[inne] regulator napięcia objawy
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
[B3 1.6 RA/SB] pada akum :/
witam jestem tu nowy i jestem tez nowym posiadaczem audi b3 i mam z nia problem a mianowicie odpalam auto przejade sie pare metrow z garazu pod dom wylacze silnik i chce ponownie go odpalic akumlator jest totalnie wyladowany prosze o szybka pomoc co mam sprawdzic co moze byc przyczyna???
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
krzys331, sprawdź jakie masz ładowanie, co prawda tak szybko nie powinien się raczej rozładować.
Piszczący pasek oznacza że ślizga Ci się na kołach pasowych i altek może nie mieć odpowiednich obrotów by ładować aku.
tak może, spróbuj ciut podciągnąć lub trzeba go już wymienić.krzys331 pisze: piszczy mi pasek alternatora może to jest przyczyna??
Piszczący pasek oznacza że ślizga Ci się na kołach pasowych i altek może nie mieć odpowiednich obrotów by ładować aku.
[2.8 b4 AAH] Brak ładowania, brak kontrolek.
Panowie, jechałem dzisiaj po mieście i zauważyłem że wszystko mi przygasa po chwili delikatnie zaczęła mrugać kontrolka akumulatora.
Sprawdziłem czy alternator ładuje, ale okazuje się że nie w dodatku na desce po przekręceniu zapłonu brakuje kontrolek takich jak poziom płynu chłodniczego, migającego akumulatora i wykrzyknika, jedynie się zapala kontrolka oleju i ABS na kilka sekund.
Auto odpala, ale jak się jedzie to delikatnie miga kontrolka akumulatora, czy to może być regulator napięcia czy może mostek prostowniczy?
Jeżeli ktoś wie to proszę o pomoc w diagnozie.
[ Dodano: 2014-12-21, 16:42 ]
Mimo iż nikt mi nie pomógł w problemie, postanowiłem działać sam.
Zostawiam info dla innych, może się przydać.
Problemem była pęknięta szczotka, która pękła przez to że starła się całkowicie miedź z trzonka po którym zbierała prąd.
Alternator Valeo.
Zdjęcia dla podglądu.
Problem rozwiązany.
Sprawdziłem czy alternator ładuje, ale okazuje się że nie w dodatku na desce po przekręceniu zapłonu brakuje kontrolek takich jak poziom płynu chłodniczego, migającego akumulatora i wykrzyknika, jedynie się zapala kontrolka oleju i ABS na kilka sekund.
Auto odpala, ale jak się jedzie to delikatnie miga kontrolka akumulatora, czy to może być regulator napięcia czy może mostek prostowniczy?
Jeżeli ktoś wie to proszę o pomoc w diagnozie.
[ Dodano: 2014-12-21, 16:42 ]
Mimo iż nikt mi nie pomógł w problemie, postanowiłem działać sam.
Zostawiam info dla innych, może się przydać.
Problemem była pęknięta szczotka, która pękła przez to że starła się całkowicie miedź z trzonka po którym zbierała prąd.
Alternator Valeo.
Zdjęcia dla podglądu.
Problem rozwiązany.