Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.3 NG] nie pali na mokro po deszczu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B3 2.3 NG] nie pali na mokro po deszczu

Post autor: krzys_33 » 14 lis 2014, 18:21

Witam ponownie

Czytalem troche tu i owdzie ale chce miec pewnosc... Otoz nie mialem zadnych problemow a odpalaniem wczesniej,zawsze moznaby powiedziec palilo od kopa:) Od kad sie jednak pogoda popsula to po deszczu i przy bardzo duzej wilgotnosci powietrza autko wogole nie chce krecic!!! Czasami slychac zalaczanie sie stykow a czasami nic wogole i wtedy tez nie swieci sie kontrolka akumulatora... zegary ogolnie lekko wariuja, niby wskazania sa ale voltomierz ma nierownomierne wskazanie,czesto ponizej 12 volt...
Czy przyczyna bedzie definitywnie kopulka rozdzielacza lub cewka czy tez moze cos innego?Bo wydac pieniadze na nie to co trzeba to nie sztuka....

prosze o podpowiedzi

zukreator

Post autor: zukreator » 14 lis 2014, 19:39

sprawdz klemy akumulatora,
podłączenie silnika/skrzyni do masy
połączenie 12V(+) rozrusznik-alternator-akumulator

Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzys_33 » 15 lis 2014, 19:57

no musze popatrzec :) a oytanie jeszcze takie, jaki producent bezie lepszy przy zakupie kabli i kopulki rozdzielacza? Do wyboru mam: kable - Bosh, Beru, Facet i JanMor reszta troche juz za droga, kopulka i palec rozdzielacza - Facet, Vemo, Bosh, Beru.
Czy poza producentem nalezy zwracac uwage na cos jeszcze innego?

Awatar użytkownika
quattroBandit
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: quattroBandit » 16 lis 2014, 21:05

tylko beru

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 17 lis 2014, 10:10

Nie tylko.Mialem przewody silikonowe od Słonika i te takze polecam.Nie pamietam nazwy ale naprawde dawaly rade. :-)

Awatar użytkownika
quattroBandit
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: quattroBandit » 18 lis 2014, 20:56

luk448, PowerTECH. Też je mam ;-) też polecam. ;-) Jednak z wyżej wymienionych to tylko beru

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 19 lis 2014, 17:20

A kolega niech sprawdzi najpierw akumulator zamiast szukać dziury w całym :mrgreen:
Bateria daje ciała i tyle z tego <ok> Miałem to samo w aucie rodziców. Pomogło jak ręką odjął :-P
U mnie są Beru i bajki.

Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzys_33 » 25 lis 2014, 19:21

A jednak to tylko nieco poluzowany przewód uziemienia na silniku... Przez moją głupotę i niewiedzę mam teraz nowy akumulator, kopulke i palec rozdzielacze a także nowe świece :-P hehehehhh
Najważniejsze ze jest już dobrze,no może poza nowo powstałym swistem gdzieś z okolic silnika,tak jakby mini Power Jet engine?

Awatar użytkownika
quattroBandit
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: quattroBandit » 25 lis 2014, 20:11

krzys_33 pisze:Przez moją głupotę i niewiedzę mam teraz nowy akumulator, kopulke i palec rozdzielacze a także nowe świece hehehehhh
prędzej czy później i tak byś musiał to zakupić, więc ciesz się, e zakupiłem teraz ;)
krzys_33 pisze:Najważniejsze ze jest już dobrze,no może poza nowo powstałym swistem gdzieś z okolic silnika,tak jakby mini Power Jet engine?
chodzi równo, nie gubi gdzieś podciśnienia? a może pasek jakiś piszczy? :mrgreen:

Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzys_33 » 26 lis 2014, 17:13

No niby wszystko śmiga jak wcześniej,ma lekką dziurę pomiędzy 2 a 2,5tyś obrotów ale to już było wcześniej ten świst to nowość... Obecnie brak mi trochę czasu,ale jak tylko znajdę chwilę to postaram się bardziej zlokalizować okolice tego odgłosu:-)

zukreator

Post autor: zukreator » 27 lis 2014, 21:25

krzys_33, Dziwnie działasz.
pytasz na forum co to moze byc, pierwsza odpowiedz (sam o odpowiedzi prosiłeś) w temacie może przynieść rozwiązania(i jak sie okazuje przynosi), a ty zanim wypróbujesz, co ci ktos poradzi, wymieniasz czesci jak leci.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
krzys_33
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzys_33 » 27 lis 2014, 22:06

Jak już wspomniałem,nie mam wiedzy mechanicznej,więc na błędach swoich własnych się uczę... Na dodatek żona mi nie pomaga w naprawach auta tylko naciska do przodu byle było już,zatem z braku czasu łatwiej mi było z okazji posiadania chwili czasu zakupić nowe szczęście które i tak miałem na liście życzeń,a że okazało się że to była błachostka to akurat dzięki wielkie dla podpowiedzi kolegów:-)Teraz na pewno będę pamiętał że taka mała usterka może zdziałać aż tak wiele!
Podsumowując, tak żeby nie było urazen,dzięki kolegom z forum uczę się i jestem im wszystkim wdzięczny za wszelką udzieloną mi pomóc:-) ważne że autko działa:-)

grzesiek1495
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek1495 » 06 sty 2015, 00:31

krzys_33 pisze:Jak już wspomniałem,nie mam wiedzy mechanicznej,więc na błędach swoich własnych się uczę... Na dodatek żona mi nie pomaga w naprawach auta tylko naciska do przodu byle było już,zatem z braku czasu łatwiej mi było z okazji posiadania chwili czasu zakupić nowe szczęście które i tak miałem na liście życzeń,a że okazało się że to była błachostka to akurat dzięki wielkie dla podpowiedzi kolegów:-)Teraz na pewno będę pamiętał że taka mała usterka może zdziałać aż tak wiele!
Podsumowując, tak żeby nie było urazen,dzięki kolegom z forum uczę się i jestem im wszystkim wdzięczny za wszelką udzieloną mi pomóc:-) ważne że autko działa:-)
Doszedłeś do tego co tak świszczy? :) Mam coś podobnego i jest to odgłos podobny do nabijania ciśnienia sprężarką. Ciekawy odgłos a zarazem fajny ale skoro nie ma sprężarki to skąd on się bierze? Swoją drogą ja mam podobny problem co Ty z tym że u mnie samochód odpala bez problemu, w wilgoć/deszcz itd. Mam problem podczas jazdy że od 1tyś do gdzieś tak 2 tyś obrotów krztusi sie silnik i szarpie nim, wzór jakby paliwo sie kończyło... ma ktoś pomysł co to może być? Gdzie znajduję się ta masa która dokręciłeś?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl