Witam !
Mam problem z Audi ( 1z ). Mianowicie, Samochód stał do tej pory w garażu, pojechalem odwiedzić rodzine samochód stał (3/4 godziny na mrozie -3 ) odpaliłem silnik popracował 15/20 minut, więc stwierdziłem że swoje odstał i ruszyłem w drogę, po przejechaniu 2 km Audi ( 3 bieg 50kmh ) zaczęło przygasać ... pojawiła się kontrola "Check Silnik" zatrzymałem się na poboczu, silnik został zgaszony i odpalony ponownie... kontrola zgasła a silnik jak gdyby nigdy nic zachowywał się normalnie, lecz po kolejnych 3/4 km to samo, silnik zaczął przygasać, kontrolka i jak gdyby nigdy nic ... :
Znalazłem https://audi80.pl/b4-19-tdi-1z-silni ... t53001.htm
Tylko że ja nie wymieniałem nic z układu paliwowego, ( samochód posiadam 2 miesiąc ) POMOCY :< !
[B4 1.9 1Z] Problem z Kontrolkami / Słabnie
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Skoro masz kontrolkę "check " ,to silnik tdi z nieszczęsnym nastawnikiem potencjometrycznym ,który to wynalazek niestety, jest największym słabym punktem ,tych 80 tek Ten "słaby punkt ",jest w stanie wygenerować ,takie i wiele innych "ciekawych "objawów ,potrafiących mocno uprzykrzyć życie włascielela tego auta ...a szczególnie w mrozy ,gdzie paliwo gęstnieje ,a w tym nastawniku niestety cały układ "regulacji gazu " opiera się na potencjometrze ,podobnym do takiego jak w starym odbiorniku radiowym ...tyle że w tym przypadku ,jego elementy ruchome pracują cały czas zanurzone w ropie ...można spróbować zrzucić dekiekielek nastawnika i ostroznie zeby nie pogiąć styków ,przemyć scieżki pędzelkeim z benzyną ...może pomóc ,o ile na sciezkach odłozyła się jakaś warstwa pogarszającego styk brudu ...niestety mycie na nic sie nie zda ,jak sa już wytarte w skutek naturalnego zuzycia ścieżki oporowe Skoro zapala się check ,to na pewno jest bład zapisany w pamieci sterownika ...jak będzie to bład zwiazany z nastawnikiem,to sprawa jest oczywista ...takze znajdż kogoś kto połączy się ze sterownikiem tego auta ,co też łatwe nie jestsiwulec435 pisze:samochód stał (3/4 godziny na mrozie -3 ) odpaliłem silnik popracował 15/20 minut, więc stwierdziłem że swoje odstał i ruszyłem w drogę, po przejechaniu 2 km Audi ( 3 bieg 50kmh ) zaczęło przygasać ... pojawiła się kontrola "Check Silnik" zatrzymałem się na poboczu, silnik został zgaszony i odpalony ponownie... kontrola zgasła a silnik jak gdyby nigdy nic zachowywał się normalnie, lecz po kolejnych 3/4 km to samo, silnik zaczął przygasać, kontrolka i jak gdyby nigdy nic ..
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Nadwozie: Avant
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Od tego na pewno ,nie zapali się kontrolka check 8-) ....gdyby to była wina zamarzajacego paliwa ,to by zgasł i zapowietrzony raczej już nie odpalił ,zresztą problemy z paliwem ,widać od razu w przezroczystych ori przewodach ,wiec wystarczy rzut oka żeby sie upewnić ...poza tym za wcześnie na takie problemy , przy mrozach jakie obecnie mamy ,czyli ok.5-6 stopni ,letnie paliwo raczej problemów nie stwarza ....zapalający się "check " i typ nastawnika ,praktycznie na 100% potwierdzają winę nastawnika ...za dużo tych objawów widziałem przy , zebym się w tej kwesti mylił 8-)darekmalickiwp pisze:A może to wina paliwa. Jeśli auto nie jeżdzone to może być zalane letnim paliwem
-
- Forum Audi 80
Dzisiaj samochód odpalił bez większych problemów, zrobiłem około 23km, w poniedziałek będę miał komputer bo został w innym samochodzie, ( samochód jest jeźdzony przez miesiąc 1,500 km zrobiłem )
[ Dodano: 2014-12-27, 16:14 ]
P.S Na wolnych obrotach śmiga równo, bez żadnych zwiekszania obrotów czy zmniejszania
[ Dodano: 2014-12-27, 16:14 ]
P.S Na wolnych obrotach śmiga równo, bez żadnych zwiekszania obrotów czy zmniejszania