Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4 - naprawa glosnikow ori tyl

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w b4 - naprawa glosnikow ori tyl

Post autor: koko666 » 05 paź 2007, 00:46

witam
zalozylem nowe radyjko do mojego audi i nie graja mi tylne glosniki. najpierw napisze jakie mam: w desce typowe 10cm, w drzwiach z tylu tweeter i (chyba) 13cm. Sprawa jest o tyle dziwna ze graja tweetery w tylnych drzwiach, ale nie graja woofery na dole. Dodam tez ze kostke ISO glosnikowa mam na 4 pary glosnikow a nie jak czesto w audi tylko na przod i mini ISO do glosnikow tylnych.
pewnie dojde sam do tego (sporo grzebie przy car audio) ale moze ktos zaoszczedzi mi szukania i dlubania :)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 13:19 przez koko666, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 05 paź 2007, 18:00

może po prosu nie podpiąłeś albo źle podpiąłeś nowe głośniki?! Stare grały?

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 05 paź 2007, 20:31

kurcze nie wiem czy graly bo kupilem go we wtorek i nawet nie wlaczalem radia ktore tam bylo...wolalem sluchac jak mruczy V6 :mrgreen: wlaczylem je kilka razy zeby sprawdzic czy dziala i dzialalo, cos gralo, ale nawet nie zwrocilem uwagi czy graja te w tylnych drzwiach (woofery na dole). byl tam stary blaupunkt, a ja jak je widze to dostaje bialej goraczki i nawet sie nie bawilem ustawieniami. jak podpialem swojego sony to dopiero zauwazylem ze cos nie tak jest...
pytam dlatego ze wiem ze audi lubuje sie w stosowaniu wzmacniaczy do tylnych glosnikow, tyle ze zawsze na osobnej kostce mini-iso, a tu mam kostke na 4 glosniki (przy mini iso sa tylko dwa w kostce-przednie). nie wydaje mi sie tez zeby ich tam nie bylo, bo auto nie nosi sladow rozbierania itp. ale sprawdze to jeszcze zeby sie upewnic.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 05 paź 2007, 20:41

W tym aucie raczej żadnych podatkowych wzmaków nie było.. Szczerze? Puśc nowe kable to jest 1 godzinka roboty a efekt murowany.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 05 paź 2007, 22:52

widze ze wyjscia nie ma, trzeba targac boczek. narazie sie wstrzymam, jak sobie przywioze nowe glosniki i kable do wzmacniacza to sie raz a dobrze za to wezme. a z ta godzinka to troszke zbyt optymistycznie, wiem bo sam robie 2-3 auta w tygodniu i wiem czym to pachnie, szczegolnie jak chce sie zrobic porzadnie. narazie nie mam czasu i myslalem ze jest jakis inny bajer w 80 (w a4,a3 dodatkowy wzmak na tyl to norma prawie, tylko to ISO na 4 glosniki mi nie pasowalo cos), ale jak to sie mowi: szewc bez butow chodzi :D

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 05 paź 2007, 22:57

No tak prawdę mówisz w A4 to zawsze jest taki problem że tylne głośniki nie działają bo one mają oddzielny wzmacniacz. Aae w 80tce tka nie ma. ;-)

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 13 paź 2007, 10:37

Problem rozwiazany ale napisze co bylo, moze sie komus przyda. Otoz mam z tylu fabryczne glosniki Nokii (13cm plus tweeter), nie graly obie 13 a tweetery ledwo piszczaly. Myslalem ze nie ma tam glosnikow a sa same maskownice, bo nie chcialo mi sie wierzyc zeby padly oba glosniki. Rozebralem boczek i okazalo sie ze glosniki sa zespolone z maskownica, wiec gdybym chcial zalozyc inne to i maskowice inne (oszpecilbym auto), dlatego zaczalem badac sprawe glosnikow. Zabawa z multimetrem wykazala ze glosniki sa ok, a przyczyna problemu byly przewody (miedziane linki) idace od konektorow do cewki. I co najdziwniejsze padniete byly wszystkie 4 przewody (po 2 na kazdy glosnik) i wszystkie w tym samym miejscu - tam gdzie sa zalakowane do obudowy glosnika. Sprawe zalatwilo dolutowanie kawalka przewodu do kazdego "drucika" i do konektorow, takie obejscie miejsca "zalakowania" :) teraz glosniki dzialaja no i mam fabryczne maskownice. Jakosc dzwieku raczej srednia, ale to przeciez tyl i nie musi grac rewelacyjnie. Z uwagi na to ze problem wystapil w obu glosnikach mysle ze jest to wada konstrukcyjna tych glosnikow i moze moj sposob pomoze niejednemu uzytkownikowi 80-tki.
Teraz czas na "taschki", zestaw odseparowany na przod i sub do bagaznika.

wlodo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wlodo » 05 gru 2007, 17:00

Napisz, jeśli możesz, coś o przewodach głośnikowych do tyłu. Mam zamiar założyć na półkę głośniki, z kostki mam wyprowadzone wszystkie przewody, które nikną w oplotach.
80 B4, 94 rok. Czy standardowo końce przewodów do tyłu leżą w jakimś konkretnym miejscu, czy kończą się zaraz za kostką ISO (miałem fabryczne radio Audi beta)

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 08 gru 2007, 02:19

wlodo pisze:Napisz, jeśli możesz, coś o przewodach głośnikowych do tyłu. Mam zamiar założyć na półkę głośniki, z kostki mam wyprowadzone wszystkie przewody, które nikną w oplotach.
80 B4, 94 rok. Czy standardowo końce przewodów do tyłu leżą w jakimś konkretnym miejscu, czy kończą się zaraz za kostką ISO (miałem fabryczne radio Audi beta)
a masz glosniki w drzwiach z tylu?

wlodo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wlodo » 08 gru 2007, 07:45

Nie mam głośników z tyłu i mam przewody tylko na przednie głośniczki. Będę przeciągał przewody i rezał tylna półkę (nie jestem audiofilem i wystarczy mi min poprawnego dzwięku i mocy).
Przewody puszczę pod plastikową obudową kanału, potem wykładzina na kanale, potem pod fotelami (rozdzielę je na bok) i pod tapicerka wyjdę pod półkę.
Radyjko mam wystarczające (pioneer 3630), dam z tyłu sugerowane jajeczka i będę szczęśliwy.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 13:16 przez wlodo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
koko666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: koko666 » 08 gru 2007, 12:48

ja raczej puscilbym kable progiem, tak sie to zawsze robi...

wlodo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wlodo » 08 gru 2007, 14:48

Na oko dwa razy więcej roboty. Chyba że jest łatwiejsze odkręcenie progów niż przeciąganie kabli środkiem. Ale tu się nie znam i chętnie posłucham rady doświadczonego.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 08 gru 2007, 17:10

Są 2 opcje:
1. odkręcasz 2 śrubki w tunelu środkowym po wyjęciu popielniczki, 2 po wyjęciu zaślepki pod drążkiem ręcznego (1 od ramki mieszka a 2 od dalszej części tunelu), potem 2śrubki od siedziska kanapy i po odchyleniu tapicerki podłogi prowadzisz fabrycznymi opaskami razem z pozostałą wiązką kabli do bagażnika.

2. odkręcasz schowek w nogach kierowcy albo pasażera, zdejmujesz progi (przedni wystarczy szarpnąć do góry a tylni trzeba odkręcić jedną śrubka przy listwie prowadzącej fotel a potem tj. z przednim) i dalej kanapa tj. w punkcie pierwszy. Po zdjęciu progów i silniejszym odchyleniu wykładziny zobaczysz na podłodze plastikowe tunele w których fabrycznie idą po prawej wiązka do tylnych lamp, kierunki, antena i wężyk do centralnego - w B3 kable głośnikowe) i najlepiej też tamtędy poprowadzić kabelki.
Życzę miłego rozbierania :-)

wlodo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wlodo » 08 gru 2007, 18:03

dzięki, w poniedziałek rozbieram (jednak wolę tunel!)
Tylną półkę trzeba po prostu ciąć? Chcę kupić owalne MacAudio.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 gru 2007, 10:20

Półkę trzeba wyjąć - jak zdejmiesz kanapę to wtedy ją zdejmiesz - ładnie wymierzyć i po prostu wyciąć. Ale uwaga! Musisz wszystko tak wymierzyć żebyś nie musiał ciąć blachy pod półką bo w tedy dużo się narobisz i wdg. mnie zbędnie uszkodzisz samochód. Co do elips to powiem ci że lepiej by było jak byś sobie kupił zestaw odseparowanych 165 - dźwięk będzie czystszy. Jeśli chcesz pomocy z mojej strony to pisz na PM co by nie zaśmiecać fora kolejnym tematem z wyborem głośników :-P
pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl