Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.3 NG] dziwny stuk w silniku

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
edek239
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: edek239 » 18 wrz 2014, 22:02

Mi po wymianie oleju popychacze nawet stukały do czasu aż nie dostał w palnik wtedy wszystko ucichło.

Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzys_33 » 19 wrz 2014, 13:38

Witam ponownie
Dzis dolalem paliwa bo sie skonczylo,odpalilem i cisza,ale zaryzykowalem i zrobilem rundke wzdloz ulicy i nadal cisza-oczywiscie jezeli chodzi o popychacze :) Niby jeszcze jakies tam male odglosy dochodza ale nie mam pewnosci czy to cos waznego czy tez normalka jakas - teraz jestem chyba jeszcze przewrazliwiony na punktcie roznego rodzaju stukow :) Cisnienie paliwa w okolicach 4 barow jak tylko podkrece obroty,po rozgrzaniu silnika spada do okolo 3,5 bara, na biegu jalowym przy ok 900 obr/min cisnienie sie wacha w okolicach 1,5 do 2 bary. Odkrecilem tez kurek wlewu oleju jak silnik pracowal, od razu zaczal chodzic troche inaczej, ale widoczne bylo ze olej sie rozlewa,czy za duzo czy za malo a moze tak w sam raz to nie wiem... Moze nastepnym razem zrobie krotki filmik.
Teraz musze rozwiazac problem przegrzewajacego sie silnika, bo jeszcze nie wiem o co mu kaman???Jak sie z tym uporam to wtedy bede mogl autko przetestowac na dluzszej trasie i ostatecznie poinformowac co i jak :)

Szczypior14
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szczypior14 » 19 wrz 2014, 16:36

krzys_33 pisze:Witam ponownie
Dzis dolalem paliwa bo sie skonczylo,odpalilem i cisza,ale zaryzykowalem i zrobilem rundke wzdloz ulicy i nadal cisza-oczywiscie jezeli chodzi o popychacze :) Niby jeszcze jakies tam male odglosy dochodza ale nie mam pewnosci czy to cos waznego czy tez normalka jakas - teraz jestem chyba jeszcze przewrazliwiony na punktcie roznego rodzaju stukow :) Cisnienie paliwa w okolicach 4 barow jak tylko podkrece obroty,po rozgrzaniu silnika spada do okolo 3,5 bara, na biegu jalowym przy ok 900 obr/min cisnienie sie wacha w okolicach 1,5 do 2 bary. Odkrecilem tez kurek wlewu oleju jak silnik pracowal, od razu zaczal chodzic troche inaczej, ale widoczne bylo ze olej sie rozlewa,czy za duzo czy za malo a moze tak w sam raz to nie wiem... Moze nastepnym razem zrobie krotki filmik.
Teraz musze rozwiazac problem przegrzewajacego sie silnika, bo jeszcze nie wiem o co mu kaman???Jak sie z tym uporam to wtedy bede mogl autko przetestowac na dluzszej trasie i ostatecznie poinformowac co i jak :)

Wydaje mi się że ciśnienie paliwa jest trochę za niskie...

Awatar użytkownika
marbaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marbaj » 19 wrz 2014, 21:47

Wydaje mi się że ciśnienie paliwa jest trochę za niskie...
Kolega raczej miał na myśli ciśnienie oleju i jest w normie.
Jeżeli chodzi o przegrzewanie się silnika, to zakładając dobrze odpowietrzony układ to cudów nie ma, walnięty termostat , albo czujnik załączający wentylator.

Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzys_33 » 19 wrz 2014, 21:59

No jutro mam zamiar zawalczyć z termostatem ;-)

[ Dodano: 2014-10-10, 12:28 ]
Po dluzszej przerwie...
Autko jeździ super,cisza na całego:-) Całość jest jeszcze na dotarciu więc nie zyluje jeszcze silnika... chłodzenie też już działa jak należy,bynajmniej póki co @_@ Jedyne co mi pozostało to brak mocy pomiędzy 2000 a 2500 obrotów,powyżej kręci jak ta lala:-) Czujnik skokowy wymieniony na nowy,przepływomierz oczyszczony z wszelkich osadów więc nie wiem co jeszcze może być nie tak?
A i jeszcze,czy podczas docierania się pierścieni to normalne ze czuje olej jak już trochę przyjadę i silnik się już całkiem mocno starzeje?Dodam że nie widać żadnego większego wycieku oleju,jakieś tam wypociny tu i tam ale żadnych Europejczyk plam pod samochodem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl