[b4 all] swap silnika audi b4 z1 1.9tdi na afn
[b4 all] swap silnika audi b4 z1 1.9tdi na afn
witam wszystkich mam w planach zrobić swap silnika. Audi jest z 93r roku 1.9tdi z1 na bosch. chciał bym przejść na 110 koni afn i teraz moje pytanie z jakiego auta najlepiej bd pasowało wszystko to znaczy skrzynia silnik mocowania co bd trzeba przerobić jak rozwiązać elektroniczne sprawy i jakie rzeczy bd mi jeszcze potrzebne z wyżej wymienionych klamotów. moja audi nie posiada klimatycji. i ma zajechana już pompę i turbo tez. Wszystkim dzięki za przydatne info.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, 16:51 przez muranek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
muranek, hmm a nie lepiej i taniej będzie przerobić na Pierburga + chips na 110-120 Km. Oczywiście jeśli twój silnik jest w dobrym stanie bo jak nie to i jedna i druga opcja jest nieopłacalna i bez sensu.
http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... 20pierburg
jaki koszt takiej przekładki i jak to się ma póżniej z 16bitowym kompem? zależy zmi eby wszystko dobrze latało. pieniądze nie są tak ważne bardzo chciał bym uzyskać gdzieś 130 km i gdzieś 250nm. a jeśli zmienie pompe od afn to co jeszcze oprócz sterownika i kompa bd musiał zmienić?PieterB pisze:muranek, hmm a nie lepiej i taniej będzie przerobić na Pierburga + chips na 110-120 Km. Oczywiście jeśli twój silnik jest w dobrym stanie bo jak nie to i jedna i druga opcja jest nieopłacalna i bez sensu.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
w tej sprawie pisz pw do np Munior'amuranek pisze:aki koszt takiej przekładki i jak to się ma póżniej z 16bitowym kompem?
pewnie turbo też bo zdaje się afn ma zmienną geometrię skrzydeł i chyba inne wtryskiwaczemuranek pisze:a jeśli zmienie pompe od afn to co jeszcze oprócz sterownika i kompa bd musiał zmienić?
ale ja tam znawcą od tdi nie jestem
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
Podepne sie pod temat, generalnie silnik AFN'a mozesz sobie wstawic, ja sobie wstawilem z wzgledow przyszlosciowych tzn. mody itp. choc narazie mam osprzet Boscha jeszcze podpiety, generalnie mam takie mody do tej pory zrobione: Chips, Wtryski AFN, Kadlub Pompy AFN'a, Kat out, EGR out, Skrzynia EEN i sprzegielko od VR'ki, i mam mierzone 132km na hamowni w Tune-up'ie. Wpakowanie silnika AFN wiaze sie z duzymi kosztami bo jest kompletnie inaczej wszystko rozlozone niz ja to mialem u siebie przed zmiana, potrzebujesz kompletnie inna lape na pompe wody, do tej lapy jest przyczepiona pompa wspomagania, alternator, Visco i pompa wody moge pozniej pare fotek porobic zebys mniej wiecej wiedzial jak to wyglada. Lapy od silnika i mocowanie skrzynie pasuje P&P takze z tym nie ma problemu. Jezeli chcesz sie takiego zabiegu podjac to bierz silnik AFN z Paska B5 albo Audi A4 B5, z golfa nie pasuje bo jest poprzeczniakiem i mocowanie silnika jest kompletnie inne :mrgreen: