Witajcie Klubowicze.
Mam problem z szyberdachem otóż wczoraj była ładna pogoda to postanowiłem go sobie otworzyć ( nie do góry ). Gdy nadszedł moment zamykania, szyberdach zamknął się w 3/4 swojej pozycji. Jest szpara przez którą włożę rękę. Oczywiście otworzyć spowrotem się go da ale po ponownych próbach i tak nie zamknął się. Z obserwacji zauważyłem że szyberdach zamyka się krzywo tak jakby jedną strone coś blokowało. Wiem że prowadnica była pęknięta w wyniku czego szyberdach nie był zamknięty równo ( nie przeciekał ). Na chwilę obecną mam zaklejony szyberdach. Czy demontaż podsufitówki będzie przymusowy? Nie robiłem tego w audi a jak już będzie grzebane to już nie będzie to. Proszę o konkretne odpowiedzi. P.S. Używałem opcji szukajki ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na taki problem.
[ Dodano: 2014-09-01, 16:04 ]
Dodam że w każdym innym temacie napisane jest jak szyberdach da się otworzyć do góry. U mnie niestety nawet zamknąć się go nie da.
[ 80 B4 1.9 TDI 1Z ] Szyberdach ;/
- MarianStefan
- Forum Audi 80
Tak to wsio wygląda. Załaduje filmik z problemem jeszcze.
[ Dodano: 2014-09-09, 15:46 ]
A więc tak. Jak ktoś będzie miał taki przypadek jak mój i jakiś mechanik czy spec powie że trzeba demontować podsufitówkę to mówcie mu że ma się ostro je*nąć w łeb ( nie chodzi mi tutaj o Ciebie MarianStefan bo Ty chociaż mi odpisałeś na mój post a inni mają wyjeb*ane). Nie trzeba zdejmować podsufitki. Demontujemy silnik szyberdachu, odkręcamy owiewkę i wszystkie śruby. Podnosimy i wyciągamy. U mnie pękła prowadnica i w pewnym momencie wygięła się ona i zablokowała szyber. Wszystko zajęło mi godzinę. Przy demontażu trochę porysowałem dziada ponieważ robiłem to pierwszy raz ale nie będę płakał na te kilka rysek. Także dziękuję i pozdrawiam.