotonowe/kazdy z nich ma w srodku przylutowany chyba kondensator,i jak sprawdze polaryzacje? Czy glosniki wysokotonowe powinny byc polaczone z glosnikami niskotonowymi?
Prosilbym o jakis rysunek/szkic/
Lacze pozdrowienia
burda
Ps bardzo prosze Moderatora o zmiane danych w moim profilu
Audi 80 B4 ABK 2.0 l Sedan

[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2014-08-08, 12:11 ]
burda zmieniłem Ci to z nudów ale zawsze możesz takie rzeczy robić sam w chodząc w swój profil :-P

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 08 sie 2014, 09:20

Dane w profilu możesz sobie zmienić sam. A co do głośników to wydaje mi się że zakupiłeś głośniki ze wzmacniaczem. Tak np. Ja mam w Coupecie tylko że oryginalne Audi i oryginalną instalacje. A ty pewnie kupiłeś od VW tez podobne ze wzmacniaczem i one potrzebują tylko i wyłącznie oryginalnej wiązki.

burda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burda » 08 sie 2014, 12:37

Najpierw odpowiedz na komentarz Pietera B. Dziekuje za dokonanie zmian w moim profilu,
nie zrobilem tego z lenistwa ale dlatego,ze obsluge komputera znam w stopniu podstawowym - spojrz prosze na moja "date produkcji" a napewno mi wybaczysz.
burda

Do Kopfer,
to co napisalem wyzej sa to glosniki VW tylko nie wiem od kiedy cewka + kondensator staly sie wzmacniaczem.
Wlasnie o te "wiazki" mi chodzi i o ew.opis polaczen.
Za pomoc serdecznie dziekuje.
burda

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 08 sie 2014, 13:37

ja czytalem dosc wnikliwie twego posta :-> i zauwazylem ze juz masz te glosniki, a jedynie sugeruje ci powrocenie do orginalnego naglosnienia audi i nie jest tak zle, nie szkodzi ze sa to male glosniki, te na podszybiu, te ori graja calkiem przyzwoicie, no chyba ze chcesz miec disco w aucie i nie chcesz slyszec co poza autem sie dzieje

burda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burda » 08 sie 2014, 18:14

do Przemka,
zgadzam sie z Toba,ale skoro mam z radia dwa wyjscia/ przod i tyl/to logiczne aby te dwa kanaly pracowaly.Wcale nie chce sie pozbywac oryginalnych glosnikow na podszybiu ale tam na moje odczucie jest troche za malo basow i wcale nie zalezy mi na dyskotece.Lubie glosna muzyke/w miare/ ale tylko jak jade sam,moja zona nie bardzo to lubi.
Mowiac powaznie czekam az ktorys z Kolegow podpowie mi jak te glosniki
podlaczyc.
lacze pozdrowienia
burda

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 08 sie 2014, 18:21

gdyzbys tak zapodal foto tych pinow

burda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burda » 08 sie 2014, 23:40

do Przemka,
nie wiem o jakie piny Ci chodzi .W radiu mam 2 typowe zlacza ISO .Jeno z nich obsluguje zasilanie drugie podlaczenie glosnikow /przod -tyl/Problem moj jak pisalem wyzej jest w podlaczeniu glosnikow nisko i wysokotonowych za posrednictwem zwrotnicy bezposrednio do radioodbiornika/na razie/
Mianowicie jak podpiac glosnik basowy razem z wysokotonowym przez ta cholerna 4-pinowa wtyczke w duzym glosniku.Wiecej nic nie potrzebuje bo doskonale wiem,ze te glosniki zagraja i to dobrze a sugestje innych uczestnikow forum czy chce z auta zrobic dyskoteke sa moim zdanem nie na miejscu.
Drodzy Uczestnicy forum - moja goraca prosba - jak nie potraficie pomoc to takie komentarze sa moim zaniem nie na miejscu.
pozdrawiam
burda

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 09 sie 2014, 00:35

chodzi mi o te piny przy glosnikach, co piszesz ze sa po cztery, bo wpisalem w internet i nic nieznalazlem

te przy radiu to nie problem

spokojnie :->

tak w ogole to np ja gdybym niemial zadnego schematu polaczen bym probowal metoda prob i bledow, glosnosc w radiu bym ustawil na nie-zaglosno i testowal polaczenia, nawet jak zrobisz zwarcie na wyjsciu glosnikowym to sa zabezpieczenia i przy malej glosnosci nic sie nie uszkodzi

burda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burda » 09 sie 2014, 03:30

Witaj Przemek,
To wcale nie glupie co proponujesz,az wstyd ,ze na to sam nie wpadlem.Tylko
chcialbym Ci powiedzec,ze ja takze caly czas szukam w internecie i z tego co sie zorientowalem to wlasne glosniki wysokotonowe prawdopoobnie sa podlaczone
do niskotonowego wlasnie przez ta 4-pinowa wtyczke.Widzialem podobne konstrukcje i wszedzie ten wysoki mial dosc krotki kabel ale z wtyczka 2-pinowa
Poszukam jeszcze na szrocie moze znajde takie kable jezeli nie skorzystam z Twojej metody.Widze,ze znasz temat dlatego powtorze jeszcze raz moje pytanie
wytlumacz prosze dlaczego jeden z glosnikow niskich ma cewke i kondesator a drugi tego nie ma,jak wczesniej pisalem podejrzewam,ze ten glosnik z cewka pracuje jako sredni.Co o tym myslisz? pozdrawiam burda

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 09 sie 2014, 09:02

trudno cos napisac jak sie tego nie widzi

a glosniki napewno sa identyczne? bo wychodzi z tego ze pewnie sie komus to oberwalo z jednego, i teraz bedziesz musial sztukowac kondensator i cewke tam gdzie brakuje, jezeli ma to dzialac jako wielotonowe glosniki, to ten kondensator i cewka sluza jako filtr tonow

burda
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burda » 15 wrz 2014, 08:23

Witam,
wczoraj przynioslem z piwnicy moj dodatkowy akumulator,podlaczylem radio i glosniki "na krotko"celem sprawdzenia i doszedlem o wniosku,ze ta cewka i kondensator w jednym glosniku spelnia role badz filtra badz mini zwrotnicy ktora przekierowuje jeden z glosnikow na sredniotonowy /jak juz wczesniej pisalem w drugim glosniku nie ma sladow jakiejkolwiek ingerencji/.
Wlaczylem to wszystko w szereg ze zwrotnicami Cantona/dwudrozne/ i sam sie zdziwilem jakoscia dzwieku.Postaram sie jeszcze wyprobowac to wszystko ze zwrotnicami Alpine.Dziekuje za dotychczasowe porady.
Zamykam temat i pozdrawiam
burda

norbuja
Forum Audi 80
Forum Audi 80

od czego przewody?

Post autor: norbuja » 06 sty 2015, 12:14

Od czego są te dwa białe przewody,oryginalnie ze sobą zakute,nigdzie nie podłączone,przy kostce do radia?

Obrazek

fotka zapożyczona z internetu

Awatar użytkownika
macrzy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: macrzy » 22 sty 2015, 14:29

Jeden z nich, przynajmniej u mnie, jest do brzęczyka. Jak otworzysz drzwi przy włączonym radiu to będzie brzęczeć jak przy zapalonych światłach ;p Drugi był odpowiedzialny chyba za podświetlenie przycisków przy wyłączonym radiu, ale tu nie mam 100% pewności :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl