-Tłumik AWG 88cm fi 55mm przelotowy
-Tłumik 40cm fi 60mm przelotowy \
A dla ciekawych porównanie turbo t15 i hybrydy T2/Gt1548 która czeka na montaż :mrgreen:
I dorobiłem sobie flanszę Downpipe

HeheKrzysiek 84 pisze:Wkońcu widać juz postepy prac :mrgreen:
Mam nadzieję że będzie przyspieszało trochę lepiej niż teraz :lol:Maciek_B4 pisze:grubo idziesz :mrgreen: ciekawe jak to będzie przyśpieszało
Pomysłów można mieć dużo na takie zabawki, gorzej że wszystko kosztuje :->pkrr pisze:też chcę takie fanty :cry:
Gt1548 to jest raczej t15 z dużo lepszym kołem kompresji niż vw t2, co potwierdza nazwa t15/t2szopenn pisze:bo 1548 to jest T2 z lepszym kołem kompresji
szopenn pisze:Jeśli masz dużo łopatek na wydechu to szybciej wstanie, ale później te łopatki ją wyhamują
chyba chciałeś napisać, porażką T15.... może i tak, mam T15 na programie od Muniora w 1.9 i ona sobie daje radę doskonale uważam, i nic nie zastąpi wstawania tego Turbo z dołu. I na górze też daje rady choć w moim wypadku trzymają mnie trochę wtryski, ale nie spaliny. Mapa T15 jest bardzo pozytywna nawet na 1.9, przemiłe Turbo, oczywiście traci wydajność poniżej 50% powyżej 4000 obrotów, ale przy dobrym IC nadal coś da się wykrzesać, i przy długiej skrzyni jeździ się do 4000 więc... to niegłupi sprzęt.... a zaś zobacz robiłem takie porównanie T15 i GT1548 (czerwona linia to wykres przepływu 1.6, silnik 1.6 na 2000 obrotów ma 7lb, zobacz sobie na mapę ile będę miał doładowania na 2000 obrotach <ok> )brabus124 pisze:Jakoś na t2 dużo lepiej chodzą wyższe obr. czuć że mniej dławi spaliny i nie jest to na pewno spowodowane wielkością koła kompresji bo one praktycznie nie jest większe, co jest akurat porażką t2 :->
Na moim zdjęciu widzisz GT1548, to jest ta po prawej od tej nowej hybrydy. Powiem Ci tak... ona wchodzi jak ori :mrgreen: Zrobiłem na niej na autocadzie flansze pod kolektor 1.9TD (mocowanie do góry), chcesz to ci plik mogę wysłać sobie wytniesz.. reszta jest po prostu bajka. Turbo ma własną flansze do wydechu, spływ fabrycznie na przewodzie gumowym na opasce (można gdzieś tam później zrobić lepiej). Zasilanie z golfa 1.6TD, ogólnie... ja teraz się namęczyłem żeby z hybrydy przejść na T15 w 1.6 to powiem Ci umordowałem się kurrrr :-x , ale moim priorytetem było zrzucenie turbiny na dół bo warto....brabus124 pisze:powiem Ci że gdyby było mniej roboty przy montażu samej gt1548
Masz rację, ale GT1548 to nie jest T15! GT1548 przed 90 rokiem była sprzedawana jako T2, jest to Turbo wielkości T2 z wyjściem muszli AR42, T15 jest mniejsza i posiada wyjście AR31 bodajże. Jest to solidna turbina, na stronie co Ci wysłałem linka masz szczegółowe dane. Nie sugeruj się nazwami ponieważ T15 to jest to samo GT15, więc jest mały zamęt.brabus124 pisze:Gt1548 to jest raczej t15 z dużo lepszym kołem kompresji niż vw t2, co potwierdza nazwa t15/t2
brabus124 pisze:Czy nie ma sensu robić takiej hybrydy ?
Na pewno jest, tylko jest pewien problem... pokaż mi mapę Turba które chcesz złożyć... wy macie tylko jeden problem, że porównujecie sobie średnice koła kompresji i wirników i już ma być. Ale poczytaj na stronie garretta o Area Radius i się okaże nagle, że nie tylko wirnikami Turbo pracuje i tu już nie wiadomo co tworzysz, i co wyjdzie. Mało tego, ja bym bardzo był powściągliwy w twierdzeniu, że jak komuś udała się hybryda to z niego wielki szpec i wszystko wyliczył. Postawiłbym sprawę raczej tak.. wyszło to wyszło i super, wiem jak chodzi i jak fajnie to robię taką samą, żeby się nie wkopać i nie stracić kasy, bo zależności jest tyle że nie ogarniesz. Gdzieś tu na forum jakiemuś koledze udało się sensowne Turbo złożyć na T2. Jeśli kopiujesz pomysł to wychodzi na to, że będziesz mieć fajne Turbo.brabus124 pisze:Czy wirnik t2 będzie bardziej blokował wydech od wirnika 1548 ?
Wiesz.. ja nie jestem filozofem i swojego nie chce na siłę przepchać.. jest to napisane na stronie, którą Ci podałem. Na logikę większa ilość łopatek to większa powierzchnia pracy dla przepływających spalin czy powietrza... (mechanika płynów czy jakoś tak, strumień wody z kranu na łyżce te sprawy :mrgreen: ). Raczej musi szybciej wstać, i to się również potwierdza na mapach K03 oraz T15. Bliźniacze Turba, ale K03 ma o jedną łopatkę na wydechu więcej, od razu mapa się przesuwa w lewo, amerykany np robią hybrydy K03/K04 i ponoć są fajne... ale czy tak jest... nie wiem :lol:brabus124 pisze:Skąd ta teoria ? gdzie mogę znaleźć info na ten temat ?
Turbo ma strone gorącą z T2 rozwierconą bodajże, pasuje na kolektor vw od 1.9 TD, wydech też od vw kwadrat na 4 śruby. Nie wiem jak to będzie siedziało w audi, ale jak szukasz hybrydy to przemyśl, nie chce za nią dużo pieniędzy, a jest nowe i profesjonalnie zrobione."Strona zimna GT20 ,a więc sporo wiekszy kompresor od serii oraz większa muszla alumniowa ...........
Zmieniony korpus środkowy dostosowany do nowej muszli alumniowej ..............
Strona gorąca przerobiona po większy wirnik ,no i oczywiście zastosowano wiekszy wirnik .............
Zastosowano również łożysko oporowe 360 stopni ,do turbosprężarek wyczynowych ,które w dużym stopniu poprawia smarowanie turbosprężaki i bardzo wzmacnia ułożyskowanie w płaszczyźnie wzdłużnej ......
Całość doważnona na prędkości prawie 170.000. tyś. obr/min !!! ,z wynikiem maksymalnym 0,69G !!! ,co jest doskonałym wynikiem ,ponieważ dopuszczalne niewyważenie tego typu turbosprężarek wynosi przy prędkości 85.000. tyś. obr/min 2,0G .......jak widać turbosprężarka została doważona na prędkości wyższej od tej wymaganej przez producenta o bagatela dwa razy wyższej . Jak widac na wykresie do prędkości 85.000. tyś obr.min niedoważenie wynosi około 0,4G jest wynikiem pięciokronie mniejszym od dopuszczalnego .
Actuator ustawiony na ciśnienie około 1,1 bara ........... "
Hehe, tu też się nie zgodzęszopenn pisze:T2 jest dużym turbem