Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] Wymiana sprzęgła - proszę o kilka rad

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] Wymiana sprzęgła - proszę o kilka rad

Post autor: ArtisWLN » 02 gru 2014, 13:43

Witam!
Od jakiegoś czasu szykuję się do wymiany sprzęgłą, a wczoraj zostałem do tego zmuszony - pedał wpadł w podłogę, płyn hamulcowy wyciekł i koniec. W związku z tym mam do Was kilka pytań:
- wymieniając kompletne sprzęgło jakie uszczelniacze warto, albo trzeba, wymienić przy tej okazji?
- sprzęgło kupuje sachsa, ale przed świętami ciężko z banknotem więc muszę przyoszczędzić na wysprzęglniku. Kusi mnie abe, ma ktoś z nim jakieś doświadczenia?
- zastanawiam się czy jest sens wymieniać pompę sprzęgła, co prawda przez ostatnie 1000 km biegi wchodziły ciężej, a po rozgrzaniu pedał robił się... nie wiem jak to ująć... chropowaty? Tak jakby o coś ocierał się przy puszczaniu, inaczej tego nie umiem opisać. Objawy padniętej pompy czy raczej mogło to wynikać ze zużycia pozostałych elementów? Nie chciałbym jej bez potrzeby ruszać.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 gru 2014, 17:38

Skąd ci płyn wyciekł? Padające sprzęgło to raczej nie wyciek płynu.

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 02 gru 2014, 18:18

Labiel wg mnie rozsypało się łożysko oporowe,wysprzeglnik wyjechał za daleko i stąd wyciek. Nie miałem czasu na diagnozę, ale wydaje mi się, że jest to prawdopodobny scenariusz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 02 gru 2014, 18:29

ArtisWLN pisze:Labiel wg mnie rozsypało się łożysko oporowe,wysprzeglnik wyjechał za daleko i stąd wyciek. Nie miałem czasu na diagnozę, ale wydaje mi się, że jest to prawdopodobny scenariusz.
jakieś dziwne podejście do tematu masz :-/
ale skoro nie masz czasu na diagnozę skąd Ci wyciekł płyn to kupuj całe sprzęgło

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 02 gru 2014, 19:15

Kolego a co Twoim zdaniem jest dziwnego w moim podejsciu? Wracam do domu późnym wieczorem, na parkingu pada mi sprzeległo. Na drugi dzień ide do pracy, widzę ze pod samochodem mokro, alejakoś nie usmiecha mi sie kłasć pod autem w garniturze. Moze Ty byś sie poswiecił ale ja niestety nie miałem na to czasu. A sprzęgło wymieniam całe bo od blisko 200 tys km nie było tykane. Na pszyszłość daruj sobie komentarze, które nie wnoszą niczego konstruktywnego do tematu.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 02 gru 2014, 19:31

ArtisWLN pisze:Kolego a co Twoim zdaniem jest dziwnego w moim podejsciu?
dziwne jest to że wymieniasz coś a nie jesteś pewien czy to jest przyczyną awarii no chyba że ze sprzęgłem wcześniej już coś się dział złego ale nic o tym nie pisałeś. Uznałem że sprzęgło jest git.
Moim zdanie padł Ci wysprzęglik i tyle lub pękł przewód zasilający go.

Nie wiem po co ten temat skoro wiesz co trzeba zrobić, myślałem że chcesz uzyskać jakąś poradę.
ArtisWLN pisze:alejakoś nie usmiecha mi sie kłasć pod autem w garniturze. Moze Ty byś sie poswiecił ale ja niestety nie miałem na to czasu.
ja bym się przebrał w robocze ubranie, to tak na marginesie

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 02 gru 2014, 19:40

Pytania, które zadałem znajdują sie w pierwszym poscie. Taka wysoka pozycja w kkubie zobowiązuje douwaznego czytania, czyż nie?
A tak na marginesie... nie wiem gdzie pracujesz, ale u mnie spóźnienie wynikające ze zmiany ubrania i diagnozy miejsca wycieku nie jest mile widziane. No ale skoro osoba, ktora pracuje i nie posiada zdolnosci bezbłednego widzenia w ciemności jest dziwakiem to niech tak będzie.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 02 gru 2014, 20:22

ArtisWLN pisze:- wymieniając kompletne sprzęgło jakie uszczelniacze warto, albo trzeba, wymienić przy tej okazji?
więc sugeruję wymianę uszczelniacza wału a także wałka sprzęgłowego i wybieraka no i łożysko igiełkowe na wale można by
ArtisWLN pisze:A tak na marginesie... nie wiem gdzie pracujesz, ale u mnie spóźnienie wynikające ze zmiany ubrania i diagnozy miejsca wycieku nie jest mile widziane.
Nie miałem na myśli zaglądania tam przed pójściem do pracy nawet mi to przez myśl nie przeszło a po powrocie z niej i wystarczy z latarką się dobrze nachylić i powinno być widać. Akurat tutaj wysprzęglik i przewód do niego idący dobrze widać od góry i nie trzeba wchodzić pod auto.
Bo skoro masz wyciek to gdzieś jest nieszczelność i raczej nie jest to wina sprzęgła.

ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ArtisWLN » 02 gru 2014, 20:35

O widzisz, włsnie o to mi chodziło <piwo> Dzięki! Co do wycieku to mam 99 proc. pewnosci, że to właśnie z wysprzeglnika, a resztę zmieniam bo łożysko teżjuż dawało dosć głosne sygnały, wiec głupotą było by niezmienić tarczy i docisku. Jak mozesz to napisz jeszcze jakie objawy daje zuzyta pompa bo nie wiem czy jest sens ją ruszać. No i prosiłbym, żeby uzytkownicy wysp. ABE napisali czy warto go kupić.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 03 gru 2014, 15:34

ArtisWLN pisze:Jak mozesz to napisz jeszcze jakie objawy daje zuzyta pompa bo nie wiem czy jest sens ją ruszać.
szczerze to nie wiem czy można to jakoś zdiagnozować

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl