Witam, szukałem tematu ale nie znalazłem czego szukałem więc otwieram nowego posta
Moje pytanie ogółem brzmi jakie są plusy i minusy lekkiego koła zamachowego, czytałem na forum VWgolf że silnik się szybciej wkręca na obroty ale to na temat benzyny natomiast żeby ktoś o dieslu na ten temat pisał coś to nic nie znalazłem. Do czego zmierzam, czy ktoś z naszego forum już w dieselku ma jakieś lżejsze/lekkie koło zamachowe i czy warto np. je przetoczyć i odchudzić? Chciałbym poznać wasze opinie/doświadczenia i ewentualnie żebyście to jeszcze uargumentowali :mrgreen:
[B4 1.9 1Z] Lżejsze/lekkie koło zamachowe TDI
[B4 1.9 1Z] Lżejsze/lekkie koło zamachowe TDI
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2014, 14:49 przez Xtrmsupra, łącznie zmieniany 2 razy.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Moim zdaniem jak odchudzisz koło zamachowe w starym klekocie to pokrzywisz w najlepszym razie wał. Koło zamachowe kompensuje drgania wywodzące się z pracy czterech garków. A jak wiadomo praca diesla jest dużo twardsza (mówiąc prosto) niż benzynki, która nie dysponuje zbyt dużym momentem.
[ Dodano: 2014-09-18, 13:55 ]
Poza tym ew.zwiększone drgania mogą mieć negatywny wpływ na paski osprzętu, koła pasowe, a nawet sam rozrząd. Także ja to bym przemyślał.
[ Dodano: 2014-09-18, 13:55 ]
Poza tym ew.zwiększone drgania mogą mieć negatywny wpływ na paski osprzętu, koła pasowe, a nawet sam rozrząd. Także ja to bym przemyślał.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Z lżejszym kołem auto szybciej rozpędza sie, Ale na przykład jak bedziesz jechał rozpędzonym autem pod górkę - będzie szybko zawalniać, takie koło gromadzi energię kinetyczną auta,
Jak chcesz to pogadaj z Mrozoo : https://audi80.pl/mrozoo,u,6691.htm
Zrobi CI mocny zestaw sprzęgła 228 mm do 1Z na ponad 450 Nm z dociskiem i kołem zamachowym,
i pogadaj o tym odelżeniu to coś CI doradzi napewno <ok>
Jak chcesz to pogadaj z Mrozoo : https://audi80.pl/mrozoo,u,6691.htm
Zrobi CI mocny zestaw sprzęgła 228 mm do 1Z na ponad 450 Nm z dociskiem i kołem zamachowym,
i pogadaj o tym odelżeniu to coś CI doradzi napewno <ok>