Witam Kolegów. Jestem szczęśliwym posiadaczem Audiczki 80 1,6 TD 89r. sedan. Już od dawna przymierzałem się do wymiany paska rozrządu ale konieczność częstego przemieszczania się nie dawała mi tej możliwości. Ale ile można się przemieszczać na starym pasku?? I tak właśnie teraz nadszedł czas na przystąpienie do tego tematu. Oczywiście chciał bym sam dokonać wymiany, posiadam niezbędne narzędzia i lokum. Jednak trochę brakuje mi wiadomości teoretycznych i praktycznych ( oczywiście dwóh lewych rąk nie mam

) ale myślę, że na tym forum koledzy pomogą mi w małych kroczkach przejść przez ten problem. Mam sporo wolnego czasu ( i zastępczy samochód), tak więc koledzy na początek chciał bym abyście mi doradzili jaki pasek ( chodzi mi o producenta) kupić ewentualnie, zamówić, chciał bym także wymienić rolki napinacza i odnośnie nich mam te samo pytanie ( głupio trochę się przyznać ale nie rozbierałem nigdy tego silnika i nie wiem czy jest jedna rolka czy dwie??) jakie rolki kupić?? Ile może kosztować komplet do wymiany (pasek i rolki)?? czy dla świętego spokoju zdjąć zderzak i chłodnicę do wymiany?? czy pokombinować inaczej ??....
Wiem, że sposoby wymiany paska były już opisywane na tym forum, tak więc z wymianą powoli powinienem dać sobie radę…. Na początek chciał bym kupić części (pasek i rolki) później po zdjęciu przodu ewentualnie w razie konieczności (choć wolał bym nie) będę starał się o inne części …koła zębate itp.
Piszcie proszę co na ten temat myślicie i od czego zacząć. Po wymianie paska chciał bym „przerzucić” autko z angielskiej strony na naszą…. Ale to już temat na kolejny post.
Pozdrawiam.