Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1z] Pompa wtryskowa :< Jednak nastawnik indukcyjn

ODPOWIEDZ
AdamF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AdamF » 14 sie 2014, 22:13

elbula pisze:szkoda że odrazu nie waliłes na forum co ci sie dzieje po pierwszej awari byś sie sam przekonał że u kolegi muniora zaoszczędził bys jeszcze na mechanikach,
Mechanik był święcie przekonany że nastawnik zaufałem i sie znów sparzyłem ;/ Znów trzeba zacząć nie ufać nikomu to takie smutne ;,<

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 14 sie 2014, 22:20

AdamF pisze:Mechanik był święcie przekonany że nastawnik zaufałem i sie znów sparzyłem
Tego bym nie przesądzał ,bo wszystko wskazuje że winny jest właśnie nastawnik...a wracajac do mechanika ,to raczej zbyt bystry nie jest ,bo w linku do pompy ,który dostałeś od niego i podałeś kilka postów wczesniej ,jest pompa z nastawnikiem indukcyjnym ,czyli nie pasująca do twojego auta ,bo masz potencjometryczny ...do tego z pociętym izolowanym kablem od nastawnika :roll:

AdamF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AdamF » 14 sie 2014, 23:14

MUNIOR pisze:...a wracajac do mechanika ,to raczej zbyt bystry nie jest ,bo w linku do pompy ,który dostałeś od niego i podałeś kilka postów wczesniej ,jest pompa z nastawnikiem indukcyjnym ,czyli nie pasująca do twojego auta ,bo masz potencjometryczny ...do tego z pociętym izolowanym kablem od nastawnika :roll:
Zaraz zaraz link ja wyszukałem na podstawie nr pompy i myślałem że jak jest ten nr 992 to i nastawnik bedzie taki sam jak mam teraz w autku , widocznie się pomyliłem :< po czym poznajesz jaki ja mam nastawnik?

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek 84 » 15 sie 2014, 10:03

AdamF pisze:po czym poznajesz jaki ja mam nastawnik?
Po objawach, a i jak założył by drugi czysty to by nie szarpał (mowa o indukcyjnym)
A Twój nadal ma ten sam objaw.
I jest z górnym powrotem paliwa.

Obrazek

Jak masz zamiar pozostać długo ze swoim autem to najlepsza opcja to przekładka uproszczona lub pełna na nastawnik indukcyjny z przelewem umieszczonym z tyłu nastawnika.
Obrazek

AdamF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AdamF » 15 sie 2014, 12:24

A czy ja dojadę te 410KM do MUNIOR'a na starej pompie? Jak ona mi przy światłach ale nie zawsze zgasi auto? Bo już to szarpanie te 400km bym przeżył ale jak mi zgaśnie i już nie odpali to będe miał kłopot:<

Teraz gadałem z mechanikiem i powiedziałem mu czy by nie zrobił przekłądki, a on powiedział że nie widzi sensu bo u mnie jest tylko "rotor w pompie wtryskowej wytarty i dlatego u pana gaśnie i falują obroty bo nastawnik jest sprawny (inny co założył potencjometryczny)"

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 15 sie 2014, 13:51

AdamF pisze:Teraz gadałem z mechanikiem i powiedziałem mu czy by nie zrobił przekłądki, a on powiedział że nie widzi sensu bo u mnie jest tylko "rotor w pompie wtryskowej wytarty i dlatego u pana gaśnie i falują obroty bo nastawnik jest sprawny (inny co założył potencjometryczny)"
:shock: jaki rotor :?: :roll: oj widze ze bzdury jakies wygaduje ...wedlug mnie masz na 100% niesprawny nastawnik ,bo objawy wrecz ksiazkowe ,a wierz mi ze wiem co mowie ,bo widzialem grube dziesiatki takich objawow na wlasne oczy i nic innego jak nastawnik potencjometryczny ,nie jest w stanie ich spowodowac ...widziales jak wymienial ten nastawnik ? pokazywal ci twoj ? ten wymieniony byl na 100% sprawny ,sprawdzal to ktos ? watpie ....jak juz bys sie zdecydowal przyjechac do mnie ,to moge ci wysalc za kaucja ,sprawny nastawnik do dojazd ...tylko biorac pod uwage teorie tego mechanika,to wolalalbym zebys byl osobiscie przy wymianie tego przyslanego nastawnika i to jest moj warunek ,gdybys sie zdecydowal ...bo obawiam sie ze mina mu zrzednie ,po zmianie na sprawny nastawnik ode mnie ,i jego teoria z "rotorem " legnie w gruzach :mrgreen: a widok jego miny ,bedzie bezcenny ;-) dlatego wolal bym zebys przy tym "cudzie "byl :mrgreen: jutro bede robil przekaldke ,wiec jeszcze raz sprawdze ten sprawny nastawnik ,i choć już go raz sprawdzalem i był ok .to sprawdze jeszcze raz ,przy swiadku ,zeby miec nie 100%,a 200% pewnosci ze jest ok

AdamF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AdamF » 15 sie 2014, 15:16

Panie MUNIOR a podmiana tego sterownika jest trudna bo jeśli nie to powiem mechanikowi żeby mi złożył autko i dał se już spokój, a ja sobie sam go podmienię.Bo już tydzień bez niuni a w poniedziałek znów do roboty trzeba;,<

[ Dodano: 2014-08-15, 17:03 ]
Nie ma jakiegoś klubowicza na Śląsku z taka wiedzą jak MUNIOR?

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 15 sie 2014, 18:15

AdamF pisze:Panie MUNIOR a podmiana tego sterownika jest trudna bo jeśli nie to powiem mechanikowi żeby mi złożył autko i dał se już spokój, a ja sobie sam go podmienię.Bo już tydzień bez niuni a w poniedziałek znów do roboty trzeba;,<

[ Dodano: 2014-08-15, 17:03 ]
Nie ma jakiegoś klubowicza na Śląsku z taka wiedzą jak MUNIOR?

jak zamienić insrukcje mariusz ci powie chociaż bez vaga bedziesz musial na korekcje dawki jechać gdzieś

tylko mariusz sie tu udziela regularnie ,jeszcze doskonałego klona ni ma

Awatar użytkownika
klife
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klife » 15 sie 2014, 19:00

Jest kilka osob na slasku ktore ogarniaja sobie i innym tdi ale nie w takim zakresie i nie z taka wiedza jak Munior czy Kostrz:)

AdamF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AdamF » 15 sie 2014, 19:01

A ktoś w miarę blisko ja jestem z Bielska-białej można tak powiedzieć tak do 100-150km od tego bym się jeszcze przejechał :< a Munior zdeczka zadalek ;/

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 15 sie 2014, 20:59

AdamF pisze:a podmiana tego sterownika jest trudna
Czy trudna :?: pojecie wzgledne ...dla jednego proste ,dla drugiego trudne ...dla mnie rutynowy kilkuminutowy zabieg ;-) ....jedyna trudnosc ,dla kogos kto robi to pierwszy raz ,to trafic nastawnikiem w otwor pierscienia na tloczku ,bo nietrafiajac ,przy pierwszym pokreceniu rozrusznikiem ,uszkadzamy mechanicznie i nieodwracalnie albo nastawnik ,albo tloczek w pompie,ktory pęka i musimy szukać drugiej pompy ,albo nastawnika :-/ .Ale jest prosty i 100% test zeby sie upewnic ....wystarczy odkrecic dekielek i sprawdzic czy ruchomy palec nastawnika ,jest ruchomy ...jak trafimy to na pewno bedzie chodzil ,jak nie trafimy to nie ruszy ;-) ot i cala trudnosc ...co do dawki ,to mozna ,a nawet trzeba , zrobic sobie znaki z przodu nastawnika i przy zakladaniu drugiego takiego samego modelu ,orietowac sie w miare dokladnie na ten znak i powinno być z grubsza dobrze ,przynajmniej na tyle zeby odpalał i jechał ,bo dokladnie na oko ,z dawką nigdy nie trafimy

[ Dodano: 2014-08-15, 21:07 ]
powiem mechanikowi żeby mi złożył autko i dał se już spokój, a ja sobie sam go podmienię.Bo już tydzień bez niuni a w poniedziałek znów do roboty trzeba;,<
Niezły ten twoj "mechanik" :roll: tydzień czasu nie moc zrobic takiego banału ,jak zmiana nastawnika :roll: sory ...zapomniałem ze przecież założył drugi...tak samo "sprawny " jak ten pierwszy :-P Pozostaje mieć nadzieję ,że za postój u niego ,się nie płaci ;-)

AdamF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AdamF » 15 sie 2014, 21:51

Czytam i czytam to forum i rozsądek mi podpowiada by zrobić tą wymianę na indukcyjny ale odległość mnie przeraża ;/ Munior a ile ta kaucja wynosi?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 15 sie 2014, 22:00

AdamF pisze:Munior a ile ta kaucja wynosi?
Napisałem Ci wszystkie szczegóły na PW 8-)

AdamF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AdamF » 17 sie 2014, 15:08

Mechanik zdobył pompę z nastawnikiem potencjometrycznym ze sprawnego auta co"ponoć jeździło" za 550zł i autko będe miał we wtorek już sprawne. I dają na tą pompę 1miesiąc gwarancji...

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 17 sie 2014, 17:20

AdamF pisze:Mechanik zdobył pompę z nastawnikiem potencjometrycznym ze sprawnego auta co"ponoć jeździło" za 550zł i autko będe miał we wtorek już sprawne. I dają na tą pompę 1miesiąc gwarancji...
powodzenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl