Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 16V] Instalacje LPG

Wszystko co związane z LPG
Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 22 gru 2006, 21:46

Oofol pisze:Ogólnie w OOOO jest ciężko z gazem. ojciec chciał założyć do 2.0E (5 cylindrów) i na dolnym śląsku mówili w warsztatach (na dzwonił się strachecznie!) że nie mają zbyt dużego doświadczenia... Że zdarzają się strzały... A strzał możesz mieć raz na miesiąc albo 2 razy na dzień... nigdy nie wiadomo... a koszta po strzale są spore...
/
ja widziałem w takiej u kumpla wąż wsadzony w gume przed kolektorem i nawet jeżdziło ale to była sztuka gazownicza zaraz to sprzedał ;-)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 23 gru 2006, 19:54

mrx1983 pisze:Jezeli to wtrysk mechaniczny to nigdy w zyciu gazu do tego,to nie bedzie dobrze jezdzic.Zaden samochod z tym rodzajem wtrysku sie nie nadaje do zagazowania:(
Te opinie slyszalem od bardzo dobrego gazownika i kilku dobrych mechanow.Zrobisz jak zechcesz.
Pozdrawiam
Amen.

Awatar użytkownika
DANIO1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DANIO1 » 23 gru 2006, 22:31

podtrzymuje zdanie poprzedników gaz+mechaniczny wtrysk = kłopoty
ja mam 1,8 JN na mechanicznym wtrysku i też chciałem włożyć instalację ale jak nikt mi nie dawał gwarancji że będzie to jeździło to odpuściłem
mogło strzelić za rok albo następnego dnia pozatym ciężko jest wyregulować zwykłą instalację bo sekwencji nikt nie włoży, żeby działała poprawnie nie ma co sterować emulatorem wtrysków. pozatym nie wiem jak twoja bryczka ale moja spala w granicach 6-7,5l/100km, ja codziennie robię 100km do pracy i z powrotem więc porównójąc ceny gazu i benzyny zaoszczędziłbym miesięcznie ok 200-250pln za tyle nie opłaca się mieć dodatkowego kłopoty na głowie ;-)
kolejny powód jak coś ci się zacznie dziać z silnikiem to w warsztatach będziesz słyszał "to wina gazu" i nikt ci nie bedzie umiał pomóc a jak podłubią to pomoże to na krótki czas i skroją cię na kupę kasy

PS u teścia w 80-tce na monowtrysku gaz chodzi bez zarzutu

xGrizzlix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xGrizzlix » 23 gru 2006, 22:57

Osobiscie mam 2.2 na pelnym mechanicznym wtrysku + instalka I gen. . Już kupiłem z instalacją, wiec jezdze na gazie ;-) Moje wrazenia : wtrysk mechaniczny + LPG = bardzo duzy spadek mocy na gazie ... i spadek mocy na PB, nierowna praca silnika na LPG, kiepsko sie wreca na obroty na LPG. Po wymianie swiec i przewodow WN , odpowiedniej regulacji gazu.. nie ma mowy o strzałach, po miescie spala od 11 do 20 LPG , w trasie 8 - 12 LPG. Kolega ma zalozony BLOS do mechanicznego wtrysku i roznica miedzyy LPG a PB jest minimalna. U siebie tego patentu nie zaloze,poniewaz nie mam miejsca. Decyzja nalezy do Ciebie... ale bym sie chyba przychylał do pozostania na benzynie... pozdr :mrgreen:

Awatar użytkownika
jarema
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarema » 06 sty 2007, 12:31

mrx1983 pisze:Jezeli to wtrysk mechaniczny to nigdy w zyciu gazu do tego,to nie bedzie dobrze jezdzic.Zaden samochod z tym rodzajem wtrysku sie nie nadaje do zagazowania:(
Te opinie slyszalem od bardzo dobrego gazownika i kilku dobrych mechanow.Zrobisz jak zechcesz.
Pozdrawiam
To jest bardzo słuszne stwierdzenie, popieram.
Natomist przy wtrysku elektronicznym nie widzę przeszkód do montowania gazu.
Kwestia tylku której generacji i do jakiego silnika. Napewno do silnika z przepływomierzem
polecam instalkę sekwencyjną.

Awatar użytkownika
nitro20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitro20 » 05 lut 2007, 20:00

OK panowie Audi 80 b3 silnik 2,0 oznaczenie 3A wtrysk mechaniczny instalacja gazowa 2 generacji doprowadzenie do stanu perfect działania ok 6 miechów. Róznicy zbyt wielkiej gaz benzyna nie było co prawda moj pierwszy gaziaż sie nie popisał zakładał instalacje 2 dni po czym po 2 miesiącach wyciągał wszystko po za zbiornikim Samochod palił 20l gazu muł niesamowity ogolnie tragedia!!!.Wymiana sterowania nowy komputer inny mikser i parownik i chodziło jak trzeba. Oczywiście przedtem sprawdzenie silnika łacznie z wtryskiem czy jest cacy i instalacja taka ma sens ale tylko wtedy gdy silnik jest w stanie idealnym nic mu nie dolega nie kuleje. Nie ma wtedy problemów ze strzałami itd. Apropo silnika 2,3 jest miejsce na blosa również znajomy w coupe ma załozony trzeba sie przy tym troszkę nagimnastykowac ale jest to mozliwe.

libton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: libton » 05 lut 2007, 23:58

nie wiem czemu wszyscy tak bardzo boicie sie gazu, ja rozumiem że gaz to taki i owaki, nie będe sie kłócił, ja tam jestem za, pod warunkiem że zakładasz instalacje w warsztacie gdzie sie na tym znają, a to taki napewno trudno, bo papier na zakładanie instalacji dostanie każdy kto podpisze umowe na sprzedaż instalacji, odbędzie on kilkugodzinne "szkolenie", następnie dostaje certyfikat i już może montować, zazwyczaj tacy "spece" montują gaz w naszych furkach, i pewnie z tąd biorą się wszystkie problemy, bo jak tylko coś pójdzie nie po schemacie pan gazowik próbuje, próbuje aż przy 3 wizycie rozkłada ręce i stwierdza, że to coś z samochodem bo instalacja jest ok.....nie powiem bo czasem sie i tak zdaża, no ale tylko czasem......montowałem gaz do wielu różnych aut, starych i nowych, czasem auto chodziło lepiej na gazie niż na benzynie, a czasem na gazie nie chciało jeździć, ale zawsze jest sposób na sprawienie, że auto będzie jzdzić dobrze na gazie....trzeba tylko wiedzieć jak je do tego zmusić :mrgreen: zgadzam sie z tezą że nie wszystkie auta będą dobrze jeździć na gazie, znam takie "uparte" auta ale szczeże powiem że nie można tego brać nawet na konkretny model auta czy symbol silnika......kwestia indywidualna każdego auta......sprawdzone.....zakładałem gaz do kilku bmw 320 e30 wszystkie chodziły bez problemu, aż przyjechała ta jedna uparta sztuka, same problemy...strzały...nierówne obroty...koszmar....najważniejsze żeby wiedzieć co robić i eliminować po kolei wszystkie ewentualne usterki.....kolejny przyklad.....audi C4 silnik 2.8 chodził super, przyjechał 2.6 totalna kaszana, no ale jak auto benzyny paliło 18 litrów to jak można wymagać żeby gazu paliło w granicach normy??? podstawowa zasada, jak masz coś nie tak w silniku, wtrysku, elektronice czy czymś jeszcze innym to na gazie będzie jeszcze gorzej....nie licz że gaz załatwi sprawe, bo tylko pogorszy....uwierz mi wiem co mówie......qrde jak ktoś to przeczytał to gratuluje.....tak długo pisałem, że aż straciłem wątek..... :roll: pozdrawiam :lol:

Awatar użytkownika
jarema
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarema » 06 lut 2007, 18:45

Długi wykład i przeczytałem do końca :)
Tak myślałem już na początku, że zakładasz gaz.
Bo inaczej nie rozpisywałbyś się tak wyczerpująco :)
Ale dobrze napisane. Faktycznie są uparte auta i uparte instalacje gazowe.
Trzeba mieć tylko trochę szczęścia heh. Ja mam instalację drugiej generacji
firmy AC z silniczkiem krokowym jakaś prosta wersja. Chodzi naprawdę dennie.
Nie strzela, ale masa regulacji i żadnych rezultatów. Efekt jest tylko na początku,
a potem coraz gorzej. Nie polecam.

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 06 lut 2007, 20:55

libton, wzorowa wypowiedz ;-)

moriel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: moriel » 07 lut 2007, 00:15

ja to przeczytalem chodz mam babke.zgadzam sie z toba.ale i tak uwazam ze sa partacze chodz sa ludzie co znaja sie natym.mi chodzi super na gazie.pozdro moriel

Radek5V
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Radek5V » 08 mar 2007, 19:49

posiadam audi 90 2.0 5 cylinderków posiadam LPG i chodzi mi rewelacyjnie! mogę nawet zaryzykować stwierdzenie że lepiej niż na benzynie! żadnych strzałów nie miałem dlatego dziwią mnie opinie niektórych osób, instalacje miałem regulowaną tylko raz po założeniu i hula
po dzień dziesiejszy! przypomnę że posiadam wtrysk mechaniczny i zero problemów! Radze zmieńcie gazowników!

PABLO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PABLO » 08 mar 2007, 19:51

Dokładnie. U mnie też wtrysk mechaniczny i zero problemów.

Awatar użytkownika
jarema
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarema » 08 mar 2007, 20:29

hmm , czyli są wyjątki ...

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 08 mar 2007, 21:25

do czasu :-D

darekk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

B3 6A-LPG

Post autor: darekk » 08 mar 2007, 21:31

Mam ten sam model,co założyciel wątku i powiem tylko tyle,że przez 2 lata nie miałem żadnych problemów z gazem i żadnych regulacji.Przejechałem 35tyś. na gazie i się zaczęło...Nie będę się rozpisywał,ale gdybym w 2004 roku miał taką wiedzę o swoim aucie jak teraz to nie zakładałbym gazu.Kasy zaoszczędziłem trochę to fakt ,ale teraz mam problemy z odpalaniem na PB i powoli mnie już wqrza to.Mechanicy rozkładają łapy ,regulują i nie ma efektów.Jeśli chcesz zaoszczędzić sobie problemów w przyszłości to odpuść sobie gaz z tym silnikiem i wtryskiem. :mrgreen:Przy gumach 205/50R15 pali lpg po mieście 12,5-13 litrów,a delikatnie nie jeżdżę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl