Witam,
Nie do końca wiem gdzie umieścić ten temat, ale problem jest elektryczny więc chyba tutaj. W razie gdybym go umieścił w złym miejscu to proszę o przeniesienie.
Mam pytanie: jaki jest związek pomiędzy kontrolką i czujnikiem (czujnikami) oleju a obrotomierzem.
Wczoraj miałem następującą sytuację: rano po odpaleniu było wszystko ok. Po przejechaniu kilkuset metrów padł mi obrotomierz (wskazówka po prostu opadła na 0) i równocześnie zapaliła się kontrolka oleju. Zjechałem na bok i zgasiłem silnik. Ponowne odpalenie skutkowało zgaśnięciem kontrolki na kilka sekund po czym zaświecała się ponownie. Obrotomierz nadal nic nie wskazywał. U mechanika okazało się że padł czujnik ciśnienia oleju szary (0,9 bar), dodatkowo solidnie nadwyrężony był kabelek od czujnika niebieskiego (0,25 bar). Po wymianie czujnika i zrobieniu kabelka kontrolka zachowuje się normalnie i co ciekawe obrotomierz odżył.
No i właśnie zastanawia mnie jaki jest związek między obrotomierzem a kontrolką oleju bądź też czujnikami, bo z tego co się orientuję to sygnał do obrotka podany jest z kompa a komp o istnieniu oleju nie ma pojęcia. Może ktoś z forumowiczów będzie mi umiał wyjaśnić o co tu chodzi.
Pozdrawiam
[80 B4 1.9TDi 1Z] Obrotomierz a kontrolka/czujnik oleju
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Eeee, nie wydaje mi się żeby to tak działało, że jak zapala się kontrolka od oleju to pada obrotomierz. Prędzej spodziewałbym się że jak padnie obrotomierz to zapala się kontrolka od oleju bo nie widzi obrotów więc jest tak jakby silnik nie pracował. Ale to chyba też tak nie działa...
Tylko w takim razie o co biega?
Tylko w takim razie o co biega?
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam koledzy moze ktoś juz naprawiał zimne luty bo u mnie pewnie też sie urodziły podczas jazy obrotek spada pomaga stykniecie w okolice kontrolek gdy obrotek spadnaie po zgaszeniu i wlaczeniu kluczyka tez nie dzialaja kontrolki jak stukne to zlapia i obrotek tez dziala. Moze ktos podpowie gdzie szukac w którym miejscu ?