Szacunek.
Dużo jest tematów, ale nie znalazłem bezpośrednio tego co mnie dotyczy.
Przez ostatnie dwa tygodnie szwankowało mi grzanie świec. Nie zapalała sie kontrolka i nie grzały same świece. Raz na 10 przekręceń kluczykiem, załączało się.
Od dwóch dni w ogóle nie grzeje świec.
Wymieniłem kostkę i stacyjkę, i to samo, bezpieczniki sprawne, na krótko mogę podgrzać świece. Same świece sprawne.
Czytałem tłumaczenie przekaźników, ale nie wiem, czy w ogóle podgrzewanie świec jest w przekaźnikach, czy tylko w bezpiecznikach?
Gdzie szukac i czego?
Dziękóweczka za wszelkie sugestie, Pzdr.
[80 B4 1.9 TD AAZ] Nie grzeja swiece
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Musisz sprawdzić czy przekaźnik jest sprawny bo to on steruje grzaniem świec. Po przekręceniu kluczyka jeżeli zapali Ci się kontrolka od świec, po jej zgasnięciu po chwili powinno być słychać takie pyknięcie, które będzie oznaczało że przekaźnik własnie odłączył prąd od świec. Bo jeszcze winny może być czujnik od grzania świec, który znajduje się w króćcu wodnym przy głowicy.
andrzejsz23 pisze:Musisz sprawdzić czy przekaźnik jest sprawny bo to on steruje grzaniem świec. Po przekręceniu kluczyka jeżeli zapali Ci się kontrolka od świec, po jej zgasnięciu po chwili powinno być słychać takie pyknięcie, które będzie oznaczało że przekaźnik własnie odłączył prąd od świec. Bo jeszcze winny może być czujnik od grzania świec, który znajduje się w króćcu wodnym przy głowicy.
Dzięki, problem w tym, ze nie cyka nic, bo kontrolka sie nie swieci, w ogole.
Po przekreceniu kluczyka powinna sie swiecic kontrolka przez pare sekund a sie nie swieci. Przyspieszacz wtrysku działa, kontrolka się żarzy.
Co do czujnika, czy mowimy o tym 4-pinowym?
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No i jesteśmy w czarnej...
W między czasie wniknęły inne problemy, autko wyladowało na warsztacie.
Problemy rozwiązane, ale świece dalej milczą.
Oczywiście mówiłem przy okazji o tym problemie, żeby zajrzeli.
Oni posprawdzali łącza i kable, ponoć prąd wszędzie dochodził, gdzie miał i powiedzieli, że auto pali. Odpalali z 50 razy i było ok. No to odebrałem.
Dziś rano Zonk, znowu cisza na zegarach, pomarańczowego koloru BRAK. Ale zasugerowałem się komentarzem kolegi Andrzejsz23 i dotknąłem czujnika. Wyjąłem wtyczkę i włożyłem. Kolorek się pojawił, autko odpaliło. Po południu, zająłem się hamulcami i wymianą przewodów paliwowych, wieczorem styrany wsiadam i ZONK. No to ja za wtyczkę, wypnij-wepnij. Jest kolorek, dojechałem do domu.
Zadzwoniłem do mechaniora i mowie, GWARANCJA, auto nie działa. Rano odstawiam.
Powiecie, dlaczego? Ano bo czujnik 4-pinowy to koszt ok. 100 zł. a "urządzeń" elektrycznych się nie oddaje. Jeśli czujnik mam dobry, a tylko kabel złamany na którymś pinie, szkoda kasy.
Dam znać, co wyszło.
Pzdr.
W między czasie wniknęły inne problemy, autko wyladowało na warsztacie.
Problemy rozwiązane, ale świece dalej milczą.
Oczywiście mówiłem przy okazji o tym problemie, żeby zajrzeli.
Oni posprawdzali łącza i kable, ponoć prąd wszędzie dochodził, gdzie miał i powiedzieli, że auto pali. Odpalali z 50 razy i było ok. No to odebrałem.
Dziś rano Zonk, znowu cisza na zegarach, pomarańczowego koloru BRAK. Ale zasugerowałem się komentarzem kolegi Andrzejsz23 i dotknąłem czujnika. Wyjąłem wtyczkę i włożyłem. Kolorek się pojawił, autko odpaliło. Po południu, zająłem się hamulcami i wymianą przewodów paliwowych, wieczorem styrany wsiadam i ZONK. No to ja za wtyczkę, wypnij-wepnij. Jest kolorek, dojechałem do domu.
Zadzwoniłem do mechaniora i mowie, GWARANCJA, auto nie działa. Rano odstawiam.
Powiecie, dlaczego? Ano bo czujnik 4-pinowy to koszt ok. 100 zł. a "urządzeń" elektrycznych się nie oddaje. Jeśli czujnik mam dobry, a tylko kabel złamany na którymś pinie, szkoda kasy.
Dam znać, co wyszło.
Pzdr.
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek