[B3 1.8 NE/JV] Problem z temperaturą silnika
[B3 1.8 NE/JV] Problem z temperaturą silnika
Witam forumowiczów. Zastanawia mnie temperatura pracy silnika. Zauważyłem że temperatura nie przekracza 65°C więc oczywistym stała się wymiana termostatu. Termostat, jak koledzy radzili na forum, wymieniony na Wahlera, zalany nowy płyn Glixol (nie koncentrat), układ odpowietrzony, wentylatory załączają się przy ok 95°C. Wszystko wydawało się w porządku, silnik nagrzewał się prawidłowo a węże nie puchły. Ale podczas jazdy "w trasie" zauważyłem że temperatura utrzymuje się na poziomie 70°C (dolny wąż od chłodnicy zimny) natomiast podczas jazdy w mieście temperatura utrzymuje równo 90°C (dolny wąż ciepły). W B4 mojego taty (1.9 TD) temperatura utrzymuje stały poziom 90°C więc moim zdaniem coś nie działa jak powinno w mojej B3. Pozostaje tylko pytanie co może być uszkodzone? Termostat, jeden z trzech czujników temperatury a może pompa wody (bo i taką opinię znalazłem na forum). Jakieś wskazówki?
Ok, dzisiaj będę jechał po trasie i zrobie jak radzisz. Wieczorem napisze czy były zmiany. Ale jeśli winny byłby czujnik od zegarów to czy wtedy dolny wąż nie powinien być ciepły nawet przy wskazywanych 70°C?
[ Dodano: 2014-09-14, 09:50 ]
Jarewa, zrobiłem jak radziłeś ale nie miało to wpływu na wskazania licznika, temperatura ciągle 70°C w trasie.
[ Dodano: 2014-09-14, 09:50 ]
Jarewa, zrobiłem jak radziłeś ale nie miało to wpływu na wskazania licznika, temperatura ciągle 70°C w trasie.
Zastanawia mnie że w trasie dolny wąż jest zimny (czujnik wskazuje 70°C) więc chyba czujnik ok, a w mieście trzyma 90°C i dolny wąż ciepły. Z tego co wiem silnik powinien trzymać temperaturę 90 niezależnie od rodzaju pokonywanej trasy, niestety u mnie tak nie jest. A ale sam już nie wiem jaka może być przyczyna tego stanu... Jutro podjade do znajomego mechanika, może on coś doradzi.