Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT + LPG] zimny silnik ma niskie obtory i gaśnie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Miro1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Miro1 » 05 gru 2007, 23:47

Ale ta maź na korku jeśli nie dymi na biało nie ubywa płynu i nie bombelkuje w zbiorniczku to o tej porze roku wcale nie jest objaw padnietej uszczelki oczywiście u ciebie mogło być inaczej a tak na marginesie to kiedy ostatnio zaglądałeś do filtra ze ci tyle oleju nazbierało się? a falowanie obrotów to pewnie jw krokowiec najlepiej nowy.

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 06 gru 2007, 15:05

Uszczelkę miałem padniętą, bo wyciek był - więc ją wymieniłem. Silniczek krokowy też miałem padnięty i też go wymieniłem. Jest o niebo lepiej. Muszę jeszcze wymienić czujnik zasysanego powietrza i przyglądnąć się dokładniej sondzie i powinno być cacy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jack Herrier
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jack Herrier » 06 gru 2007, 23:28

Miro1
Ale ta maź na korku jeśli nie dymi na biało nie ubywa płynu i nie bombelkuje w zbiorniczku to o tej porze roku wcale nie jest objaw padnietej uszczelki
Miro u mnie bombelkuje wpuszczając płyn do zbiorniczka wyrównawczego, zaobserwowalem ze leci plyn z bombelkami powietrza, czasem ubywa lekko plynu w zbiorniczku wyrównawczym i dymi lekko na biało, ale nie zawsze. To są oznaki padniętej uszczelki pod głowicą?

czarodziej226
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarodziej226 » 07 gru 2007, 14:39

Miałem ten sam problem (całkowity brak wolnych obrotów). Kupiłem środek do czyszczenia gaźnika firmy CRC -12 zł. Oczyściłem przepustnicę i silniczek krokowy jak ręką odjął - silnik pracuje równo.

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 08 gru 2007, 14:56

Danek, wymieniłem dzisiaj nastawnik przepustnicy (nie silniczek krokowy) - taka czarna płaska plastikowa płytka z wyjściem na 4-pinową wtyczkę. Błędy przestały się ukazywać, przy diagnostyce jest wszystko ok - nie ma już żadnych błędów. :mrgreen:
Jednak założony nastawnik nie ma takich samych numerów seryjnych. Czy można jeździć na tym nastawniku (stary ma poprzecierane ścieżki i nie nadaje się już do niczego)?

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 08 gru 2007, 16:28

Bastek pisze:Danek, wymieniłem dzisiaj nastawnik przepustnicy (nie silniczek krokowy)
wydaje mi się, że masz na myśli TPS (czujnik położenia przepustnicy) :-) . Bardzo możliwe, że to była jego wina bo ECU dostaje z z TPS-u info o położeniu przepustnicy i na tej podstawie steruje nastawnikiem (krokowym).
Bastek pisze:Jednak założony nastawnik nie ma takich samych numerów seryjnych.
Może być, że pochodzi od jakiegoś VW albo jeszcze innego autka. Bo te TPSy były stosowane w bardzo dużej ilości marek (np. również w Citroenach :-) ).

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 08 gru 2007, 17:24

Dokładnie tak. Nie wiedziałem jak to nazwać. Z tego co przed chwilą widziałem to nie da rady na nim jeździć. Gaz działa ok, ale jak przełączyłem na benzynę to obroty zaczęły wariować. Muszę gdzieś poszukać oryginał. Mechanik uczulał mnie, że może się tak dziać.

[ Dodano: 2007-12-09, 13:49 ]
Jeszcze jedno. Po podłączeniu pod fejsa na włączonym zapłonie (silnik zgaszony) pojawiał się błąd czujnika Halla natomiast po włączeniu silnika błąd znikał. Czy ta sytuacja ma jakieś znaczenie? Gdzie znajduje się ten czujnik?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl