Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Problem z Kontrolkami / Słabnie

ODPOWIEDZ
siwulec435
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] Problem z Kontrolkami / Słabnie

Post autor: siwulec435 » 26 gru 2014, 23:31

Witam !

Mam problem z Audi ( 1z ). Mianowicie, Samochód stał do tej pory w garażu, pojechalem odwiedzić rodzine samochód stał (3/4 godziny na mrozie -3 ) odpaliłem silnik popracował 15/20 minut, więc stwierdziłem że swoje odstał i ruszyłem w drogę, po przejechaniu 2 km Audi ( 3 bieg 50kmh ) zaczęło przygasać ... pojawiła się kontrola "Check Silnik" zatrzymałem się na poboczu, silnik został zgaszony i odpalony ponownie... kontrola zgasła a silnik jak gdyby nigdy nic zachowywał się normalnie, lecz po kolejnych 3/4 km to samo, silnik zaczął przygasać, kontrolka i jak gdyby nigdy nic ... :

Znalazłem https://audi80.pl/b4-19-tdi-1z-silni ... t53001.htm

Tylko że ja nie wymieniałem nic z układu paliwowego, ( samochód posiadam 2 miesiąc ) POMOCY :< !

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 26 gru 2014, 23:53

Kolego proponuje zacząć od diagnostyki vag. To napewno nada jakiś tor ku naprawie. Na chwilę obecną ciężko określić co nie domaga.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 26 gru 2014, 23:54

Siema pewnie na boschu maszyna :-P jeżeli koktrolka sie zapala tzn ze masz jakis bład w sterowniku zapisany byc moze nastawnik pada :-( Nie wiem czy znajdziesz magika w rz by cie podpioł pod kompa gość z dynowa do mnie buja by nastawnik wyczyścic bo w rz mu robili plukanke w jakiś magicznych wannach :-D

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 27 gru 2014, 11:39

siwulec435 pisze:samochód stał (3/4 godziny na mrozie -3 ) odpaliłem silnik popracował 15/20 minut, więc stwierdziłem że swoje odstał i ruszyłem w drogę, po przejechaniu 2 km Audi ( 3 bieg 50kmh ) zaczęło przygasać ... pojawiła się kontrola "Check Silnik" zatrzymałem się na poboczu, silnik został zgaszony i odpalony ponownie... kontrola zgasła a silnik jak gdyby nigdy nic zachowywał się normalnie, lecz po kolejnych 3/4 km to samo, silnik zaczął przygasać, kontrolka i jak gdyby nigdy nic ..
Skoro masz kontrolkę "check " ,to silnik tdi z nieszczęsnym nastawnikiem potencjometrycznym ,który to wynalazek niestety, jest największym słabym punktem ,tych 80 tek :-/ Ten "słaby punkt ",jest w stanie wygenerować ,takie i wiele innych "ciekawych "objawów ,potrafiących mocno uprzykrzyć życie włascielela tego auta ...a szczególnie w mrozy ,gdzie paliwo gęstnieje ,a w tym nastawniku niestety cały układ "regulacji gazu " opiera się na potencjometrze ,podobnym do takiego jak w starym odbiorniku radiowym ...tyle że w tym przypadku ,jego elementy ruchome pracują cały czas zanurzone w ropie :-/ ...można spróbować zrzucić dekiekielek nastawnika i ostroznie zeby nie pogiąć styków ,przemyć scieżki pędzelkeim z benzyną ...może pomóc ,o ile na sciezkach odłozyła się jakaś warstwa pogarszającego styk brudu ...niestety mycie na nic sie nie zda ,jak sa już wytarte w skutek naturalnego zuzycia ścieżki oporowe :-/ Skoro zapala się check ,to na pewno jest bład zapisany w pamieci sterownika ...jak będzie to bład zwiazany z nastawnikiem,to sprawa jest oczywista ...takze znajdż kogoś kto połączy się ze sterownikiem tego auta ,co też łatwe nie jest ;-)

Awatar użytkownika
darekmalickiwp
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Darek
Nadwozie: Avant

Post autor: darekmalickiwp » 27 gru 2014, 14:59

A może to wina paliwa. Jeśli auto nie jeżdzone to może być zalane letnim paliwem

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan

Post autor: MUNIOR » 27 gru 2014, 15:36

darekmalickiwp pisze:A może to wina paliwa. Jeśli auto nie jeżdzone to może być zalane letnim paliwem
Od tego na pewno ,nie zapali się kontrolka check 8-) ....gdyby to była wina zamarzajacego paliwa ,to by zgasł i zapowietrzony raczej już nie odpalił ,zresztą problemy z paliwem ,widać od razu w przezroczystych ori przewodach ,wiec wystarczy rzut oka żeby sie upewnić ...poza tym za wcześnie na takie problemy , przy mrozach jakie obecnie mamy ,czyli ok.5-6 stopni ,letnie paliwo raczej problemów nie stwarza ....zapalający się "check " i typ nastawnika ,praktycznie na 100% potwierdzają winę nastawnika ...za dużo tych objawów widziałem przy , zebym się w tej kwesti mylił 8-)

siwulec435
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siwulec435 » 27 gru 2014, 16:12

Dzisiaj samochód odpalił bez większych problemów, zrobiłem około 23km, w poniedziałek będę miał komputer bo został w innym samochodzie, ( samochód jest jeźdzony przez miesiąc 1,500 km zrobiłem )

[ Dodano: 2014-12-27, 16:14 ]
P.S Na wolnych obrotach śmiga równo, bez żadnych zwiekszania obrotów czy zmniejszania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl