<osohozi> Witam! Mam w moim b4 1z na osprzęcie Pierburga pewien problem
W trakcie jazdy , kiedy jakiś czas jadę nieustannie , samochód zaczyna szarpać (tak jak by kończyło mu się paliwo)
Początkowo myślałem , że to z powodu braku paliwa (było powyżej rezerwy), ale dzieje się to nawet , kiedy mam około 1/4 baku.
Problem ustaje, kiedy np na 3 biegu "duszę go do końca", wtedy zaczyna strasznie szarpać, i po kilku chwilach jak ręką odjął, przy czym towarzyszy temu pewien zapach (spalenizna, lub coś w tym rodzaju, nie jest on jednak intensywny - typowy zapach przegonionego diesla)
Jak myślicie, co to może być? Nie mam kata, powymieniałem przewody od podciśnienia na nowe, rozrząd jest świeży razem z całą pompą wody z obudową, wszystkie płyny i filtry nowe itd. Chciałbym usunąć ten problem, bo dbam o moją 80-tke, i chce jeździć nią z przyjemnością , a w trakcie tego szarpania czuje jak bym jechał jakąś padliną.
Z góry dzięki za pomoc!
[B4 1.9 1Z] Szarpie w czasie jazdy
- MarianStefan
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
To podepnij vaga ,sprawdż błędy ,zrób logi dynamiczne 003,004 i 011MarianStefan pisze:Chciałbym usunąć ten problem,
Przyczyn może być kilka ,logi dynamiczne będą tu bardziej pomocne ,niż zgadywanki .Po to wymyślono diagnostykę komputerową ,żeby ułatwić sobie życie i nie bawić się w zgadywanki 8-) Masz auto z możliwością pełnej diagnostyki ,więc znalezienie przyczyny jakiegoś niedomagania ,to zwykle kwestia kilku minut potrzebnych na przejechanie się autem z podpiętym vagiem ,więc wykorzystaj to . Test na brudny nastawnik, z odpięciem impulsatora robiłeś :?: bo od niego należało by zacząć ,żeby wykluczyć choćby przybrudzony nastawnikMarianStefan pisze:Jak myślicie, co to może być?
- MarianStefan
- Forum Audi 80